Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 februari 2024

Scroll to top

Top

Highway Orange – Highway Orange

Highway Orange – Highway Orange
Guido Segers

Review Overview

Score
7.5
7.5

Dapper

Een dappere sprong in het ongewisse met de switch naar Nederlandstalig.

Nederlandstalige rockmuziek is veelal voorbehouden aan de Kane’s en Bløf’s van deze wereld. Er bestaat een rijke traditie van pop in je moerstaal en Highway Orange plaatst zichzelf in die traditie met hun debuut.

De band, die repeteert in Popei, kwam op een vertaalslag uit na het coveren van nummers van The Scene en De Dijk. Dat voelde goed en de band besloot dan ook om hun songs om te gooien naar het Nederlands. Inspiratie halen de mannen overigens van elders, bands als U2 en Porcupine Tree zijn daarin belangrijker dan de Nederlandse grootheden.

Het album werd opgenomen bij Popei, in het Klokgebouw en bevat 5 nummers. Opener ‘Xenofoob’ heeft een lekker basloopje als intro en pakt een fijn mid-tempo ritme. De teksten krijgen in het Nederlands juist een scherp randje en worden kraakhelder. Iets wat in het Engels vaak verdoezeld wordt door de minder diepe kennis van de taal of simpel doordat woorden wat afgestompt zijn.

Die nuchterheid van de taal neemt wel de lol factor weg op ‘Klets’, wat een boze heksenketel is van stampende ritmes en catchy refreintjes. ‘Gelul’ klinkt gewoon net wat nuchterder dan het wat kolderieke ‘bullshit’. Ook op het subtiele en sluipende ‘Verdwijn’ pakt dat net wat anders uit als in het Engels. Het nummer heeft een epische gevoel, een bepaalde grandeur in de ontploffingen van het refrein. Een oosters tintje hangt aan de uitgesponnen riffs die tussendoor de song opmaken.

De band pakt een funky koers op ‘Teveel’. Frontman Bas Pijnacker is bijzonder expressief in zijn vocalen en weet telkens de juiste sfeer neer te zetten, of het nu de hakkende stijl is van het couplet (wat vooral een stukje overrompeling uitdrukt) of de frustratie in de uitroep ‘Teveel!’. Dreigend klinkt de band op ‘Kwaad’, wat een beetje doet denken aan Rollins Band.

Highway Orange neemt een gok met het Nederlandstalige en maakt daarmee met dit album een leuk visitekaartje. Het blijft iets waar je van moet houden en af en toe is het echt even wennen.
De band presenteert het album op 18 maart om 20.00 uur, de entree is gratis en support wordt verzorgd door WayWard.