Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

In Flames ontbrandt pas laat in de Effenaar

In Flames
Reno van der Looij

Review Overview

Overall score
8
8

Rating

In de Eindhovense Effenaar kwam de diesel van In Flames wat moeizaam op gang, maar eenmaal warmgedraaid bleken de Zweden niet te stoppen. Inclusief een machtige eindsprint.

Een dinsdagavond en een overvolle stad vol met dagjesmensen die voor het Glow evenement komen zorgt voor de nodige vertragingen en parkeerproblemen. Hierdoor is het voorafgaand aan de show van In Flames vrij laat nog aardig druk buiten bij de ingang en kassa van de Effenaar in Eindhoven. Voorprogramma Black Temple wordt daardoor dan ook (hetzij gedeeltelijk) door veel bezoekers gemist.

Deze eveneens Zweedse band heeft ook duidelijk wat moeite om het publiek warm te krijgen voor haar muziek. Hoewel er goed wordt gemusiceerd past de stijl niet helemaal bij de hoofdact. De gedreven combinatie van sludge en (post) metal is nu eenmaal wat minder makkelijk te verteren en ondanks een contract bij het grote label Century Media is Black Temple voor de meesten uit het publiek ook volledig onbekend.

Foto’s: Elke Teurlinckx | Tekst: Reno van der Looij

Onbekend is het vijftal van In Flames allesbehalve. Sinds de stijlbreuk met de old-school Götenborg death metal werd een veel toegankelijkere mainstream metal sound aangemeten die de band duidelijk geen windeieren heeft gelegd. Hoewel er vandaag nog wat werk van Whoracle (1997) en Colony (1999) voorbij komt, worden de oudere albums toch vooral genegeerd. Tijdens die wat oudere nummers van eerder genoemde albums in het midden van de set, zoals ‘For the Good Gods’ en ‘Ordinary Story’, zakt gek genoeg ook de drive een beetje weg en neemt het overwegend jonge publiek ook een wat meer afwachtende houding aan.

Sowieso lijken de Zweden van In Flames vanavond wat moeizaam op gang te komen. Het begin is statisch en het geluid staat niet altijd even goed met vooral de gitaren erg hard in de mix, waardoor de zang van Anders Fridén soms nauwelijks hoorbaar is. Tracks als ‘Alias’ en ‘Darker Times’ (met aanstekelijke poppy meezing refreintjes) komen daardoor wat minder goed uit de verf.

inflames

Dat In Flames inmiddels een behoorlijke live reputatie heeft opgebouwd wordt nog een extra benadrukt en ondersteund door een behoorlijke imposante lichtshow bestaande uit LED walls waar afwisselend visuals met live beelden op worden geprojecteerd (of wisten de heren stiekem van dat het licht-spektakel Glow in de stad?). Of de voorste regionen van de zaal dit meekrijgen is nog maar de vraag. Al dan niet aangespoort door zanger Anders Fridén is men vooral druk met crowdsurfen, moshen en een bescheiden circle-pit.

Fridén is overigens zoals altijd behoorlijk bezig met de interactie met het publiek en lijkt soms wel een Amerikaan met de nietszeggende praatjes die hij verkondigd. De behoorlijk volgelopen grote zaal van de Effenaar wordt veelvuldig bedankt voor de aanwezigheid en krijgt complimeten dat er maar weinig smartphones worden gebruikt voor filmpjes en/of foto’s. Dit zelfde publiek zet als dank maar massaal en luidkeels het platte ‘Bier en Tieten’ in, wat op goedkeuring van de Zweden kan rekenen.

In Flames show heeft machtige eindsprint in petto

Naar mate de set vordert lijkt de diesel van In Flames eindelijk goed warm te draaien en vallen alsnog alle puzzelstukjes in elkaar. De sound staat inmiddels als een huis, de visuals zijn overweldigend en de reguliere setlist bereikt een voorlopig hoogtepunt met een strakke uitvoering van het massaal meegezongen ‘Take this Life’.

Na een korte pauze (met wederom ‘bier en tieten’) wordt er uitgebreid tijd genomen voor de encore. De vijf Zweden zijn nu echt helemaal los en gooien er met een 3-tal publieks favorieten (‘Cloud Connected’, ‘Deliver Us’, ‘Paralize’ en ‘My Sweet Shadow’) en machtige eindsprint uit. En daarmee bleek vanavond In Flames een koude diesel die langzaam warm draaide en naar het einde toe bijna overhit niet meer te houden was…

inflames2

inflames3

inflames4

inflames5

inflames6