Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juli 2024

Scroll to top

Top

Zamora – Waves

Reno van der Looij

Review Overview

Score
8.5
8.5

Rating

Het prachtige 'Halo' kan zich meten met het allerbeste op het gebied van hedendaagse songwriting!

Zamora is het nieuwe geesteskindje van vooral Cyril Crutz (ex- Celestial Season). Wie echter de doom en stoner van weleer verwacht (ook z’n oude bandmaat Pim van Zanen is op gitaar van de partij) op het debuut Waves komt echter bedrogen uit. Een verwachting die wellicht nog eens wordt versterkt doordat In Waves wordt uitgebracht door Lighttown Fidelity, waar doorgaans de hardere rock acts hun onderkomen vinden. Zamora pakt het een stuk subtieler aan met een deze plaat boordevol alternatieve liedjes die qua genre het midden houden tussen indie, singer/songwriter en rock.

Zo opent de plaat met het sfeervolle ‘Interstellar’, waarop meteen duidelijk wordt dat Cyril met zijn puike zang en uitgekiende gitaarspel een stevige stempel op het geluid van Zamora drukt. Vervolgens hebben we direct het absolute prijsnummer van dit album te pakken; het prachtige ‘Halo’ kan zich meten met het allerbeste op het gebied van hedendaagse songwriting. Ook de track ‘One You Never Knew’ zit subtiel, maar ijzersterk, in elkaar met herkenbaar gitaarspel en een pakkend refrein wat zich makkelijk in je hoofd nestelt. Door de vrouwelijke background vocals (door Drumster Isabel Poyck) en de sfeervolle nummers heeft het geheel soms wel wat weg van de het meest recente Anathema werk. En dat is zeker bedoeld als een dik compliment.

Toch is deze plaat boordevol emoties niet altijd en voor iedereen even makkelijk te verteren. Er zit iets behoorlijk zwaarmoedigs onder de oppervlakte, waardoor de plaat een donker randje heeft meegekregen (gelukkig brengt de afsluitende nummer ‘Bonafide’ het nodige positieve perspectief). Het neemt echter niet weg dat het vijftal met Waves, een typische luisterplaat die zeker even moet bezinken, laat zien dat het tot veel moois in staat is.