Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 mei 2024

Scroll to top

Top

An Evening With Knives – Sense of Gravity

An Evening With Knives – Sense of Gravity
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Heavy

Sla een gat in het universum met het gewicht van deze plaat

Make Eindhoven Heavy Again! Dat moet wel lukken met bands als Tankzilla en nu deze nieuwe parel van An Evening With Knives. Je moet er altijd even op wachten, maar dan heb je ook wat. Deze vrijdag wordt ‘ie officieel vrijgelaten in de Effenaar, maar we mochten alvast even luisteren.

‘Sense of Gravity’ volgt de plaat ‘Serrated’ op die in 2018 uitkwam. De band pakte toen rap door met de EP ‘Fade Out’, maar toen kwam het lange wachten. Ook dit keer was er een crowdfunding actie voor de plaat, met een hele toffe promo video. Goed. En toen… Geen bandleden met gebroken ledematen dit keer. We zagen nog wel een foto van bassist Peter van Grunsven met een ingezwachtelde hand, maar dat was voor de Carnaval. Ook dat heeft de band dus overleefd. En wat krijgen we dan?

Nou, in ieder geval een plaat die qua heftigheid ‘Serrated’ (ser-rat-tet) overstijgd, meteen al op ‘Sacrifice’ met van die loge, grootse riffs en die onmiskenbare oerbrul van Marco Gelissen. Maar alles zakt net wat verder door, net wat lager, net wat verpletterender. Zo ook als we doorstomen op ‘Escape’, de vocalen ergens onder een lading effecten begraven onder muzikaal geweld van seismische proporties. Maar die track is ook weer opvallend in hoe veel ruimte er in de muziek is, hoe lekker die baslijnen blijven hangen en af en toe een beetje naar de Dylan Carson’s sound smaken. En dat kan nooit verkeerd zijn.

Sowieso zit de groove er weer lekker in op deze plaat, met die rammelende intro van ‘Levitate’ en dat opgefokte ritme dat ook dit zo’n lekker opzwepende track maakt. Die spanning tussen de ritmesectie en de melodie doet veel, ook op ‘Turn The Page’, waar dan juist wat meer harmonie opgezocht wordt. Dat maakt het ook wel de track op de plaat om in te blijven hangen. Althans, tot we je nog een stapje meer mellow gaat op ‘On Our Own’. Een lekkere instrumentale jam, die een dikke 7 minuten lang de spanning mag opbouwen zonder ooit echt los van de grond te komen. Dat is een gewaagde track, zo midden op je album, maar ook ontzettend goed uitgevoerd. Hulde dus voor deze.

Als het goed is heb je net al op play geklikt hierboven, bij ‘Endless Night’. Dat is misschien wel de beste track van het album, voor mij tenminste. Groots, lekker uitgesponnen, een muur van geluid en een bak emotie in de vocalen en het nummer zelf die gewoon ontzettend lekker pakken. Dit nummer mag gewoon voortduren zolang het kan. ‘Every Ordinary Day’ volgt nog en is dan het toetje en de groeier die je steeds meer gaat waarderen per luisterbeurt. An Evening With Knives heeft met ‘Sense of Gravity’ zichzelf overtroffen en stappen voorwaarts gezet qua songwriting en complexiteit. Het is een plaat die je op vol volume aanzet op je koptelefoon of als je wilt over de speakers, als al het andere effe lekker kan oprotten. Een zware plaat, voor als je juist dat nodig hebt.

6 maart, Effenaar, met Souldust. Bij zijn!