Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni 2024

Scroll to top

Top

Review & Foto’s : Body Count @ Effenaar 11-06-2015

Bodycount Bodycount Ernie C Bodycount Ice-T IceT
Reno van der Looij

Review Overview

Score
7.5
7.5

Rating

Opvallend genoeg horen “Manslaughter” en “Talk Shit, Get Shot” van de onlangs uitgebrachte nieuwe plaat tot het betere werk van vanavond.

Wie midden jaren negentig een voorliefde had voor rap-metal kon gewoonweg niet om Body Count heen. De band rondom rapper en Hollywood acteur Ice-T kent een kleurijke en roerige geschiedenis, niet altijd zonder de nodige gewelddadigheden. Zo leeft inmiddels de helft van de oorspronkelijke line-up niet meer. Rondom het werk van Body Count hing ook altijd de nodige controverse die zijn climax kende rondom de veelbesproken track Cop Killer. Na de korte break in 2006 werd het enige tijd stil rondom Body Count om vorig jaar de come-back volledig te maken met de nieuwe langspeler ‘Manslaughter’.

Foto’s: Elke Teurlinckx | Tekst: Reno van der Looij

Ice-T bewijst vanavond in de Effenaar met Body Count nog springlevend te zijn en lijkt een prima humeur te hebben voor een stijf uitverkochte grote zaal. Tussen de songs heeft de bijna bejaarde rapper praatjes volop. Hij wordt zoals vanaf de begindagen bijgestaan door gitarist Ernie C. die naast Ice-T een hoofdrol opeist. Het zijn niet zijn belachelijke, op de lachspieren werkende, grimassen, maar vooral zijn sterke gitaarspel die de aandacht verdienen. De setlist opent met “Body Count’s in the House” wat vanwege wat technische perikelen nog niet helemaal optimaal overkomt. Zoals verwacht komen vele oudere krakers voorbij, waarbij “There Goes the Neighbourhood” en “Copkiller” (dat gezien de huidige nieuwsberichten over Police Brutality relevanter dan ooit is) gezien de groeiende omvang van de moshpit tot de publieksfavorieten horen. Niet alle Body Count tracks zijn even sterk, zoals bijvoorbeeld het saaie en mindere “Voodoo”. De nostalgische klassiekers maken echter veel goed en opvallend genoeg horen “Manslaughter” en “Talk Shit, Get Shot” van de onlangs uitgebrachte nieuwe plaat tot het betere werk van vanavond.

Het geluid is hard, maar zuiver, waardoor de dikke riffs en rollende dubbel bass drums mooi in balans zijn met het vocale geweld. Nadat Ice-T zijn zoon Little Ice voor heeft gesteld (wat deze kid toevoegt aan de band is overigens een raadsel) en een tiener het podium ophaalt om hem te vragen waarom hij niet bij een Justin Bieber concert is, komen ook nog een tweetal covers voorbij. “Disorder” (The Exploited) nam Ice-T ooit samen met Slayer op voor de Judgement Night soundtrack. Een harde punker die live eigenlijk gewoon een beetje saai is. Al een stuk vermakelijker is de Suicidal Tendencies track “Institutionalized” waar qua lyrics een eigen draai aan wordt gegeven. Deze laatste staat lang niet altijd op de setlist, net als “Born Dead”. En dat is toch wel opmerkelijk aangezien het een van de sterkere Body Count tracks is. Ook vanavond laat in de setlist doet dit nummer het uitstekend. De eentonige track “Momma’s Gonna Die tonight” is een vreemde keuze om de avond mee af te sluiten, maar het publiek zal het een worst wezen. Die hebben namelijk een heet en vooral herkenbaar avondje Body Count achter de kiezen.