Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 4 december 2023

Scroll to top

Top

Akoestische fun in Eindhoven met oa. Wolfskop en Zamora

Akoestische fun in Eindhoven met oa. Wolfskop en Zamora
Reno van der Looij

Afgelopen zaterdag, Record Store Day. Heel vinyl minnend Nederland keek er naar uit om een aantal zeldzame releases te bemachtigen of gewoon weer eens door de platenbakken te struinen. En als het even kon, ook nog een leuk bandje meepikken die een instore optreden verzorgen.

In Eindhoven ontstond zowaar een kleine spin-off van Record Store Day. Eindhovens platenlabel Lighttown Fidelity en Brewpub Van Moll sloegen de handen ineen voor Off the Record Store Day. Naast de pop-up store van het label van Matthijs Kropff geven drie van zijn acts acte de présence in de intieme setting van een sfeervol brouwcafé. Lighttown Fidelity staat er nu niet om bekend om rustige huiskamermuziek uit te brengen op de aloude langspeelplaat. Veel van de signings zijn zware stoner, stoere rock, of grunge achtige bands die het gebruik van het distortion pedaal niet schuwen.

Dus dat betekent aanpassen. Orange Maplewood doet dat met de voltallige bandbezetting, maar in een volledig akoestisch jasje. Snaredrum gedempt met een keukenhanddoek, elektrische gitaren (deels) vervangen door akoestische exemplaren. Maar het werkt. Het werkt verdomd goed zelfs. Het rustige ‘Just a Song’ is er nog wel enigszins voor gemaakt, maar bij de uptempo rocker ‘Superdestroyer’ twijfelen ze zelf voorzichtig wel even of dit wel goed gaat. De twijfel is op z’n zachts gezegd ongegrond.

Echte liedjes blijven ook overeind in een uitgeklede sessie. De kersverse plaat van Zamora (‘waves’) is deze week voor het eerst verkrijgbaar, dus vergelijkingsmateriaal is er nog niet. Dat de songs stuk voor stuk goed in elkaar steken staat echter als een paal boven water. Zamora heeft ervoor gekozen om de uitvoeringen niet als voltallig band, maar als trio neer te zetten. Female vocalen plus een ware beatbox, subtiele toetsen, samen met de ijzersterke zang en gitaar van Cyril Crutz (ex- Celestial Season) zorgen voor een intense verzameling prachtige liedjes.

Wolfskop mag “Off the Record Store Day” afsluiten. Ook hier geen volledige bandbezetting, maar zelfs een duo. Daan Koch en Erik Van Schenk Brill hebben gekozen voor een volledige make-over van een aantal Wolfskop nummers. De normaliter stevige rockuitvoeringen worden neergezet met compleet andere arrangementen, waarbij zanger Daan de piano hanteert en Erik kundig gitaar & background vocals verzorgt. Soms zelfs bijna onherkenbaar, maar ook nu blijven de songs incluis pakkende refreinen met speels gemak overeind. Hier spreekt toch een staaltje subtiel muzikantschap achter de stoere rockers. Ze vieren terloops ook nog even uitgebreid de verjaardag van moeders en bedanken uitgebreid gastheer Jaap van Van Moll en platenbaas Matthijs. Sympathieke lui, die jongens van Wolfskop!