Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 28 november 2022

Scroll to top

Top

Ongenadig goed Leprous imponeert Cacaofabriek

Leprous
Reno van der Looij

Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat het geen uitverkocht huis is in Helmond. Op slechts enkele meters van het podium hangen de bezoekers gemoedelijk aan statafels met kaarsjes. Een stevig avondje met candlelight ligt in het verschiet in De Cacaofabriek op deze zaterdag.

Tekst: Axel van Soest | Foto’s: Reno van der Looij

Het spits wordt afgebeten door de cinematografische rock van Earthside. De instrumentale progressieve rock steekt bijzonder goed in elkaar en wordt ondersteund door sferische beelden op een groot scherm. De Amerikanen spelen voor het eerst in Europa en hebben net hun debuutalbum ‘A Dream in Static’ uitgebracht. Met veel enthousiasme vullen de heren de zaal met gevarieerde instrumentale progressieve rock.

Earthside

Alhoewel, volledig instumentaal is het zeker niet. Opeens verschijnt Dan Tompkins van TesseracT op het grote scherm om titeltrack ‘A Dream in Static’ te voorzien van vocals. Ook het gastoptreden van Lajon Witherspoon en het Moskou Studio Symphony Orchestra tijdens ‘Mob Mentality’ wordt op deze wijze vertolkt. Een prima oplossing om deze elementen toch in de show te verweven, maar toch blijft het apart dat een behoorlijk deel van het optreden het publiek vanaf het scherm bereikt. Hoe dan ook, muzikaal klopt het allemaal, waarbij vooral de toetsenist zowel qua spel als podium performance onnavolgbaar is.

De heren en dame van Voyager zijn nog verder van huis. Deze Australiërs stonden in 2006 al eens in Nederland, maar zijn duidelijk blij om weer terug te zijn na de lancering van hun vierde langspeler ‘V’ en dat laten ze merken ook. Met ongekend enthousiasme springen de gitaristen, bassist en zanger over het podium. Zanger Daniel Estrin grijpt regelmatig naar zijn keytar, maar lijkt daar toch een stuk minder mee te doen dan de toetsenist van Earthside.

voyager

De band omschrijft de muziek zelf als een mix van het melodieuze van Amorphis, de heaviness van Soilwork en de kristalheldere stem van Morton Harket van A-Ha. Dat laatste is wellicht het meest opvallende aan die omschrijving, maar is gezien de stem van Daniel Estrin toch spot on, al zorgt bassist Alex Canion ook voor hardere vocals. In de set passeren aanstekelijke tracks van de laatste drie langspelers de revue. Vooral de tracks ‘Momentary Relapse of Pain’, ‘The Meaning of ReVolution’ en het pakkende ‘Hyperventilating’ vallen in zeer goede aarde. Grijp de kans als deze band weer eens in de buurt is.

Zodra Leprous geheel in zwart het podium betreedt en de eerste klanken van ‘The Flood’ door de zaal knallen, heeft de band het publiek in haar greep. Het recente album, ‘The Congregation’, is ontzettend goed ontvangen. Ook vanavond bewijst Leprous te zijn doorgebroken tot de absolute crème de la crème in de progressieve scene. Het geluid klinkt haarfijn. Zanger, toetsenist Einar Solberg is niet op een fout te betrappen en zijn stem klinkt adembenemend mooi. Ook beide gitaristen, uitgerust met zeven snaren, blazen het publiek omver met hun strakke spel.

Leprous

De set concentreert zich vooral op de laatste twee albums. Tracks als ‘Foe’, ‘The Chronic’ en ‘The Valley’ van ‘Coal’ worden met verve neergezet. Het schijnt dat ook Leprous een aantal kleine schermen op het podium had staan om de show extra luister bij te zetten. Compleet overbodig! Ze zijn het gros van het publiek waarschijnlijk nauwelijks opgevallen. Dat het publiek nóg enthousiaster reageert op hits van Congregation zoals ‘Third Law’, ‘The Price’ en ‘Rewind’, zegt een hoop over de groei die deze band doorgemaakt heeft. Leprous is echt doorgebroken tot de Champions League van de progmetal en staat in de finale al met 2-0 voor.

De volledige fotoset vind je op onze Facebookpagina via deze link.

Leprous

Leprous

Leprous

Leprous

Leprous

Leprous

 

Voyager

voyager

voyager

Earthside

Earthside

Earthside