Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Doomstar Bookings breekt The Jack af

Doomstar Bookings breekt The Jack af
Pernilla Ellens

Op zondagavond 27 december presenteerde Doomstar Bookings een bijzonder feestelijke avond met de bands Kaiserschnee, Schweinsteiger, Witches Brew, Throw me in the Crater en de FCKN BSTRDS in café The Jack te Eindhoven.

Na de rustige kerstdagen werd het hoog tijd om vrienden te weerzien, het glas te heffen en het haar los te gooien met een flinke pot sludge, hardcorepunk en als toetje extravagante noise. Het was de hele avond gezellig druk in The Jack. Het affiche was dan ook goed gevuld en veelbelovend.

Schweinsteiger

Voor Kaiserschnee was ik net te laat, maar de avond begon goed met Schweinsteiger uit Eindhoven en omstreken. Deze vijf jongens met ex-leden van Enemy Ground speelden een goed halfuur donkere sludge, net zo duister als de verlichting op het podium die uit bleef.  Op het podium trok vooral de zanger de aandacht, die met veel gevoel zijn hartenzeer uitte. De metalcore afkomst van de band was merkbaar, en de drummer was te lief voor zijn bekkens,  maar ondanks dat was het een toffe set van een band waar we nog niet veel van gehoord hebben, waar hopelijk verandering in komt.

Witches Brew

De volgende band die speelde was Witches Brew. Drummer Jan-Bert en gitarist Selwyn uit NIjmegen kennen we nog van Running Out, maar hebben de Brabantcore achter zich gelaten en zijn geëvolueerd tot powerviolence powerduo. Passend bij het genre speelde Witches Brew een korte set en vlogen de snelle nummers van vaak nog geen halve minuut als rake klappen om je oren. Deze jonge razernij, in de sfeer van de oude Napalm Death ten tijden van het album Scum, viel erg goed na twee dagen braaf om de kerstboom zitten.  Het spel was heel strak en de afwisselende zang tussen gitarist en drummer zorgde voor de dynamiek. Hard, snel en boos speelden Witches Brew  alsof de Jack plat moest. De jongste band van vanavond was zeker niet de minste. Meer optredens graag, en merch!

Throw me in the Crater

Dan hoofdact van vanavond, Throw me in the Crater uit Eindhoven en Tilburg. Sinds hun oprichting in 2013 lijkt de band hun performance en geluid te hebben geperfectioneerd. In een overweldigende 40 minuten brengt de band een vulkaan van geluid tot uitbarsting. De loodzware sludge werd gestuurd door de overtuigende vocalen van Maurice aka Ash Spitter, waardoor je je aandacht geen moment verliest. In hun set gingen de bandleden zelf helemaal los, maar bleven samen  erg goed op elkaar ingespeeld. Het is bijzonder om te zien hoe je zo mee kan gaan in je eigen stroom van chaos en toch een superstrak kunt spelen. Badend in rood licht goot de band The Jack vol met alles verwoestende lava en liet iedereen als versteend achter.

Na de show vroeg ik de band naar de plannen voor 2016.  In mei speelt Throw me in the Crater  in Parijs als support van Toner Low. In oktober staat de band op Bloodshed Fest. Daarnaast komt er een nieuwe 7 inch aan, en staat Throw me in the Crater samen met Cult of Occult en Grey Widow op een nog te verschijnen 12 inch.

FCKN BSTRDS

Na het vurige optreden van Throw me in the Crater werd het tijd om stoom af te blazen met de laatste act van de avond, de FCKN BSTRDS.  Het noise gezelschap begon, gehuld in bizarre kostuums en te midden van vreemde sculpturen versierd met plastic tassen te spelen en al gauw vloog de kleurrijke rommel alle kanten op. Het ene bandlid verdween in een kliko,  de ander stond op het podium en wisselde constant van groteske maskers, terwijl de derde afval afvuurde vanuit een kar. Zelfs de kerstboom werd erbij gehaald. De visuele impressie werd vergezeld met een oorverdovend geluid. Toch was het geen harsh noise wat we hoorden,  je kon nog best je hoofd erop bewegen en ook wel de individuele acties in de improvisatie horen.  Mooi om te zien was hoe de band, door de grote chaos die ze produceerden,  het gehele publiek bij de performance betrok. Naderhand wist niemand nou echt wat ze gezien hadden, of wat ze ervan moesten vinden, maar iedereen had het erover. En juist als je als band die staat van verwarring kunt oproepen, heb je iets teweeg gebracht wat mensen heeft geraakt.  Zo blijkt maar weer dat genialiteit en gekte dicht bij elkaar liggen.

De FCKN BSTRDS hebben heel wat los gemaakt bij het publiek van The Jack. De duisternis werd verdreven en na het laatste optreden werd er tot in de late uurtjes gedanst op 80’s hits in zee van plastic zooi. Derde kerstdag is nog nooit zo hard geweest.