Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

ZooN zet zichzelf op de kaart met waanzinnig debuut DeeP

ZooN
Reno van der Looij

Review Overview

Score
9.5
9.5

Rating

Waanzinnig album. Folknoir, rock, country, folklore, donker, sfeervol. Prachtig.

Had je je jaarlijstje al klaar? De album top 10 voor 2015 ingevuld? Laat dan deze plaat maar links liggen. Of je moet bereid zijn je zorgvuldig samengestelde reeks helemaal overhoop te halen. Zonder gekheid, het is zeer de moeite waard voor het op het Lightttown Fidelity uitgebrachte album. Meer dan zelfs. Het begint overigens wel een repeterend verhaal te worden. Als het Eindhovense label besluit om een plaat op vinyl te laten persen, dan zit het met de kwaliteit wel snor. En zo tegen het eind van het jaar weet het label zelfs te pieken met de beste release uit haar catalogus.

Tijd om eens concreet te worden waar we het nu precies over hebben. ZooN is de naam van dit vijftal hoofdzakelijke Brabantse muzikanten. Een band die (ex)leden van The Devil’s Blood, Astrosoniq en The Gathering tot haar gelederen mag rekenen. De plaat met de titel Deep heeft qua muziekstijl echter nog maar weinig met eerder genoemde acts te maken. Folk Noir. Die term plakte onze collega’s van Never Mind the Hype erop toen de video van het hypnotiserende, voortslepenede en werkelijk ijzersterke ‘Darkness Falls’ een tijdje terug als teaser werd gereleased. En die term dekt de lading behoorlijk aardig voor dit album met een volstrekt unieke sound.

Die track ‘Darkness Falls’ opent ook het album en zet meteen de toon. Met een onheilspellende broeierige sfeer die direct onder je huid gaat zitten. Donkere americana met een groots gevoel voor muzikaliteit. De daaropvolgende titeltrack heeft meer dynamiek door prominente drums, maar wederom een juweeltje qua songwriting en schittert vooral door de sterke vocalen. Het vijftal gaat met ‘Down’ vervolgens iets meer up-tempo. Slide gitaren, fraaie rifjes, samples en lekkere dosis dynamiek. De zang van Fred van Bergen past helemaal in het plaatje. Buitenbeentje ‘Wood’ daarentegen is opvallend mellow en laid back en neigt zelfs wat naar indierock.

ZooNlogoDe B-kant (ja B-kant, want vinyl!) van de plaat start met het zorgvuldig opgebouwde ‘Hide’. Een repeterende basslijn onder de snerpende zang van Fred van Bergen bepaalt het karakter. Gitaren die langzaam aanzwellen en de het nummer steeds meer dynamiek meegeven. Wanneer de ruim 8 minuten tellende track halverwege van drums worden voorzien begint het nummer bovendien nog eens heerlijk te grooven ook. Zonder meer één van de sterkste tracks van het album.

Het zwaar op country leunende ‘Breathing Space’ is vervolgens de opmaat naar het ruim zeven minuten durende slotstuk ‘Strike’ waar Farida Lemouchi haar zangkunsten mag etaleren en waarin we ons gelukkig mogen prijzen dat met het heengaan van haar broer (Selim, The Devil’s Blood) haar stem niet helemaal verloren is gegaan voor de muziek. In een kleurrijk pallet waar de de akoestische gitaar en toetsen voor het eerst de overhand hebben zijn de gastvocalen van Farida van absolute meerwaarde.

ZooN oprichter Ron van Herpen (Astrosoniq, The Devil’s Blood) heeft ruimschoots de tijd genomen sinds de oprichting in 2013 voor de songwriting in een stijl welke ver buiten geijkte paden ligt die we tot nu toe van hem gewend waren. Hij toont met zijn band op dit debuut onmiskenbaar uit welk vakkundig hout hij is gesneden. DeeP is een juweel, een groeibriljant die per luisterbeurt bovendien steeds meer beklijft. Zoals gezegd jaarlijstmateriaal. Voor de muzikale fijnproever. Dat wel.

Op zaterdag 19 december presenteert de band het album in de Groene Engel is Oss. Tickets hier.