Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Een frisse start voor Grim Tim

Guido Segers

Grim Tim heeft een feestje in het Blue Collar Hotel. Vrijdagavond, net na de jaarwisseling, is normaal zo’n saaie dag met weinig activiteiten. In Eindhoven is dat anders dit jaar. Elk podium in de lichtstad heeft wel Eindhovens talent op het podium vanavond.

Gelukkig is een deel van de liefhebbers van degelijk gitaarwerk ook naar het Blue Collar Hotel vertrokken voor de release show van Grim Tim. De lokale blues rockers hebben een nieuwe single uit en een plaat in aantocht. Met een drankje in de hand wacht het publiek rustig tot de verlate show start en ‘You, Me & Lou Reed’ live te horen is.

Opener vanavond is Johnny Jester uit Tilbirg.  De band start wat onwennig en bedeesd,  wat je zo nu en dan in de muziek terug hoort bij een uithaal die afgekapt of afgevlakt wordt. De band speelt echter erg netjes en heeft een geluid wat valt te omschrijven als Stornoway dat met Amusement Parks On Fire jamt (twee gratis luistertips,  bonus voor u als lezer).

De nummers ontrafelen in fijne, speelse soundscapes met van dat fijne,  dwarrelende gitaarspel.  Het publiek blijft er nog wat kalm onder,  maar luistert zwijgend naar de band die duidelijk wat in zijn mars heeft. De zaal is niet helemaal gevuld, maar er hangt een aangename sfeer en dat telt eigenlijk net wat zwaarder.

Voor Grim Tim is de show niet alleen een Release maar ook de kick-off van de tour in 2016. De heren nemen dan ook de tijd om te zorgen dat alles perfect in orde is voor het optreden van start gaat. Als het dan zover is, is er ook weinig spanning te bekennen bij de bandleden. De start is wat zakelijk en gecontroleerd, maar het spelplezier spat er van af. Elk nummer wordt in handen van David Henry een zoektocht naar de climax. De band bouwt niet op met de set naar een hoogtepunt, maar elk nummer is een klim naar solo’s en gepassioneerd gitaarspel. Elk nummer is een kans voor David Henry om zijn vocale vaardigheden te laten horen. De zanger doet met zijn openhangende bloes en lange halen denken aan een vervlogen tijdperk van grote rockzangers in de dagen van Led Zeppelin en The Doors. Zijn stem eist de aandacht op van de luisteraars.

De band speelt het vertrouwde werk, maar eveneens een aantal nieuwe nummers. Tijdens een covertje speelt ook Niels Wiersma (James Wood) een stukje mee op de toetsen. Later komt hij nog even terug bij een ander nummer, ‘Ryan’s Hangover’ waar frontman David Henry al spelende van plek wisselt met drummer Dustin Boerrigter. De heren weten wel hoe ze een showtje neer moeten zetten. Tegen het einde van de set komt die onderlinge chemie echt naar voren in het samenspel tussen Henry en bassist Koen Frijns, die zonder woorden continue de interactie met het publiek op zoekt.

De single wordt bijzonder mooi gebracht. Henry gooit iets te veel halen in de zang, waardoor het net wat te ‘Cranberries’ wordt. De band komt na dit slotsalvo terug voor een uitgebreide encore, waar de snaren nog even flink geteisterd worden. Grim Tim is helemaal klaar voor 2016, jij ook?

12440436_1042714972416685_1748174206989999734_o