Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 februari 2024

Scroll to top

Top

Rompeprop knalt nog één keer op Grindhoven V

Rompeprop knalt nog één keer op Grindhoven V
Guido Segers

Als een bandje een afscheidsshow doet, dan is dat vaak een emotioneel moment. Rompeprop heeft het niet zo van de tranenmomentjes, dus het laatst optreden zal verdomme een feest worden om nooit meer te vergeten. Zo gezegd, zo gedaan en de groovy goregrinders uit Eindhoven knalden nog één maal op hun eigen Grindhoven in Dynamo.

Tekst: Guido Segers  | Foto’s: Marc Koetse

Het heeft 15 jaar mogen duren dat Rompeprop de wereld heeft laten genieten van hun zompige geluid met bierwalmen. Je kon al eerder terug lezen in ons interview met de band wat ze zoal gedaan hebben in die 15 jaar en ook waarom de heren er een punt achter zetten. Om dat allemaal te vieren hebben ze dan ook hun vriendjes uitgenodigd om deze editie van Grindhoven een hele bijzondere te maken.

Opgewarmd wordt er door Grindbashers en Mad Men, die het publiek lekker in de stemming brengen. Tegen de tijd dat Rectal Smegma het podium betreedt is dan ook de pisgoot al verstopt en de zaal ligt bezaait met plastic bekertjes. De band is al jaren bevriend met Rompeprop en speelden al vaak samen. De mannen uit de regio van Den Haag hebben ook nog eens net een nieuwe plaat uit, getiteld ‘Gbork’. De show heeft weinig toeters en bellen nodig en is gewoon rauw en lekker beukend. Het publiek gaat fijn in rondjes de zaal door in feestelijke outfits. Er is in ieder geval een Pikachu en een bananenpak te spotten.

Rectal Smegma - Grindhoven (Dynamo-Eindhoven) 02/04/2016

Rectal Smegma in actie op Grindhoven

Een heel andere sound brengen de mannen van Bile. Hoewel Bile al tien jaar bestaat onder de naam Skullhog, komt het trio speciaal voor vandaag in oude vorm terug om hun plaat ‘The Shed’ ten gehore te brengen. Overigens deden de mannen ook ervaring op in bands als Inhume, Blind To Faith en Acid Deathrip. Uitgedost als bebloede slagers, speelt dit bandje een stijl die tussen de brute death metal en goregrind in ligt. Daar tussen komen logge doom passages, die nog meer gewicht geven aan de sound als een blok beton aan je benen in een smerige gracht. Wat een vuile bak herrie maken deze mannen.

Bile - Grindhoven (Dynamo-Eindhoven) 02/04/2016

Bile

In de hal van Dynamo hebben inmiddels drie kerels plaatsgenomen op barkrukken met akoestische gitaren. Ze spelen fabuleuze akoestische rock tributes, vandaar ook de bandnaam F.A.R.T. die prima op de poster past van vandaag. Terwijl de drie allerlei klassiekers spelen en de hele hal meebrult op ‘Sex & Beer’, wordt de rodeo stier die hier ook is opgezet lustig bereden door bezoekers in verschillende staten van beschonkenheid. Alles is feest en alles mag vandaag. Het blijft onwaarschijnlijk dat een feestje met de lompste muziek die je maar kunt vinden, zo’n ongelooflijk gezellig en vredig samenzijn is.

Als je dan écht los wil gaan, dan kunnen de Fransozen van Gronibard niet ontbreken. Gehuld in outfits variërend van een Teenage Mutant Ninja Turtle pak tot helemaal niets, staan deze mafkezen op het podium volume te produceren. Moet die gitarist nou echt de hele tijd heupwiegend met zijn rug naar de zaal gaan staan in zijn blote achterste? Ja, want iedereen kan sexy zijn bij een Gronibard show. Dat gaat zo ver dat één bezoeker het podium op klimt om vervolgens zijn kleren allemaal uit te doen. Trots toont hij zijn naakte lijf aan het publiek, wat het allemaal prachtig vindt. Ondertussen speelt de band een dansbaar potje grind, waar lekker op losgegaan wordt.

Gronibard, want ook jij kunt sexy zijn vandaag

Gronibard, want ook jij kunt sexy zijn vandaag

Uiteindelijk gaat het allemaal slechts om één band vandaag en die nemen de tijd vandaag. Met een intro filmpje over hun geschiedenis, beelden van vroeger en een koddig liedje wordt het bietensap voor de laatste keer in gebruik genomen om zich lekker te besmeuren en dan komen Dirty Dr. Dente, Bonebag Rob en Jores Du True op voor een publiek wat hun naam scandeert, strandballen door de zaal heen mept en zeker genoeg pinten tot zich genomen heeft. Tijd voor een laatste onderdompeling in het vullis van Rompeprop!

MMK_8695_Rompeprop

De band wil normaal aardig door de set heen stomen, maar ontkomt er vandaag niet aan om vele aanwezigen te bedanken voor hun steun. Tussendoor speelt de band een hitje waar de hele pit op reageert alsof het een soort verdwaasd carnaval is. Met een opblaaskrokodil, crowdsurfende mafketels en een hoog hoempa gehalte kun je ook eigenlijk niet stil staan. Zompige, gore grindcore knalt uit de speakers met de gurgelende vocalen die nog één keer favorieten als ‘Pelikanenlul’ en ‘Vaginal Luftwaffe’ ten gehore brengen. Ook oud-zanger Steven Smegma komt nog even gedag zeggen. Er mag dan stoere praat zijn van Dr. Dente dat er niet gejankt gaat worden, maar tussen alle joligheid zijn er veel knuffels en emoties die gepaard gaan met deze avond. In de zaal is het ondertussen gewoon een ongelooflijke bende aan het worden, maar dat past er zo leuk bij.

Feest bij Rompeprop

Feest bij Rompeprop

Als de laatste noten wegsterven is het publiek massaal het podium opgeklommen. Er worden handjes geschud en ‘Rompeprop’ wordt gescandeert. Het is een mooi moment voor de band en een vet hoogtepunt om mee te kappen. De rotte tand uit de smoel van Rockcity is niet meer. Da’s verrekkes jammer… Maar vanavond is het niet Rockcity, vanavond was het gewoon Grindhoven.

Later op de avond speelt ook Peter Pan Speedrock nog een stukje. Hoewel dat altijd een knaller mag heten, valt het nu in het niet in een zaal die niet meer zo vol is. Rompeprop was de band waar men voor kwam en Peter Pan Speedrock betuigt vandaag de eer aan een deze mannen. Dat zal trouwens de show niet stoppen, want nummers knallen er uit als vanouds. Deze bands op hetzelfde podium op dezelfde avond, het voelt ook een beetje als afscheid. Gelukkig is het eigenlijk nog overal in Dynamo feest en dat is een prima einde voor Grindhoven V.

Peter Pan Speedrock - Grindhoven (Dynamo-Eindhoven) 02/04/2016

Peter Pan Speedrock

Ja.. en wat moet je er dan nog van zeggen? Eindhoven blijft toch een beetje Grindhoven en dat is helemaal te danken aan de mannen van Rompeprop. Mogen ze een hele generatie inspireren om hetzelfde muzikale pad te bewandelen, want ze zullen écht gemist worden.