Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Monomentum Collective levert stevig visitekaartje af in Stroomhuis

stroomhuis
Pernilla Ellens

Het is donker, koud en hard op deze donderdagavond in het Stroomhuisje. De perfecte sfeer voor de de line up van vanavond met de Eindhovense/Tilburgse Haatbaard, de Rotterdammers van GEWOON FUCKING RAGGEN, de Italiaanse band Sovereign en het Duitse Bait. Met deze avond heeft Monomentum Collective, de organisatie achter de show, een stevig visitekaartje afgeleverd. In het licht van de iconische doodskop discobal kon het publiek vanavond genieten van zowel energieke als duistere varianten van hardcorepunk.

Tekst : Pernilla Ellens | Foto’s : Steffie van den Tillart

Het Stroomhuisje is een van de weinige plekken in Eindhoven waar veel nog mag en kan. Het collectief rondom culinair en cultureel fenomeen Andre Amaro geeft naast de programmering van de grote poppodia ook ruimte aan eigen, onafhankelijke initiatieven.  Gerund door vrijwilligers en zonder gedoe zijn de concerten en feestjes in Het Stroomhuisje bijna altijd spannend. Om creativiteit en activiteit te laten bloeien heb je zulke semi-ondergrondse plekken nodig, vooral in Eindhoven waar zeker een scene is met een interesse in experimentele en harde muziek, maar waar de broei- en ontmoetingsplaatsen schaars zijn.

Monomentum past in sfeer en de d.i.y. aanpak perfect bij de locatie. Het jonge label uit Eindhoven en Tilburg streeft ernaar om zonder winstbejag muziek uit te brengen van bands die zij zelf tof vinden, en op eigen initiatief shows te organiseren in waar naast muziek ook kunst een plaats krijgt. Deze uitgangspunten klinken idealistisch, maar met deze show hebben ze het wel voor elkaar gekregen. Nu nog zorgen voor bekendheid in Eindhoven en het bereiken van publiek, maar als Monomentum meer van zulke avonden blijft organiseren komt dat in de toekomst zeker goed.

Haatbaard

In het donker begint Haatbaard, de eerste band van vanavond. Ter compensatie van de duisternis zijn er live visuals, getekend via een overhead projector. Het geluid staat oorverdovend hard, maar dat past wel bij de ruige muziek en de algehele sensaties vanavond. Als zanger van de band Haatbaard zien we beeldend kunstenaar Aaron van Erp eens van een andere kant. Getooid met een grote ronde kaas springt hij de zaal rond en grunt hij wat af in nummers met titels als Spuugvet, Zeiken op de scene, en Schaamhaar. Haatbaard neemt zichzelf niet al te serieus, wat fijn is, maar dat betekent niet dat de band live slecht is. De mix van metal en punk is niet onaangenaam. Haatbaard is vooral ook een leuk gezelschap om naar te kijken, en een goede opener van de avond.

GEWOON FUCKING RAGGEN

Na het gabber intermezzo van de DJ’s begint GEWOON FUCKING RAGGEN, nu weer in een bak TL licht. GFR presenteert vanavond hun plaat Bruja, uitgegeven door Monomentum. Al meteen is duidelijk dat we hier te maken hebben met de hoofdact van vanavond. De snoeiharde opgefokte hardcore punk van het drietal komt hard binnen en laat het publiek niet koud. Het drietal gaat in een razend tempo gaat de band door de rauwe nummers heen. De belachelijk goede snelheid van de drummer, de a-typische riffjes van de gitarist en de intens coole bassiste maken samen supervette hardcorepunk/grind die doet denken aan het wat latere Brutal Truth ten tijde van Sounds of the Animal Kingdom. De energiekste band van vanavond heeft indruk gemaakt en moet zeker vaker naar Eindhoven komen.

GFR

Sovereign

Als de band Sovereign begint, gaan de lichten weer uit en de rookmachine aan. Gehuld in duisternis en rook speelt de band trage hardcore met black metal invloeden. Toen gingen de stroboscopen aan wat een verveemdend effect opleverde in de zaal. De set was intens en borduurde voort op hetzelfde thema, maar door de magische effecten wist de band toch de aandacht vast te houden. Een band voor de liefhebbers, die zeker een goede sfeer neer weet te zetten voor wie van diepe dalen houd.  Dan de afsluiter van de avond, het Duitse Bait. Het publiek had bijna genoeg van alle indrukken maar gelukkig was Bait een naast een donkere ook een dynamische band. De perfecte afsluiter voor een ruige avond als deze, met een interessante mix aan bands en veel verrassende momenten zoals de kunstinstallatie ‘Animaux’, het uitgekiende lichtplan en de weirde DJ’s. Pluim voor Monomentum!

bass
Monumentum