Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

RIP: Motörhead frontman Lemmy Kilmister (70) overleden

RIP: Motörhead frontman Lemmy Kilmister (70) overleden
Guido Segers

Motörhead frontman Lemmy Kilmister, geboren met de naam Ian Fraser Kilmister, is gisteren overleden. De zanger en bespeler van de befaamde Rickenbacker bass gitaar overleed thuis aan de gevolgen van kanker.

De ziekte werd pas enkele dagen daarvoor geconstateerd bij Lemmy, die sinds 2013 kampt met gezondheidsproblemen. Na een korte strijd met een extreem agressieve vorm van kanker overleed de Brit in Los Angeles. De band kondigde dit via facebook aan en raadt iedereen aan om Motörhead te luisteren op volume 11 en een drankje te pakken. Dit zou Lemmy zo gewild hebben.

Compromisloos

motorhead-2Lemmy werd door zijn compromisloze rock’n’roll levensstijl een absoluut icoon en wordt als inspiratie gezien door talloze bands. De zanger/bassist nam nooit een blad voor de mond en verkondigde al eerder waarschijnlijk in het harnas te sterven. Ook over de aanslagen in Parijs had hij een duidelijk mening: “Everybody seems to be obsessed with safety. Well, nothing is safe, okay? Nothing! If they [the terrorists] stop you, then they win. And they’re not gonna beat me…”

In 2012 stond Motörhead voor het laatst in Eindhoven, in het klokgebouw. Lemmy was in 2010 het onderwerp van de documentaire film ‘Lemmy’, waarin muzikanten van Guns’n’Roses, Metallica, Anthrax, Ozzy Osbourne, Megadeth, The Damned en Joy Division hun bewondering uitspraken voor Lemmy.

Zonder Lemmy was rock’n’roll waarschijnlijk niet geworden tot wat het is. Zonder Lemmy was die bourbon van Jack niet het huismerk geworden in elke concertzaal. Zonder Lemmy was er misschien wel helemaal geen Eindhoven Rockcity.

Ergens in een bar in de hemel vraagt Lemmy nu vast om de volgende whiskey cola.

RIP

 

[Update] In verband met het overlijden van Lemmy Kilmister, herhaalt de NPO vannacht om 00.55uur de documentaire “Lemmy” op NPO 3.

Foto: Paul Verhagen