Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Typhoon en Fresku bij eerste namen Boogiedown Eindhoven

Typhoon en Fresku bij eerste namen Boogiedown Eindhoven
Guido Segers

Zondag 5 juni vindt de eerste Eindhovense outdoor editie van Boogiedown Festival plaats.  Na vorig jaar succesvol kennis gemaakt te hebben met Eindhoven middels een indoor editie in het Klokgebouw, keert Boogiedown terug, middenin het creatieve hart van de stad: Strijp-S. Met Typhoon, Fresku en Tourist LeMC wordt in een klap de Nederlandse en Belgische top naar Eindhoven gehaald. Ook zal Studio Brussel’s rap-exportproduct Woodie Smalls zijn opwachting maken op het festival. Boogiedown breidt haar concept uit met een beats & modern bass programmering met o.a. GANZ en Jarreau Vandal. In april zal de volledige line-up bekend worden gemaakt.

Top Nederlandse en Belgische hiphop aanwezig

Eén van de headliners op Boogiedown is Typhoon. De uit Zwolle afkomstige artiest stond in 2008 reeds op het podium tijdens de eerste editie van Boogiedown Festival in Breda. In de tussentijd is het hard gegaan met Typhoon en heeft hij fenomenale optredens gegeven op festivals als Lowlands, Pinkpop & North Sea Jazz. Daarnaast won hij vorig jaar twee prestigieuze Edisons, schreef Typhoon de theme song voor Serious Request en sloot hij het jaar feestelijk af met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

Voor Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku, wordt het op voorhand al een prachtige thuiswedstrijd. Na een uitverkochte release party voor zijn album “Nooit Meer Terug” vorig jaar, stond Fresku onlangs namelijk nogmaals in poppodium de Effenaar. Daarnaast is de multi-getalenteerde Eindhovenaar met zijn charismatisch voorkomen ook een graag geziene gast op Boogiedown met drie opeenvolgende festivaloptredens in 2010, 2011 en 2012 en meerdere spetterende shows op Paaspop. Ook het Eindhovense hiphoptalent Braz, onder andere bekend van gastbijdrages op Fresku’s meest recente album, geeft 5 juni een optreden op Strijp-S.

Naast de Neerlandse hiphopgrootheden zijn ook de Belgische artiesten dit jaar goed vertegenwoordigd op Boogiedown. De uit Antwerpen afkomstige troubadour Tourist LeMC tourt momenteel langs diverse Nederlandse podia en zorgt niet alleen voor uitverkochte zalen in het clubcircuit, maar staat in augustus eveneens op Lowlands. Samen met de Engelstalige rapper Woodie Smalls, die net terug is uit de Verenigde Staten van een optreden op ’s werelds grootste muziekconferentiefestival SXSW, zorgen zij beiden voor een bourgondische hiphopinbreng van onze zuiderburen.

Verbreding programmering met beats & modern bass

Boogiedown Festival is van oudsher een hiphopfestival. Ooit begonnen in een pioniersrol, ziet de organisatie nu veel beweging binnen de hiphopwereld. Grenzen vervagen en cross-overs met andere stijlen worden gezocht. Die brede blik is een visie waarin Boogiedown gelooft. Vandaar dat er voor komende editie een flinke verbreding in de festivalprogrammering doorgevoerd zal worden. De eerste namen lichten alvast een tipje van de sluier op. Zo spreken grootheden Typhoon en Fresku een groter en breder publiek aan en zorgt de hiphopchansonnier Tourist LeMC voor andere muzikale invalshoek dan voorheen, ziet ook organisator Marco Van Uden: ‘Hiphop zit in de lift en Typhoon is daar het symbool van. In 2008 stond hij als opkomende act op onze eerste festival editie en nu, acht jaar later, is hij een van de headliners die bekend is bij het grote publiek en reeds elk spraakmakend podium in Nederland heeft gerockt.’

Daarnaast wordt het programma verbreed met elektronische muziek in de vorm van beats & modern bass. Hiervoor is een samenwerkingsverband aangegaan met de lokale evenementenorganisator Het Wild. Het Wild organiseert maandelijkse een gelijknamige clubavond in het Stroomhuis die steevast uitverkoopt. “Het is eigenlijk een win-win situatie voor beide partijen”, vervolgt van Uden, “Het Wild brengt specifieke expertise in en heeft een trouwe lokale achterban, wij stellen daar namens Boogiedown een mooi podium voor een groot publiek tegenover in een professionele festivalomgeving. Uiteindelijk heb je elkaar nodig. Het klinkt cliché, maar samen bereik je nou eenmaal meer dan in je eentje.”

De reeks namen die nu bekend is gemaakt, is slechts een deel van de totale festivalprogrammering, in april brengt de organisatie haar gehele programma naar buiten. Buiten alle muzikale optredens vinden er dit jaar op Boogiedown in het kader van de kruisbestuiving met EMOVES ook diverse overige activiteiten plaats. Zo zijn er spectaculaire breakdance battles en prachtige graffitischilderingen te aanschouwen, is er een festivalmarkt met een mini-platenbeurs en een gevarieerde smaakvolle foodmarket.

Deze outdoor editie van Boogiedown Festival wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Canna plus de Gemeente Eindhoven en is onderdeel van het Emoves Urban Culture Festival. Early bird tickets voor Boogiedown kosten € 20,00 per stuk en zijn verkrijgbaar via de website www.boogiedown.nu zolang de voorraad strekt. De reguliere voorverkoop gaat in april van start zodra het gehele festivalprogramma van Boogiedown bekend is. Reguliere kaarten kosten € 25,00 per stuk.