Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni 2024

Scroll to top

Top

Blog: “de schijnveiligheid van extra tassencontroles”

beveiliging
Reno van der Looij

Eindhoven Rockcity is normaliter niet het platform om een mening te geven over toestanden in de wereld. Laat staan dat we onderwerpen als politiek of terreur willen behandelen. Dat laten we liever aan andere media over. Nu bijna twee weken geleden de aanslag op poppodium Bataclan tijdens een rockshow van Eagles of Death Metal ook een belangrijk onderdeel van de (rock)scene en de levens van de (rock)fans wordt geraakt, willen we er hier op deze plek toch iets over kwijt. De uiterst laffe daad door met machinegeweren random op het publiek in te schieten, wordt door vele de getuigenverklaringen (oa. hier, hier, hier en hier) ook nog eens extra versterkt.

Het draagt bij aan het beeld hoe ijzingwekkend het bloedbad wat zich in de bewuste concertzaal in Parijs voltrok moet zijn geweest. Diverse tours en optredens werden vervolgens afgelast en bij shows die doorgingen werden diverse maatregelen genomen. Maar is dit wel allemaal nodig? En hoe lang blijven we in deze angststuip? De vraag hoe om te gaan met het huidige gevoel van angst en de realiteit van een mogelijke terreurdreiging lijkt vooralsnog vooral ongenuanceerd en op basis van onderbuik gevoel te worden beantwoord.

Annuleren van tours en optredens

De nasleep is inmiddels bekend. Alle begrip voor Eagles of Death Metal die naar huis zijn teruggekeerd (en mede daarom ook Speedfest niet konden headlinen). Dat Deftones niet speelde in Parijs de dagen erna was niet meer dan logisch. Ook de annulering van de Franse optredens van In Flames en U2 in hetzelfde weekend is nog te begrijpen. Wat ietwat bevreemde is dat een aantal grote internationale acts direct drastische conclusies trokken uit de aanslagen: Foo Fighters brak de hele tournee af en Prince heeft zijn Europese tour vooralsnog uitgesteld. Lamb of God maakte het een kleine week later helemaal fraai door een half uur voorafgaande aan de 013 show (met publiek al ter plaatse) zich te bedenken en niet te spelen. En de meest recente annulering is van Papa Roach. Hadden deze acts niet juist nu een statement moeten maken en ‘gewoon’ door moeten gaan?

terreurDe media schuwen niet om er continu een schepje bovenop te doen en het gevoel van onveiligheid te versterken. Er wordt geen enkele nuance of relativering meer aangebracht in de berichtgeving (in de jaren ’70/’80 kende we bijvoorbeeld 3x (!) zoveel terroristische aanslagen in Europa t.o.v. de jaren ’90/’00) Door onze digitalisering, internet en social media zijn we ook nog eens in staat om alles veel nadrukkelijker op de voet te volgen. En slecht nieuws verkoopt nu eenmaal goed.

Nogmaals; dit neemt niet weg dat de recente aanslagen in Parijs daardoor ineens minder afschuwelijk zijn. Het is verschrikkelijk dat we deze slachtoffers moeten betreuren. Maar we huiveren, we zijn bang en we laten ons meesleuren in een trance van angst en hysterie. Je bang laten maken heeft zo weinig zin en de schijnveiligheid van bijvoorbeeld een extra controle aan de deur van een poppodium wakkert het gevoel van onveiligheid alleen maar aan. Laat staan dat we onze privacy & vrijheid maar volledig moeten opgeven aan de veiligheidsdiensten en regeringen (ja, dat onderwerp staat nu uiteraard weer prominent op de politieke agenda). Dat is namelijk geen vrijheid meer, maar een politiestaat!

I don’t need privacy, I’ve nothing to hide” argues “I don’t need free speech, I’ve nothing to say. Rights = Power” ~ Edward Snowden.

Effenaar, Speedfest en Epic Metal Fest maatregelen

Ook de Effenaar voert extra controles in, Speedfest en Epic Metal Fest kende afgelopen weekend lange wachtrijen  i.v.m. uitvoerige controles. Bezoekers reageren verdeeld, maar toch ook vooral verbaast als een zakje Fisherman’s Friend binnenstebuiten werd gekeerd of de binnenkant van een lippenbalsem werd onderzocht. Alsof dat nog iets met het voorkomen van een terroristische aanslag te maken heeft? Is overigens die lange rij met mensen die langdurig buiten staan te wachten niet net zo’n potentieel ‘easy’ doelwit? Zomaar een overpeinzing. Niet vervelend bedoeld, maar met dit soort maatregelen houd je terreur niet tegen.

Sterker nog; het versterkt het sentiment van onveiligheid en daarmee wordt het doel van de daders nog maar eens extra bekrachtigd. Ik begrijp dat er momenteel geen pasklaar antwoord is en dat mag je wellicht ook niet verwachten van poppodia en festivals. Vooralsnog lijkt het er echter sterk op dat vooral de eigen bezoekers en de fans ermee worden benadeeld. Die worden immers onevenredig lastiggevallen met deze excessieve maatregelen of met afgelaste shows. Terwijl ook van deze mensen de volgende dag wordt verwacht dat ze gewoon via een druk centraal station naar het werk gaan. Thuis blijven is geen optie. Moeten we met z’n allen niet gewoon weer normaal gaan doen. Wat dat in deze tijd ook moge betekenen?

“Everybody seems to be obsessed with safety. Well, nothing is safe, okay? Nothing! If they [the terrorists] stop you, then they win. And they’re not gonna beat me…” ~ Lemmy Kilmister, Motörhead.

Disclaimer: Dit is een stukje tekst. Een blog. Soms met een duidelijk mening. Gedachten die op ‘papier’ zijn gezet. Over een lastig onderwerp. Niet per se de hele waarheid, maar zeker geen leugens. Ben het er mee eens, mee oneens, vind het een goed stuk, of waardeloos. Reageer vooral in vrijheid en met respect.

Interview Eagles of Death Metal na Parijs met Vice