Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Up in Smoke Roadfestival met Stoned Jesus, Belzebong en Mars Red Sky

Mars Red Sky
Maurice van der Heijden

Het is een goede zet om de stoner tour Up in Smoke (nummer 7) een plekje te geven in het Tuchthuis te Eindhoven. Op deze vrijdagavond is van heinde en verre volk neergestreken om de tourende package het Oekraïense Stoned Jesus, het Poolse Belzebong en het Franse Mars Red Sky te bekijken. Het eigen Eindhovense Blackleaf mag het feestje vanavond openen.

Foto’s : Paul Verhagen | Tekst: Maurice van der Heijden

Ze zien als eerste Blackleaf; een stoner metal band van de Dynamo Metal Factory. Het zware gitaargeluid wordt gemixt met de lompe metalgroove zoals we die bijvoorbeeld van Lamb of God kennen. Dat uitgangspunt is goed, maar het probleem zit ‘m in de eenvormige zang. De zanger smeert eentonige zanglijnen uit over de muziek, zonder dat de muziek mag ademen. Dat ademen is juist in dit genre belangrijk. Als hij tijdens een gitaarsolo niks te doen heeft is het wellicht beter een zangstandaard vast te pakken dan een potje airgitaar. Ook lopen sommige overgangen nog niet helemaal soepel en blijven de nummers op hetzelfde tempo en recept hangen. Voor Blackleaf is er dus nog wat werk aan de winkel.

Was het geluid in het sfeervolle Tuchthuis al tijdens de support dik op orde, tijdens Mars Red Sky is het dat al helemaal. Grappig is het brein van de band; het kleine mannetje op gitaar en zang die met een hele grote gitaar wel de meest mooie Oosterse groovende stonervibes eruit knalt. De hoge etherische zang past perfect bij het spacy en atmosferische geluid van de band.

Mars Red SkyEven erdoorheen bijten is het wel bijvoorbeeld in het eerste lange nummer, waar de band op hetzelfde tempo blijft hangen. De band is een stuk progressiever dan de gemiddelde stonerband en door het heldere geluid met hoge stem ook gelijk wat ‘liever’. Gelukkig worden de groovende eindes dik aangezet met een zwaar gitaargeluid of een ruige gitaarsolo. Toch zou een versnelling een ultieme climax zijn. Eindelijk na dik twintig minuten komt er een zware stomper in met een Oosterse gitaarlijn op de achtergrond. Heerlijk, en de snelheid is ook gelijk gevonden. Naar het einde komt de band steeds meer in zijn element en rockt op eigenzinnige manier de tent alsnog plat.

Een stuk moeilijker te verteren en daarom een band voor de fijnproevers is Belzebong. De smerige repeterende stonergrooves zijn net als zuigen aan een pretsigaret. Op langzame tred trekken de vier Polen je in een groen moeras waar maar moeilijk uit te komen is. De sound is verstikkend en een doorhalende trip alsof je uiteindelijk teveel hebt geblowd. Het knappe van het instrumentale viertal is dat uiteindelijk die perfecte groove steeds gevonden wordt. Het is telkens geduldig wachten, maar als de ontlading dan komt wordt deze ook dubbel en dwars over het uitgedunde publiek uitgestort. De band profiteert van het goede geluid en drummer Falony Dude zorgt met uitgekiende drum fills voor net voldoende variatie om de aandacht vast te houden.

Stoned Jesus heeft een totaal andere aanpak. De cheesy en ietwat simplistische riffs slaan goed aan op het inmiddels benevelde publiek. Als een echte volksmenner staat de zanger/gitarist de boel op te jutten. Dat zijn stem niet zo gevat is, is irrelevant; hij compenseert dat met energie. De groove is altijd dichtbij, maar wat wil je als de sound dichtbij doorsnee rock zit. Later sijpelen er qua melodie en zang nog invloeden door van Life of Agony en Tool. Stoned Jesus haalt dat niveau echter nooit. Qua doorzettingsvermogen hebben ze wel een streepje voor en dat wordt door het publiek gewaardeerd. Om twaalf uur stopt de band plotseling; de zaal juicht uitzinnig en wil meer, maar helaas blijft het hierbij.

Misschien maar goed ook, want huiswaarts keren met honger naar meer is altijd beter dan het gevoel hebben dat een band te lang heeft gespeeld. Eindhoven was aan het einde van de avond in ieder geval behoorlijk ‘up in smoke’ gegaan. Dank aan de veroorzakers Mars Red Sky, Belzebong en Stoned Jesus!

Stoned Jezus

Blackleaf

Belzebong

Mars Red Sky