Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

An Evening With Knives knalt in het Stroomhuisje

An Evening With Knives knalt in het Stroomhuisje
Guido Segers

Er staat op zaterdagavond gewoon een rij voor het Stroomhuisje voor An Evening WIth Knives. Dat is geen grap, het is echt duwen en proppen in het kleine zaaltje waar men enkel Veltins pils uit fles schenkt en dat is geheel verdiend.

Het drietal, waar we onlangs een interview mee deden (zeker even lezen), heeft een plan en daarmee zijn optredens in het Eindhovense niet al te frequent. Om het dan meteen goed te doen heeft de band besloten zelf het heft in handen te nemen en een show te organiseren. De locatie wa was geen moeilijke keuze en daar staan ze dan. De ruimte is al voor het voorprogramma van start gaat veranderd in het ‘Stoomhuisje’ en er hangt een gezellige sfeer in het zaaltje.

Stomend is ook een term die te binnen schiet bij het horen van de lompe bulldozer sludge van Huracán. Groovend en beukend, maar vooral loodzwaar dendert het Vlaamse viertal door haar set heen. Alles in het geluid van de mannen verwijst naar de zuidelijke woestijnen met een dikke knipoog naar Kyuss (maar dan net wat donkerder). De naam betekend orkaan, en zo voelt het optreden ook aan. Gepassioneerd stompen de mannen door hun set heen, met af en toe natuurlijk een geintje tussendoor. De nuances uit het geluid zijn natuurlijk helemaal weg in de betonnen ruimte, maar daardoor komt juist de kracht van de band naar voren in het zware stoomwals geluid.

aewk-1392

Tussendoor draaien Glenn Peters en Tony Lathouwers van de Radar Men From The Moon plaatjes. Vreemde spacy tonen en hakkende ritmes klinken door de volle zaal, waar bezoekers net iets intiemer tegen elkaar staan dan wellicht de wens was. Als zanger Marco Gelissen het podium opkomt roept hij ook het publiek meteen op om even door te schuiven. Schijnbaar stond er nog steeds een rij buiten. Het is het startschot van een sonische trip om niet snel te vergeten.

aewk-1451

Het heldere, strekke geluid heeft de band achter zich gelaten. De band speelt lange escapades met hypnotiserende ritmes en veel gillend gitaarwerk. Perfecte muziek om je helemaal in weg te laten zakken. Dat lijkt ook te gebeuren in de zaal, men laat zich toch een beetje betoveren door de band, die vooral ongelooflijk veel plezier lijkt te hebben op het podium. Eindelijk weer aan het meest kritische publiek je werk ten gehore brengen en dat is toch altijd het thuispubliek.

De tomeloze energie die achter de muziek voelbaar is, wordt succesvol getemperd en de band kiest voor geleidelijke ontladingen. Tot het einde van de set toe gaat de band niet voluit en dat komt de opbouw van de set ten goede. De band jamt een uur door en belandt uiteindelijk bij dat nummer wat zo belangrijk is geweest voor het vormen van die ‘An Evening WIth Knives sound’, namelijk ‘Thoughts And Regrets’. Er wordt her en der ook meegezongen. De vertolking is uitstekend en na een finale komt deze avond tot een einde. Dit mag zeker een succes heten voor de heren. Anderhalf jaar verder heeft de band zichzelf gevonden en wij zijn benieuwd waar ze over een jaar staan.

aewk-1582

Foto’s: Justina Lukosiute