Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Barreuh Label Night #6 @ Temporary Art Centre (TAC)

Barreuh Label Night #6 @ Temporary Art Centre (TAC)
Guido Segers

Als Barreuh een nieuwe naam is voor je, dan heb je helaas al 5 leuke avonden gemist (inmiddels 6) met bijzondere muziek. Barreuh is een Eindhovens label wat zich vooral richt op cassette-releases, maar ook een meer kunstzinnige, vrijzinnige en tegendraadse benadering van muziek en formats. In het TAC organiseerde het trio hun zesde label night en we waren er bij.

Barreuh richt zich niet op de alledaagse pop- en rockbandjes, maar released wat zich het beste laat omschrijven als avontuurlijke muziek. Muziek die soms bijna geen muziek is en soms weer wel. Soms is het poëtisch, soms is het snoeihard, maar het is in ieder geval helemaal anders dan datgene wat je gewend bent. Een kleine schare bezoekers heeft zich dan ook in de tuinzaal verzamelt om dit te ondergaan.

Sindre Bjerga opent solo met bliepjes en kraakjes. De Noose experimentele muzikant omschrijft zichzelf als een maker van gootsteen psychedelica en zoeker naar spoken diep in het geluid van oude tapes. Met een mishandelde walkman als centrum van zijn productie, gaat Bjerga aan e slag met een lange rammelsessie, waarbij hij verschillende apparaten gebruikt om kleine geluiden groot te maken met als basis de vervormde tapes. Gesponnen metal veren geven een bijzonder geluid en ritme. Bjerga wuift even onwennig met zijn handen als de drones wegstommen om aan te geven dat hij klaar is.

Na een korte break staat Bjerga wederom op het podium, te zamen met Frans De Waard (Modelbau). Samen vormen de twee de Tech Riders, een naam die misschien net wat spectaculairder klinkt dan de podiumpresentatie van twee heren, gebogen over hun apparatuur. De sound is hierbij wat gestructureerder dankzij de drones en meer ritmische benadering, waarmee een soort minimale techno ontstaat. De spookgeluiden zijn ook hier niet weg te denken, maar de aanzwellende, knetterende beats en blieps geven de wat minder geoefende luisteraar meer houvast. Acht nummers heeft het duo. De Waard licht ook even toe: “Voor het geval u het wil weten, dit waren de eerste twee…” Het is een fijne sessie.

De Tech Riders aan het werk.

De Tech Riders aan het werk.

Tussen de acts door gaat LL (Lars Leeuw) van Barreuh zelf even achter de piano zitten om pauzemuzak te serveren. Later speelt ook Lärmschutz hun psychedelische anarchopunkjazz in een wat uitgekledere bezetting. Dan moet je natuurlijk wel op tijd terug in de zaal zijn, waar ondergetekende in gefaald heeft. Dat is meteen het bijzondere ook van een Barreuh avond, het is snel, éénmalig en bijzonder. Als je zo nodig te lang aan de bar moet blijven hangen, dan mis je het dus gewoon en rest je niets anders dan te balen.

Ben jij nou een liefhebber van de meer avontuurlijke klanken? Check dan zeker even het festival Avant.Wav wat op 7 mei in het TAC en het Stroomhuis plaatsvind. Techno, hardcore, bliepjes, jazz en black metal in één raar festival van geliefde, gekke labels Barreuh, Smithsfoodgroop DIY, Monomentum Collective en Smikkelbaard.

Check het event (en koop gewoon je kaartje).