Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Peter Pan Speedrock kondigt afscheidstournee 2016 aan

Peter Pan Speedrock kondigt afscheidstournee 2016 aan
Redactie

Een internationale afscheidstournee in 2016 wordt het laatste hoofdstuk in het jongensboek van ’s lands hardst werkende rockband Peter Pan Speedrock. Alle dromen zijn uitgekomen, alle ambities waargemaakt. Het Peter Pan Speedrockverhaal is verteld, het boek mag dicht. Voor zanger-gitarist Peter van Elderen, bassist Bart Geevers en drummer Bart Nederhand is het na twintig jaar tijd om nieuwe (muzikale) horizons te gaan verkennen. Op dit moment zijn ze net onderweg naar Japan waar morgen hun tournee in Machida start.

Het iconische met diverse prijzen bekroonde rocktrio dat Nederland internationaal op de kaart zette als rock-‘n’-roll hofleverancier stopt er na twintig jaar mee. Het afscheid markeert an end of an era. Want Peter Pan Speedrock is meer dan slechts een rockband. Het is een sonische natuurkracht die het gebrek aan aardbevingen en orkanen in Nederland ruimschoots compenseert. Peter, Bart en Bartmann laten hun waanzinnig mooie achtbaanrit ergens in de loop van 2016 na een allerlaatste looping met een big bang tot stilstand komen.

 

Peter Pan Speedrock 1996-2016

Op dit moment letterlijk hoog boven Nederlandse bodem vliegend, zullen de drie lawaaischoppers voor hun doen waarschijnlijk even relatief stil zijn en terugblikken op hun veelbewogen carrière. In 1996 opgericht in Rockcity Eindhoven speelde pletwals Peter Pan Speedrock werkelijk elke stad, vlek, dorp en gehucht in Nederland plat. Maar ook buiten de eigen landsgrenzen toerde dit driekoppige rockmonster nonstop door Europa, Noord-Amerika & Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië – en komende week dus door Japan.

 

2016: Bad Year For Rock & Roll…

Twintig jaar Peter Pan Speedrock betekent een omvangrijk oeuvre; vijftien edities van hun eigen festivals (vijf keer Koningsdagfestival Klok Rock Orange en tien maal Speedfest); Premium Speedrock Heavy Lager bier; alle shows bij elkaar opgeteld ruim een miljoen bezoekers; honderdduizenden roadtrip kilometers en vooral ontelbaar veel avonturen.

Het sympathieke rocktrio (officieus aangevuld met bandmascotte Dikke Dennis) groeide uit tot Een Begrip in de internationale rockscene. Live een waar fenomeen. Was grondlegger en naamgever van het muzikale genre speedrock dat tientallen bands inspireerde om zelf ook muziek te gaan maken. De Nederlandse band met de meeste shows op de teller: maar liefst 1980 tegenover 2247 shows van recordhouder Ramones. Het was tevens het enige doel dat in die twintig jaar net niet verwezenlijkt werd: nog slechts 268 shows spelen om dat eeuwige record van de Ramones te kunnen breken…