Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 mei 2024

Scroll to top

Top

Interview met lost/ctrl

Interview met lost/ctrl
Guido Segers

Hij komt bijna uit, de ep van lost/ctrl. Wij vonden hem erg gaaf, dus leek het ons nog wel een goed plan om even wat vragen aan de band voor te leggen. De release show is helemaal uitverkocht, dus daar kunnen we je niet meer heen sturen. Wel laten we de band graag even wat meer over zichzelf vertellen.

De vragen hebben we even per e-mail gedeeld en vriendelijk als ze zijn, hadden we dezelfde dag nog antwoord. Het getuigt wel van de werklust, waarmee deze jongens hun band in de kijker zetten. Tijd om kennis te maken:

Wie zijn lost/ctrl en hoe is de band bij elkaar gekomen?
Op de drums: Mart Hazebroek, de bas: Erwin Schara, Toetsenist: Bram van Zuijlen, Gitarist: Jeroen van Vugt, Linkshandige gitarist: Wessel van der Spek en Zanger Serge Romme.

We hebben elkaar leren kennen op het Rock City Institute. De Eindhovense opleiding voor hedendaagse muziek. lost/ctrl is begonnen als afstudeerproject maar na groot enthousiasme van zowel de examencommissie als de band zelf is er besloten een doorstart te maken na school.

Jullie spelen nu-wave, een genreterm die jullie zelf zijn gaan hanteren. Wat is nu-wave eigenlijk?
NU-WAVE is inderdaad een zelfbedacht genre. We zijn alle 6 erg gecharmeerd van de jaren ’80 en haar muziek. We houden van The Cure, Joy Division ect. maar ook wilden we niet terug vallen naar die tijd dus meer in de poptijd van nu blijven. NU-WAVE is eigenlijk een stroming die ons antwoord op de jaren ’80 vertolkt; Wavey maar toch eigentijds. Het grote voordeel van een eigen genre creëren is dat je er natuurlijk altijd als eerste in bent!

IMG_0815-Modifier

Wat zijn jullie grote muzikale inspiraties? Op welke manier zijn die terug te horen in jullie sound?
Pfoeh, dat zijn er nog al wat. Zoals eerder al vernoemd houden we allemaal erg van de jaren ’80, maar ook heeft iedereen zijn eigen favoriete bands waar die inspiratie uit slurpt. Juist de combinatie van alle verschillende bands maakt het zo lastig om een stempel te drukken op de grootste invloed van lost/ctrl. Onze kracht zit ‘m nu eenmaal in popliedjes met een lost/ctrl sound, gespeeld door een disco drummer en punk bassist.

Bij het luisteren naar jullie EP hoor ik enerzijds de kille sound van Joy Division, anderzijds de warme melodie van Placebo. Dat klinkt tegenstrijdig, maar toch klopt het. Hoe hebben jullie het lost/ctrl geluid ontwikkeld?
We houden allemaal van dezelfde invloeden als Joy Division (en misschien Placebo ook wel). Denk aan Lou Reed, David Bowie maar ook The Beatles, ik denk dat omdat we uit dezelfde bron putten dat er gelijkenissen te vinden zijn in de sound. Placebo luisteren we eigenlijk allemaal niet zo, maar dat is natuurlijk wel een band die dichter bij ons ligt qua tijdsbeeld, studio en opname technieken, nog los van apparatuur etc. De gelijkenissen lijken ons niet vergezocht.

Voor de EP hebben jullie opnames gedaan met ervaren mensen (Huub Reijnders, bekend van Kaiser Chiefs, Krezip etc. en Thijs Lodewijk, bassist bij Waylon, Wende en meer). Hoe is dat zo gekomen?
Als je een debuut maakt, laat je een eerste indruk achter. Wij vonden dat deze goed moest zijn en daarom wilden we dit doen met professionele mensen. Thijs (ludoWic) kende we al via het RCI. Het RCI heeft ons ook aangemoedigd om contact op te nemen met Huub. Tijdens de eerste meeting voelde we al een klik en merkten we dat we een visie deelden. Wij denken dat dit het belangrijkste is voor een goed studio proces en dat hebben we dan ook het gehele proces zo ervaren. Als onbekende band zulke namen te mogen noemen in je biografie is natuurlijk een hele eer.

Hoe is het schrijven en opnemen van de plaat verder verlopen. Hebben jullie een rolverdeling binnen de band?
Soms wel, soms niet. Nergens staat geschreven hoe je een lied moet schrijven. Het leukste aan een creatief proces is dat er geen regels aan verbonden zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen instrument, maar soms denken we ook juist na over de partijen van een ander om het totaal beeld uit te diepen. Het schrijven verloopt dus altijd anders, maar altijd gesmeerd. Wat dat betreft zijn we echt een liedjesmachine.

Omdat er zoveel songs klaar lagen hadden we een ruime keuze over welke nu geschikt waren voor op de EP. Samen (met Huub) hebben we besloten welke 5 dan echt de beste eerste indruk maken en hier hebben we nog aan gesleuteld tot we dachten: “Nu is het goed!” Door steeds te blijven vernieuwen, veranderd je stijl ook mee met de leden van de band, zo blijven we evolueren, leren en blijft het leuk voor ons om muziek te maken.

Welk nummer van de EP laat direct het geluid van lost/ctrl horen?
Heel flauw om te zeggen maar: “Alle vijf.” We hebben gekozen voor deze vijf liedjes, niet omdat het de meest uiteenleggende zijn, maar juist omdat dit de rode draad is door ons repertoire. Deze 5 liedjes samen is lost/ctrl. Niet één of twee hiervan. De mensen die ons vaker gezien hebben weten ook dat we nog wel eens iets aanpassen, liedjes zijn nooit perfect. Er komt altijd een ander partijtje of soundje bij waardoor een song nog net even wat sterker word. Het geluid van lost/ctrl blijft dus ook groeien. Maar voor nu: “lost/ctrl – ep”, dat is onze sound.

Voor de EP hebben jullie gekozen om via crowdfunding de financiën bij elkaar te sprokkelen. Meer bands doen dat tegenwoordig natuurlijk, wat is jullie ervaring er mee? Geeft het meer druk in de studio?
Onze ervaringen zijn super goed! Crowdfunding is leuk voor het geld, maar wat wij er nog leuker aan vinden is de binding met je fanbase. We zijn 7 maanden geleden de actie begonnen en elke maand hebben we een mailtje gedaan naar de Funders.  “Zo staan we ervoor.”, “Nu staan de drums erop.”, “We zijn nu vocals aan het doen.”, “We gaan morgen naar de perser om de CD’s te laten drukken.” en ga zo maar door. Dat is het mooiste aan crowdfunding is dat mensen raken betrokken bij je project. Mede hierdoor zijn we denk ik ook dubbel en dwars uitverkocht voor de release party op 25 februari.

lostctrl at cul de sac tilburg

Popei is groot fan van jullie, wat betekent de steun van zo’n popinstituut voor jullie?
PopEi is denk ik, naast onze ouders, onze grootste fan. Dit is ook erg logisch; zowel onze ouders en het popinstituut zien hoe hard wij werken, hoe hard wij rennen om boven aan de top te komen en hoe wij nooit opgeven. Ze hebben ons dan ook gesteund, omdat ze dit wilden belonen. Dat is natuurlijk het mooiste gebaar wat er is! Ik denk dat er veel bands zijn die het willen, maar te weinig bands die er echt werk van maken.

Door de steun van PopEi hebben wij gezien dat als je hard aan de kar trekt dat er vanzelf mensen komen die met je mee willen lopen om je een duwtje in de rug te geven. Zonder PopEi hadden we bijvoorbeeld nooit zo’n riante kans gehad om liedjes te schrijven en uit te diepen, onszelf helemaal te laten gaan in een repetitiehok en de muziek te maken die we willen. Dat is uiteindelijk waar het om draait.

Welke plannen heeft lost/ctrl voor de nabije toekomst?
Plannen of dromen? Plan nummer één is natuurlijk een feestje bouwen op de release party! Daarna hebben we een flinke tour staan door Nederland (en omstreken) om al onze vrienden buiten Eindhoven op te zoeken. Mocht dit goed bevallen, dan hopen we dat we geselecteerd worden voor Popronde om dit nog eens dunnetjes over te doen. We houden van onze omgeving, maar buiten de regio komen lijkt ons erg leuk. Onze grootste droom voor nu is denk ik wel Noorderslag 2017 en daar maken we ook zeker plannen voor.

Als je lost/ctrl zou moeten omschrijven als een gerecht, welk gerecht zou het dan zijn (en waarom)?
Friet, want Friet is nice.

Je kunt lost/ctrl gaan zien op de volgende data

05 mrt. – Xinix Nieuwedijk
11 mt. – Ernesto’s Sittard
13 mrt. – Stella Arnhem
18 mrt. – ’t Oude Pothuys Utrecht
20 mrt. – Springrock Rijen
01 apr. – Volta Amsterdam
08 apr. – Groene Engel Oss (DonnerWetter)
09 apr. – De Roos Deurne
22 apr. – Altstadt Eindhoven (Moon Tapes)
23 apr. – Bunker Gemert
12 mei – Mezz Breda
13 mei – Tapperij de Beurs Schijndel
14 mei – ’t Spektakel Asten