Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

Geslaagde vierde editie van Sonic Boom

Sonic Boom
Reno van der Looij

Popei maakt van Sonic Boom langzaam maar zeker een vast onderdeel op de festivalkalender. Zeker voor liefhebbers van stoner, sludge en aanverwante genres is het sympathieke kleinschalige festival een dikke aanrader. De Popei concertzaal gecombineerd met het sfeervolle Popei café, waar DJ’S HOGWASH & (((0))) tussen de optredens de muziek verzorgen, zijn de plaats van handeling voor de vierde Sonic Boom editie. In de namiddag is het buiten in het zonnetje bovendien ook nog goed toeven, zeker met het uitgebreide aanbod aan speciaal bieren. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk vooral om de acts. Helaas heeft Pendejo last-minute moeten cancellen ivm een ongeval van 1 van de bandleden. Met het uit Utrecht afkomstige Obese is de affiche echter weer gecompleteerd.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Elke Teurlinckx

De aftrap door Tsar Bompa wordt helaas door ons gemist. We zijn wel op tijd voor het eenmansproject ASHTORETH. Dit is een gevalletje love or hate. De bezwerende soundscapes en klanken die gepaard gaan met de nodige wierook lijken soms wel op een Indiaans ritueel. De experimentele ambient / drone is niet aan iedereen besteed, maar sfeervol is het zeker. Pendejo vervanger Obese is dan even hele andere kost. De rauwe stoner & sludge is recht voor z’n raap en er wordt prima gemusiceerd. Het enthousiasme van frontman Koos Weel, een goed geluid en de sfeervolle projecties door VJ Jérôme Siegelaer doen de rest. Prima show.

Sonicboom_Yama

Yama kent vervolgens een valse start als de apparatuur gitarist Sjoerd Albers in de steek laat. Totdat vervangende apparatuur is geïnstalleerd, wordt er door de Tilburgers volop geïmproviseerd met als hoogtepunt een hilarische Slayer drumsolo. Als de gebreken zijn verholpen laat Yama zien een uitstekende liveband te zijn. De krachtige songs, waarbij de nadruk van de prima setlist bij het recente album ‘Anata’ ligt, gaan van hard beukend naar melodieus inclusief mondharmonica.

De zuiderburen van Statue doen het zonder vocalen, maar met maar liefst 4 gitaristen. Het levert een bijzondere show op die doet denken aan bijvoorbeeld een band als ‘And So I Watch You From Afar’. En dat is zeker bedoeld als een dik compliment. De psychedelische noise raakt regelmatig het post-rock genre. Met een erorme dosis dynamiek in de songs bewijst Statue maar weer eens dat je geen zanger of zangeres nodig hebt om een waanzinnig goed optreden neer te zetten.

Sonicboom_Candybarplanet

Afsluiter Candybar Planet heeft een klein feestje te vieren. Via het Eindhovense label Lighttown Fidelity wordt de titelloze EP uit 2000 een nieuw leven gegund (destijds opgenomen in Popei). Tevens zijn er op het in drie kleuren verkijgbare vinyl nog twee ‘previously unreleased’ tracks aan toegevoegd (hieronder kun je de tracks van de EP beluisteren). Uiteraard krijgen een aantal songs een plekje op de setlist waarop ook de nodige nummers van het album ‘Timelapse’ voorbij komen.

Zoals altijd zet de Eindhovense Rockcity band een prima optreden met psychedelische stonerrock neer. De warme vocalen van bassist Richard Plukker maken Candybar Planet net even anders en interessanter dan de gemiddelde stonerband. Candybar Planet is deze zaterdag de perfecte afsluiter van een erg gezellig, sfeervol en geslaagd festival. Wellicht is de line-up vooral voor de fijnproevers in de diverse geprogrammeerde genres, waardoor het niet uitverkocht raakt, maar wat ons betreft hoeft er niet aan het concept te worden gesleuteld. Tot volgend jaar op Sonic Boom!

SonicBoom

Obese

Yama

sonicboomYama3

Yama Sonic Boom

Statue

Candybar Planet

Complete foto set vind je hier