Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Vooruitblik op Dynamo Metalfest met Sander Waterschoot

Dynamo Metalfest
Reno van der Looij

Komend weekend staat de eerste editie van Dynamo Metalfest klaar om van start te gaan. Met een  uitverkocht huis mag de organisatie meer dan tevreden zijn. In de overvolle festival-kalender, waarbij aankleding en randprogramma’s steeds belangrijker lijken te worden, blijkt uit deze kaartverkoop dat er nog wel degelijk behoefte is aan een no-nonsense festival. Een overzichtelijk festival waar het draait om muziek met één podium en acht (inter)nationale bands (met Death Angel, Arch Enemy, Biohazard, Orange Goblin, Facelifter, Nuclear Assault, Alestrom en Bodyfarm). Een beetje zoals ooit het roemrijke Dynamo Open Air is begonnen, maar met een wat beperktere groeiambitie (althans voor nu). Voor de 2015 editie zijn er 5.000 kaarten verkocht, maar er is nog ruimte om uit te breiden.

sander waterschootWe vroegen één van de organisatoren om samen met ons vooruit te blikken op het festival. Sander Waterschoot, boeker van Dynamo Eindhoven en co-founder van Dynamo Metalfest kijkt samen met Eindhoven Rockcity uit naar een heet zaterdagje metal op de kunstijsbaan.

Een festival organiseren doe je niet zomaar. Een compleet nieuw festival uit de grond stampen al helemaal niet. De eerste logische vraag aan Sander is dan ook hoe de voorbereiding tot op heden is verlopen en of het een beetje op rolletjes gaat?

Sander: “De voorbereidingen gaan goed, iedereen werkt momenteel kei en kei hard om er een mooi feestje van te maken. Er zijn een hoop vrijwilligers betrokken bij de organisatie, zowel front- als backstage. Die zijn nu volop aan ’t werk zijn om de dag gladjes te laten verlopen. Heel cool om te zien dat er super veel mensen zich aanmelden om mee te helpen. Een feestje bouw en beleef je met je vrienden, of het nu oude of nieuwe vrienden zijn. Er zijn tot nu toe nog geen echte gekke dingen voorgevallen, behalve dan het geneuzel over de mogelijke sluiting van de ijsbaan zelf. Maar daar is al genoeg over gezegd en geschreven

Dynamo Metalfest gaat komende zaterdag echt beginnen. De ijsbaan is als locatie niet zomaar gekozen. Het roemrijke Dynamo Open Air streek hier namelijk ook al voor diverse edities neer. Hoewel de huidige organisatie niets te maken heeft met DOA heeft Sander wel degelijk DOA op deze plek meegemaakt. We vroegen hem hoe het voelt om hier tussen duizenden metalheads terug te keren?

“Ik denk dat ik, net als alle andere 35 plussers, toch een soort van jeugdsentiment achtig gevoel over me heen zal krijgen. Een metal festival op de ijsbaan wittuh wel! Ik hoop echt dat de jonge metalheads dezelfde ervaring opsnuiven als toen ik een jaar of 15 was. Het kriebelt wel “verrekkes” kan ik je zeggen. Maar het geeft ook wel wat rust dat nu zo’n beetje voor 90% alles in kannen en kruiken is. Wat ons betreft kan het feestje losbarsten. De overige 10 procent is aan het publiek en bands. Als die er een mooi dagje van maken en bands killershows gaan neerzetten, dan denk ik dat we terug gaan kijken op een goede eerste editie.

Je hebt inmiddels in heel wat jaartjes veel acts gezien. Naar welke band kijk je zelf het meeste uit op Dynamo Metalfest, en waarom?

“Ik zelf kijk uit naar Nuclear Assault, Biohazard en opener Facelifter. Nuclear Assault heeft Danny Lilker in de line-up zitten. Dat zegt genoeg toch over de band. Ze moeten gvd HANG THE POPE spelen, en graag 6 x achter elkaar! Wannuh Classick! Biohazard heb ik zeker al 20 keer live gezien, maar nog niet zonder “Pornoster” Evan Seinfeld (die in 2011 met slaande ruzie vertrok, Red). Natuurlijk zit ik niet te wachten op veel nummers die opgenomen zijn na het “State of the World Adres” album. Ik wil die kneiters van “Urban Discipline” en “State” horen. En natuurlijk hoop ik op een vreugde dansje van gitarist Bobby Hambel. Mooie gast trouwens haha.. Facelifter gaan het fest openen met een dikke pot moderne Death Metal. Ik hoop echt dat die gasten een goede show gaan neerzetten, want ik gun het ze echt. Ik weet hoe moeilijk het is om als beginnende band iets te bereiken. Ik wil alle bezoekers vragen om die band te checken. Facelifter is echt zo’n bandje die het wel eens zou kunnen gaan maken.

Festivals komen en gaan de laatste jaren. Gaat Dynamo Metalfest een blijvertje worden op de festivalkalender? Of zijn er factoren die roet in het eten kunnen gooien?

Dynamo MetalFest gaat een jaarlijks festival worden, met hier en daar een paar vette “side events” in ons “clubhuis” Dynamo aan het Catharinaplein. Sterker nog we zijn al bezig met de programmering van de 2016 editie! En ja, je bent als festival altijd bezig om te zorgen dat het roet niet in je eten gegooid word. In onze organisatie zit kennis en ervaring genoeg om snel beslissingen te maken om te zorgen dat Dynamo Metalfest geen éénmalig ding wordt. Een festival start met het maken van een meerjarenplan, elke jaar kan het beter en ruiger. Wat ik in ieder geval kwijt kan is dat DMF altijd een festival blijft met 1 podium, een stuk of 8 a 9 bands die de vuistjes in de lucht moeten gaan krijgen en een “cheap-ass” entree prijs. Wij vinden het belangrijk dat ook de jonge Metalhead naar Dynamo kan, net zoals ik voor de eerste keer voor een paar centen naar de ijsbaan kon in de ’89 (Godverrr Sacred Reich was toen zo fokking ruig, en Ja (!!) Sleez Beez vond ik ook tof haha…)

Uit de antwoorden blijkt wel dat Sander overstroomt van enthousiasme en het festival wat hem betreft zo snel mogelijk mag beginnen. Sander heeft nog een laatste mededeling aan de bezoekers van de eerste editie komende zaterdag:

Maak er een feestje van mensen!!! Jullie zijn degene die ervoor kunnen zorgen dat er een 2016, 2017, 2018 enz. enz. editie komt. Gas d’r op!

timetable