Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 september 2023

Scroll to top

Top

Eerste bevestigingen jubileum editie Speedfest

Redactie

Hier zaten we natuurlijk al met smart op te wachten. Eén van de leukste feestjes van het jaar zit er weer aan te komen. Nou ja, nog even wachten tot zaterdag 21 november 2015, maar dan gaat de jubileum (10e) editie van Speedfest los. En wat is nu mooier om je al te verlekkeren aan de eerste namen die op de affiche verschijnen van  het mooiste indoor festival van Nederland. Zojuist heeft de organisatie Danko Jones (CAN), Carcass (UK), Napalm Death (UK), Obituary (USA), Voivod (CAN), Backyard Babies (SWE) en The Dictators (USA). Uiteraard spelen traditiegetrouw de organisatoren (Peter Pan Speedrock) zelf ook een setje onvervalste hardrock.

En daarmee is de line-up natuurlijk pas verre van compleet (in het geruchtencircuit zingen onder andere Avatarium, The Vintage Caravan, Scorpion Child en Crobot hardnekkig rond. Via rockmuzine). De komende maanden kunnen we dus nog heel wat verwachten.

Speedfest 2006-2015

We schrijven zaterdag 2 december 2006. Peter Pan Speedrock pioniert die dag in het Klokgebouw in zijn thuisstad Eindhoven (Rockcity) met zijn eigen kleinschalige festival Speedfest. Een achttal bands waaronder The Exploited, El Guapo Stuntteam en Nashville Pussy geven memorabele shows voor een select publiek van liefhebbers die dan nog vooral uit de regio komen.

Fast forward naar 2015. Het Eindhovense Klokgebouw is inmiddels een gevierde en geliefde locatie voor talloze grote culturele evenementen. In november vindt in deze grootste concertzaal van Zuid-Nederland het tienjarige jubileum van Speedfest plaats dat afgelopen decennium furore maakte als hét international festival voor liefhebbers van rock-n’-roll en verwante stijlen zoals outlaw country; speed-, punk-en garagerock; surf; hardcore; metal en psychobilly.

Peter van Elderen, zanger-gitarist van Peter Pan Speedrock blikt met trots en een vleugje weemoed terug op tien jaar Speedfest. “In retrospectie was die eerste keer in 2006 wellicht niet zo heel professioneel maar wel ontzettend memorabel. (lacht:) En vooral lekker overzichtelijk. Dat is anno nu wel even anders met 3 podia, 25 bands en 5000 bezoekers. We hebben er al die jaren bewust voor gezorgd dat Speedfest écht ons eigen feestje is gebleven, met bands die we zelf fantastisch vinden. De lijst is eindeloos maar als ik er een paar mag noemen: The Fuzztones, Turbonegro, Doomriders, Triggerfinger, New Bomb Turks, The Devil’s Blood, Hatebreed, Buzzcocks, afscheidshow Tech-9, Monster Magnet, Graveyard, Pentagram, Reverend Horton Heat, Black Label Society, Airbourne, The Sonics, Suicidal Tendencies, The Dwarves en ga zo maar door.”

Speedfest #10 alles overtreffende editie

Van Elderen wil van dit tienjarige jubileum een alles overtreffende editie maken: “Onze ambities voor Speedfest #10 zijn groot! Het moet de meest spraakmakende tot nu toe worden. Laat ik het zo zeggen: als alle bands die we dit jaar willen hebben – en waarmee we momenteel volop in gesprek zijn – ook kunnen, dan doe ik met de rest van de organisatie een vreugdedansje.”

Epic Metalfest

Mocht je na een slopend feestje op deze zaterdag nog energie over hebben, dan raden we je zeker aan om een kijkje te nemen de dag erna bij het nieuwe Epic Metal Fest. Op zondag 22 november staat in hetzelfde klokgebouw namelijk onder andere Fear Factory, Epica en Moonspell.

speedfest-2015