Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 29 februari 2024

Scroll to top

Top

Een avond folk metal in Dynamo met Arkona

Metsatöll
Guido Segers

Het is wat dun bezaaid met publiek in de Dynamo op deze vrijdagavond voor Arkona, ondanks een ijzersterke line-up. Folk metal lijkt de jolige dagen van uitverkochte Pagan Fest tours gepasseerd te zijn en het genre is misschien wel op zijn retour zou je zeggen. Een harde kern fans is echter wel op komen draven voor Arkona, Metsatöll en Svartsot (inclusief drinkhoorns). Er mag dus gedanst worden!

Opener is Svartsot, dat dit jaar het album ‘Vældet’ uitbracht. Na jaren draaideurbeleid lijkt de band een stabiele line-up te hebben en dat is ook live merkbaar met een goede energie en samenwerking op het podium. Het gluid van de Denen steunt zwaar op de death metal invloeden, wat eigenlijk wel een beetje raar uitpakt. Wat voor toevoeging heeft een doedelzak of fluit als deze niet hoorbaar zijn in de bombastische gitaarmuur en diepe grunts van frontman Thor Bager. Het publiek smult er van, maar ondanks de bekendheid in de folk metal wereld is het geen al te indrukwekkend optreden op folk vlak. Noem het death metal en deze band past een stuk beter.

Svartsot

Svartsot

De zaal is dan ook een stuk voller als uit de uithoek van Europa het Estse Metsatöll het podium betreedt. Uitgedost in bijzondere outfits, lijken de mannen niet van plan te zijn veel woorden vuil te maken aan uitleg, maar gewoon de muziek te laten spreken. De stijl is stevige, solide heavy metal, maar deze wordt vooral gevormd door de folk invloeden van de band (wat nogal onconventioneel is in een genre wat normaal metal opleukt met wat koddige folk instrumenten). Traditionel gezangen en instrumenten spelen dan ook een buitengewoon grote rol in het geluid van Metsatöll. Lauri Õunapuu, die vooral deze instrumenten op zich neemt, is dan ook niet weggemoffeld aan de zijkant van het podium, maar staat centraal in de set.

Metsatöll

Metsatöll

Hoogtepunt van de set is een lange, meditatieve jam met vooral bas, drum en zang. Het sjamanistische karakter van dit nummer in combi met een passende belichting neemt je mee naar de oude tijden in het heidense Estland. Metsatöll mag dan niet de headliner zijn, maar de band is in een geheel eigen divisie binnen het genre.

Metsatöll

Metsatöll

Arkona mag zich al een aantal jaren aan de top plaatsen binnen het folk metal genre, met hun Slavische invloeden. De band vernoemde zich naar een paganistisch fort in Noord-Duitsland en neemt hun muziek bijzonder serieus. Het publiek dromt samen voor de microfoon, waar Masha Arkhipova plaats zal nemen. De vocaliste is direct het overduidelijke centrum van de performance van Arkona. Haar wilde dansen en vocale switsches getuigen van veel energie en kracht, wat voor de verdere Russische troepen niet te zeggen valt. De band oogt vaak nogal ongeïnteresseerd. Meer dan een gebruld ‘thank you’ komt er tussen de nummers door ook niet uit.

folkmetal-0522

Arkona

Toch heeft Arkona niet meer nodig dat dit om het publiek te overwinnen. De populariteit van het genre mag dan af zwakken, Arkona staat nog steeds aan kop en weet een schare bont uitgedoste fans naar Dynamo te krijgen die elk nummer mee zingen. De passie is niet echt te proeven bij Arkona, maar muzikaal staat de set van de Russen als een huis en iedereen krijgt waar voor zijn geld.

Arkona

Arkona