Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Royal Republic @ Effenaar, 08-10-2011

Royal Republic @ Effenaar, 08-10-2011
Redactie
De Zweden van Royal Republic maken sinds de release van het album ‘We are Royal’ uit 2009 een flinke opmars. De catchy en aanstekelijke (punk)rock zorgt vanavond in ieder geval voor een nagenoeg uitverkochte kleine zaal van de Eindhovense Effenaar. Al vroeg op de avond staat er buiten een flinke rij, waarbij het overgrote deel van het publiek een kartonnen ‘royal’ kroontje draagt.

Entertainment

Bij het opengaan van de zaal verdringen de jonge fans elkaar om zo ver mogelijk vooraan te staan. De rest leeft zich uit op de goed gevulde merchandise stand. Het is op voorhand duidelijk dat dit een gewonnen wedstrijd wordt voor de Zweden. Het is een koud kunstje om het publiek op de hand te krijgen en vanaf de aftrap met ‘We are Royal’ is dit ook het geval. Er wordt luidkeels mee geschreeuwd, geklapt en gesprongen. De band zoekt flink de interactie met het publiek en het entertainment gehalte is prima in orde, al ligt het kunstje er wel erg dik bovenop.

Blink 182

De band speelt strak en het geluid is in orde. Het gaspedaal wordt vanaf het begin ingetrapt en ook niet meer losgelaten. Maar daarmee blijkt dat het songmateriaal van de band niet altijd even hoogstaand is. Het zijn vooral de singles ‘Underwear’, ‘Tommy Gun’ en het afsluitende ‘Full Space Machine’ die er positief uitspringen. Bij de overige nummers is er met name erg goed gespiekt bij acts als Blink182 en Franz Ferdinand, wat ook geldt voor de paar nieuwe nummers die ten gehore worden gebracht.

Metalen klassiekers

De Koninklijke slaat een aantal keren ook de plank finaal mis door te refereren aan oude metal klassiekers. Zo worden Seek & Destroy (Metallica) en een intro van Black Sabbath van stal gehaald, waarbij het jonge publiek elkaar veelal vragend aankijkt. Het gaat helemaal mis wanneer er een volledige versie van Motörhead’s Aces of Spades voorbij komt. De uitvoering is niet eens zo slecht, maar het is vooral misplaatst.

Gimmick of Parodie?

Met dit soort fratsen moet de band uitkijken dat het geen parodie op zichzelf gaat worden. Het kunstje lijkt eerder een ingestudeerde gimmick dan oprecht en spontaan. Neemt niet weg dat de fans dik tevreden naar buiten gaan en dat het met ‘The Royal Republic’ commercieel wel goed gaat komen. Commercieel; die term past nog het best bij het ‘product’ Royal Republic.