Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 december 2023

Scroll to top

Top

Bohemian Betyars: Ook op zondag garant voor een feestje

Bohemian Betyars: Ook op zondag garant voor een feestje
Guido Segers

Scumbash hadden ze al plat gespeeld, maar de Bohemian Betyars durfden ook een zondagmiddag tijdens Winterbash en de Feel Good Market wel een show te spelen. In het altijd knusse Blue Collar Hotel waren de Hongaren dan ook te bewonderen op het podium.

De bandnaam zegt eigenlijk al genoeg. Een bohém is een levensgenieter, die term kennen we nog wel. Betyar is echter een benaming voor struikrovers in de 18de eeuw, die later in het publieke besef tot e en soort volkshelden met sociaal besef zijn verheven. De antinazi sticker op een gitaar spreekt dat wel uit. Toch ligt het zwaartepunt voor deze mannen op het plezier en niet op de politiek.

Tekst: Guido Segers | Foto’s: Justina Lukosiute

Muzikaal klinken deze Hongaarse schurken dan ook als Gogol Bordello met de ritmesectie van The Transsylvanians die nummers van de Ramones gaan spelen. Dat doen ze met een eclectische mix van folk, punk, balkanbeat en klezhmer en vooral tomeloze energie. Vanaf het eerste nummer is het podium het toneel van een stuiterend gezelschap dat oogt alsof het net uit een kleurrijk busje is gesprongen waar op de zijkant ‘Free Tibet’ gespoten staat. Op blote voeten dansen de mannen op het podium rond.

bohemianbetyars-1731

Centraal staan toch de twee frontmannen Levente Szucs, op zang en akoestische gitaar, en Palágyi Máté die naast acrobatische toeren ook viool speelt. De twee wisselen elkaar zonder gaten af met het hele zooitje in het gareel houden met hun gepassioneerde zang. Vooral de violist lijkt zich continue kostelijk te vermaken en je blijft je verbazen hoe het geluid toch zo strak blijft wat van het podium af komt.

Het strakke ritme van de drums en bas drijft het geheel voort en geeft het geluid van de band dat stuitergehalte, wat door een hoop opruiende kreten enkel versterkt wordt. Druk mag het niet heten in de zaal van het Blue Collar, maar deze band lijkt daar dus helemaal niets om te geven. Druipend van het zweet geven de mannen alles en nog net iets meer. Tijdens de nummers is er continue interactie op het podium. Een deel ervan zorgt ervoor dat alles op het juiste moment bij elkaar komt, een ander deel laat de lol zien die de heren hebben.

bohemianbetyars-1639

Een kort stukje Queens Of The Stone Age komt nog langs, wanneer de balkan versie van ‘Feel Good Hit Of The Summer’. Dat deze band er een dag eerder een feestje van wist te maken verbaast niets, het blijft namelijk verrassend. Er is ook nog een moment waarop de violist en bassist al stampend en klappend een stukje doen in een wilde dans, wat meteen op bijval kan rekenen van het klappende publiek. Helaas zit het er na een uurtje weer op en gaat de band weer inpakken voor de volgende festiviteiten. Deze gaan we terugzien in de toekomst!