Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Verslag en foto’s van een zinderend Speedfest jubileum

Peter Pan Speedrock
Reno van der Looij

Bijna kunnen we ieder jaar zo’n beetje hetzelfde opschrijven als het gaat over één van de beste indoorfestivals op de kalender. Traditiegetrouw staat Speedfest tegen het eind van het jaar op de festivalkalender, waarbij de ongedwongen, vrije, vriendschappelijke en gebroederlijke sfeer al een beleving op zich is. Toch is het dit jaar helaas niet allemaal zo vanzelfsprekend. De aanloop naar de tiende editie in het Klokgebouw had met het drama in Parijs een behoorlijke impact op het door Peter Pan Speedrock georganiseerde festival. Met het ontbreken van Eagles of Death Metal werd het festival bovendien van zijn headliner beroofd. Waar veel andere bands besloten om tournees af te breken, bleef Speedfest meerdere annuleringen bespaard.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Elke Teurlinckx

Ook werden de bezoekers van een stukje vrijheid beroofd. Mede onder druk van de gemeente werden er behoorlijk wat maatregelen genomen betreffende de beveiliging van het festival. Dat werd vooral merkbaar bij de ingang waar tot laat in de middag een gigantische rij zich door de uitgebreide security check moest heen werken. Buiten wat gemor over het missen van bepaalde bands, keek menig bezoeker toch vooral vreemd op als een zakje fisherman’s friend binnenste buiten werd gekeerd of een lippenbalsem aan de binnenkant werd bekeken. De opmerking over vooral een cosmetische schijnveiligheid viel al snel. Buiten dit kleine euvel (laten we het niet groter maken dan het is) ging Speedfest nummer 10 toch weer vooral over de ouderwetse combinatie van een uitstekend muzikaal programma verdeeld over drie podia, met 5.500 fans van rockabilly, punkrock, garage, metal, hardcore, psycho, surf and speedrock uit alle hoeken van Europa. Rond 16.00uur ’s middags kon dan ook terecht het bordje uitverkocht op de deur.

Muzikale diversiteit en dansjes op de foodcourt

Al vroeg in de middag krijgt De Rooie Neger op de foodcourt de voetjes van de vloer. Het concept waarbij de DJ een mix van metal en pop afwisselt met onvervalste schlagers en nederpop werkt ieder jaar weer uitstekend. Zeker in combinatie met de indringende geur van frietvet, pizza en hamburgers. Een stuk serieuzer gaat het er aan toe bij Avatarium op de Demolition stage. Bandleider Leif Edling zet samen met zijn band een superieure doommetal show neer, waar vooral de zangeres Jennie-Ann Smith de show steelt met een imposante stem. Het half uurtje wat de Zweden krijgen is dan ook veel te kort.

speedfest2

Dan is het op de Wrecker Stage vervolgens een stuk luchtiger met de heerlijke retro rock van Scorpion Child. Het verschil met het goede geluid van het hoofdpodium is wel heel groot. Daardoor komen de mannen uit Austin Texas, die er een energieke show van maken, toch niet helemaal goed uit de verf. Wie Radio Bikini niet kent, is zich vast rot geschrokken toen het alle registers in de openingssong opentrok. Veel rauwer wordt de mix van hardcore en punk niet vandaag. En dat nog wel uit ons eigen landje.

Pro-Pain kent op de Wrecker stage ook al problemen met het geluid. Eigenlijk blijft het heel de dag tobben qua sound op de deze stage en dat is toch wel doodzonde. Zeker een band als Pro-Pain heeft baat bij een heldere sound. Nu zijn de hardcoremetal krakers zelfs nauwelijks van elkaar te onderscheiden.Bandbaas Gary Meskill zal het niet deren, want Pro-Pain blijkt vandaag 1 van de populairste band met een afgeladen volle zaal een grote moshpit voor het podium.

speedfest5

Een stuk rustiger is het bij Nick Oliveri’s Mondo Generator. Toch opvallend voor een muzikant met een verleden in Kyuss en Queens of the Stone Age. De bassist laat zich van zijn beste kant zien door samen met z’n band een lekkere stonerset neer te zetten, waar ook ruimte is voor een prima uitgevoerde Kyuss cover. Het drieluik aan snoeiharde metal met Carcass, Napalm Death en Obituary wordt met afstand gewonnen door laatsgenoemd. Gezegend met een fantastisch alles vermorzelende sound is dit de death metal show van het jaar. De mannen uit Tampa Florida komen, zien en overwinnen de tot de nok gevulde grote zaal van het Klokgebouw.

De stoner/sludge giganten van High on Fire laten zich ook niet onbetuigd. Speedfest kookt op dit uur en de gitaren lijken alleen maar harder en strakker te staan afgesteld. Is het dan toch een onderhuidse dikke fuck you richting de Bataclan terroristen? Iets meer lucht komt er bij de rock & roll show van de altijd mondige Canadees Danko Jones. De teksten van Lovercall en First Date passen wel bij deze houding en de band zet een puike show neer, waarbij ‘Do You Wanna Rock’ niet aan dovemansoren gericht is. Een stuk serieuzer gaat het erop bij Refused. Het geluid lijkt voor het eerst een beetje acceptabel op de Wrecker stage, de moshpit ontstaat vervolgens vanaf seconde 1 en spelen de Zweden onder leiding van frontman Dennis Lyxzén dan ook een gewonnen race.

speedfest10

Indrukwekkende stilte minuut

Hoe krijg je ruim vijfduizend (al dan niet beschonken) rockers, punkers en metalheads stil? Een hele minuut lang zelfs. Geef ze iets wat ze onderling verbind en het lijkt ineens vanzelfsprekend. Helaas is de aanleiding van deze minuut verschrikkelijk, maar de minuut is indrukwekkend. De aanleiding en het ontbreken van Eagles of Death metal is inmiddels veelbesproken. Peter Pan Speedrock besloot geen vervanging op te trommelen, maar zelf na 1 minuut stilte op de plek van EODM aan te treden om 00.11uur. Vol overgave, vol overtuiging. Een stelletje radicale imbeciele warhoofden met een machinegeweer gaan onze liefde voor muziek, concerten en festivals niet vergallen. Zoals 1 van de bands dit weekend zei: “We will never stop playing, they will not win”. Zo is het maar net!

Volledige fotoreportage vind je op onze Facebook pagina.

speedfest1

speedfest3

speedfest4

speedfest6

speedfest7

speedfest8

speedfest9

speedfest11

Speedfest

 

Lees ook….
Foto’s & verslag Speedfest 9
Foto’s & verslag Speedfest 7
Foto’s & verslag Speedfest 6
Volledige fotoreportage vind je op onze Facebook pagina.