Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

together PANGEA verandert Effenaar in heksenketel

together PANGEA verandert Effenaar in heksenketel
Guido Segers

Het is een mooie avond voor een avond van Gruismeel in de kleine zaal van de Effenaar. Met een vette fotocollage en collectie posters in de lobby, laat de organisatie een stukje geschiedenis zien. Frisse shows met toffe namen laten zien wat ze zo goed doen, en dat is vette showtjes neerzetten. Dit keer met een zeer leuke line-up en Eindhovens favoriete, punkrockende Amerikanen together PANGEA!

Tekst: Guido Segers | Foto’s: Elke Teurlinckx

Eerste opvallende feit, het podium is verlaagd. Het middelste deel van het podium in de kleine zaal is omlaag gebracht tot slechts een paar decimeter van de grond, wat de intimiteit van de show ten goede komt. De aankleding van het podium geeft het dan toch weer het uiterlijk van een rockshow met een aantal witte bogen, waar licht op geprojecteerd wordt.

Opwarmen doet het Eindhovense Lookapony. De band heeft net een nieuw stukje muziek uitgebracht op tape bij een nieuw label uit de Lichtstad. De heren spelen alsof de Duvel ze op de hielen zit en dat sluit mooi aan bij de naam van dat label: Satan Records. Met de energie van een ontketend MC5 weten de mannen de energie omhoog te schroeven in de zaal.

St. Tropez is een vers bandje dat toevallig dezelfde bandleden heeft als Go Back To The Zoo. Naar eigen zeggen klinken ze echter in deze incarnatie rauwer, sneller en gemener. In realiteit is het wat zwaarder en harder, maar ook heel erg Go Back To The Zoo. Gedeelde vocalen, catchy nummers en gepolijste klanken worden echter vergezeld van een zeer energieke band. Zanger en basbaas Lars Kroon rent met bekabeld instrument de zaal in en weet zo toch even het babbelende en onoplettende publiek op te schrikken. Wat blijft hangen is het gevoel dat het allemaal wel wat vinniger mag, wat meer vieze randen onder de nagels zullen we maar zeggen. Het klinkt nog net te veel als een stel brave jongetjes dat échte rock-’n-roll wil spelen.

12657353_817296448399450_3065183684934497981_o

De ‘Very Special Mystery Guest’ van de avond was natuurlijk al uitgelekt via diverse media en dus staan Mozes And The Firstborn op het podium. De band staat op het punt om te vertrekken op tour naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland en doet dat met vriendjes together PANGEA. Alvorens de band dus in het Stroomhuis zal neerstrijken, eerst een avondje Effenaar.

12514008_817295751732853_2585925580919964700_o

De kwaliteit die de band neerzet qua muziek is niets op aan te merken. Het zijn niet de meest stuiterbare nummers die langskomen en de set blijft wat beperkt. Wat wel opvalt, is dat de zang niet lekker loopt en af en toe je tenen doet krommen, zoals men dat placht te zeggen. Voor het publiek maakt het geen donder uit, want dat is maar al te blij om deze lokale helden in actie te zien. Het staat goed vol voor het podium met heupwiegende meisjes en knikkende jongens op de fijne muziek van de mannen.

De energie was laag bij het optreden van de speciale gasten, maar dat slaat uiteraard compleet om op het moment dat together PANGEA het podium op komt. Gehuld in rook trapt de band af met de reeks hits van hun succesplaat uit 2014 ‘Badillac’. De nummers vinden volop bijval bij het publiek dat meteen de juiste stuiterfrequentie te pakken heeft op songs als ‘Alive’ en ‘Sick Shit’. Denk aan de stuiterfactor van de Ramones, de onverwachtse hooks van Dead Kennedy’s en maak daar een instabiele cocktail van psychpunk van die rammelt, piept en kraakt. Het is een band die live gevaarlijk en rauw klinkt, vol zit van emotie en nergens een fuck om geeft.

12513851_817308448398250_8499965990185540218_o

Er komen natuurlijk ook nummers langs van de laatste EP ‘The Phage’. Het zijn echter vooral de nummers van de voorganger die ook een magazijnhal van het Klokgebouw vorig jaar in een heksenketel veranderden, die het ‘m doen. Eén voor één springen de bezoekers van het podium om rondgedragen te worden, bier vliegt door de lucht en er is veel vreugde. Helaas komen alle goede dingen tot een eind en zo is het ook voor de show van together PANGEA. Na een uurtje en een encore zetten de Amerikanen er een punt achter en mag de DJ de plakkers vermaken.
Wanneer weer?

Foto’s: Elke Teurlinckx | Showyourexpression.com De volledige fotoset van deze avond, vind je op onze facebook pagina.