Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Rauwe, bevlogen mix van rock en punk in Area 51

richiedagger
Maurice van der Heijden

Avondshows in de Area 51 zijn helaas tot een minimum beperkt de laatste jaren. Dat is verdomd jammer want het rauwe karakter van de skatehal is een perfecte locatie voor muziek van het ruige soort. Vroeg in het nieuwe jaar is er echter een show om je vingers bij af te likken. Het Tilburgse Richie Dagger (maar met Eindhovense inbreng) en het Amsterdamse Need brengen de luisteraar terug naar de tijden van Danzig, The Wipers en The Stooges. Eindhoven Rock City is erbij.

Bij het binnenlopen van de zaal blijkt het Eindhovense en Tilburgse Charlie & The Lesbians al bezig te zijn. Een stoere gast in een pooierjas (met halsketting en zonder shirt uiteraard) staat te schreeuwen door een microfoon met achter hem een band die een vuige mix maakt tussen punk en garagerock. De dames en heren hebben schijt aan alles en raggen door een handvol nummers. In de korte set moeten ze het vooral hebben van het jeugdig enthousiasme en de rauwheid.

Daarna is het de tijd voor het (deels) Eindhovense Areas met de bekende Kledder op gitaar en zang. Het drietal doet een beetje denken aan een punky Nirvana. Met veel melodie en tempo worden de nummers de zaal in geslingerd. De zang is echter een kwestie van smaak. De stem is hoog en heeft een hoog pubergehalte zoals in skatepunk wel vaker wordt gedaan. Weinig is bekend over de band maar volgens mij was dit het eerste optreden van Areas.

Richie Dagger (foto) presenteert daarna hun nieuwe plaat ‘City Dwellers’ aan het Eindhovense publiek. De zaal is ongeveer driekwart vol en die zien een geoliede machine die een eigen draai geven aan het donkere spectrum van rock en punk uit de jaren zeventig en tachtig. Behalve dat de mannen hun instrumenten beheersen, persen ze er ook nog nummers met kop en staart uit. Het rockende geweld zit vol met catchy hooks en de twee gitaristen en drummer wisselen rauwe stemmen af zodat ook hier genoeg variatie is om een set lang te kunnen boeien.

 

De winnaar van de avond zijn ze niet want het Amsterdamse Need (met Aux Raus zanger Bastiaan op bas) gaat hier nog even brutaal overheen. Als extra troef hebben ze een zanger in de gelederen die eruit ziet als Billy Idol maar qua stemgeluid in de hoek van Glenn Danzig zit. Hij staart stoïcijns en een tikkeltje arrogant in het publiek maar gelijk heeft hij aangezien hij met zijn zanglijnen de verdomd lekker rockende nummers naar grote hoogte doet stijgen. Melodie en catchy hooks in de donkere punkrock doen hun voordeel met het rauwe stemgeluid.

Na een klein half uurtje is het feest al over; het publiek snakt naar meer op deze geslaagde avond in de Area 51. Dan zullen ze nog even moeten wachten want er is pas 1 nummer uit op een split single met Richie Dagger. Eindhoven Rock City kijkt in ieder geval hals reikend uit naar het debuut en meerdere shows. Het getalenteerde Need kan alleen maar beter en groter worden!