Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Timecop1983 – Reflections

Timecop1983 – Reflections
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Rating

Een belevenis voor iedereen die met vette jaren tachtig shows opgroeide.

Wereldbekend is de Nuenenaar Jordy Leenaerts met zijn door de jaren ’80 geinspireerde alter-ego Timecop1983. Tijd om eens zijn laatste release te checken, want die komt ten slotte ook uit Eindhoven Rockcity. Wie zegt dat een stukje synthwave niet enorm kan rocken?

Zelfs Metalsucks besteedde aandacht aan de muziek van Timecop1983. Het internetfenomeen heeft wereldwijd fans van de emotie-geladen synthwave, die een nostalgisch, romantisch beeld oproept van de jaren tachtig en maakte muziek voor films en games. Het Eindhovens Dagblad besteedde al eens aandacht aan de artiest.

De klanken van de laatste plaat zijn doorspekt van nostalgie en warmte, het gevoel dat we graag hebben bij de jaren tachtig. Toch is ergens het geluid ook kil en onnatuurlijk, wat zonder woorden ook het idealiseren verraad wat we vaak doen met het verleden. We maken het mooier en strakker, zonder al de gerafelde randjes. De jaren tachtig waar Timecop1983 met zijn lome synthklanken over verteld hebben natuurlijk nooit echt bestaan.

Wanneer je als luisteraar dat accepteert, wordt de plaat ineens een hele andere beleving. Het wordt de tijdreis naar de jaren tachtig uit de tv-shows, waar je misschien ook wel mee opgegroeit bent. Traag opbouwende, galmende klanken bouwen in lagen het gevoel op en het beeld van een Miami Vice setting of de iconische koppen van the A-Team. Een doffe, maar overtuigende beat dwingt je tot langzaam mee knikken en lekker weg te dromen op. Het golvende, uitwaaiende geluid neigt bijna naar de ambient, waar atmosferische geluiden de beleving van de luisteraar kleuren.

De plaat kent twee edities, de reguliere en een instrumentele. De reguliere variant doet sterk denken aan new wave krakers en soundtracks uit het verleden, terwijl de instrumentale versie je echt in staat stelt helemaal weg te dromen. Maak je keuze en beleef jouw jaren tachtig.