Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Colors Dead Bleed – Breath Of A Ghost EP

Colors Dead Bleed – Breath Of A Ghost EP
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
7
7

Old school hardcore in een modern jasje

Colors Dead Bleed beschikt over een hoop ambitie en ambachtelijke kracht, die nog niet helemaal uit de verf komt op ‘Breath Of A Ghost’.

Wisten jullie dat White Russian Records meer te bieden heeft dan enkel pop-punkpareltjes? Nee, dan bij deze. Colors Dead Bleed is een half Belgische, half Nederlandse hardcore-formatie die behoorlijk wat ballen met zich brengt op het label. Op een goede wijze welteverstaan, want met hun melodische pak rammel balanceren ze op het randje tussen gevaarlijk en schoonheid. In 2014 brachten ze hun eerste EP genaamd ‘Heritage’ uit, die nu dus een vervolg krijgt in de vorm van ‘Breath Of A Ghost’.

De titel slaat op het gegeven dat er niets in het leven zeker is, behalve de dood die ons op het einde opwacht. We komen allemaal op verschillende punten in ons leven in aanraking met de dood, totdat het ons uiteindelijk zelf raakt. Deze EP is niet bedoeld om hiervoor angst in te boezemen, maar als herinnering om het meeste te halen uit de tijd die we hier hebben. Dit doet Colors Dead Bleed dus ook zo goed mogelijk met de 18 minuten die ze voor deze vijf nieuwe nummers uittrekken.

Muzikaal doen ze denken aan het melodieuze gitaarspel van Comeback Kid, gedipt in Sick Of It All-vocalen, gemixt met oudere hardcore invloeden als Madball en Agnostic Front. Uiteraard zijn de gangvocals ruim aanwezig. Oud komt nieuw tegen en zou dus een sterke combinatie op moeten leveren. Het tegendeel blijkt, want in vergelijking met de vorige EP ‘Heritage, verloopt ‘Breath Of A Ghost’ aan de stroeve kant. Er is niet altijd even goed gekozen voor een soepele overgang in de nummers, waardoor het soms wat aan elkaar geplakt voelt. Een goed voorbeeld is de breakdown van openingstrack ‘Stick With You’. De breakdown klinkt lekker stevig en je ziet de denkbeeldige moshpit al losbarsten, maar het voelt geforceerd aan omdat het de reeds opgebouwde flow onderbreekt. Eenzelfde ‘breakdown-omdat-het-moet’ treffen we aan in de titeltrack.

Cover‘Sleepless Nights’ vloeit een stuk natuurlijker en heeft de juiste breakdown te pakken, die goed voortvloeit uit de opgebouwde climax. ‘Dark World’ is zoals de titel al doet vermoeden een stuk donkerder van toon, waarbij het algehele tempo wat trager is. Er wordt echter netjes binnen de lijntjes gekleurd waardoor het tempo al snel opgevoerd wordt. En vice versa, want ook schakelen ze snel weer met gemak terug.

Net op het moment dat je de trukendoos denkt te kennen, komt afsluiter ‘Twisted Scheme’ aan bod, die er zonder genade vanaf het begin volop in knalt. Het nummer kent een overvloed van melodie die zelfs in een heuse gitaarsolo explodeert. Daarmee sluiten ze de EP op een sterke wijze af, en treedt ook het besef in dat het element van melodie in de overige vier nummers gerust wat meer uitgebaat had mogen worden. ‘Breath Of A Ghost’ is daarentegen wel recht voor zijn raap en windt er geen doekjes om, wat de hardcore-attitude meer kracht bij zet.

Creatief en origineel is het allemaal niet te noemen,  maar Colors Dead Bleed weet goed waar ze mee bezig zijn en ze verstaan hun vak. Ze pakken de sterke elementen van hun favoriete bands, maken ze eigen en dat doen ze gewoon goed. Weliswaar nog niet op hetzelfde niveau als landgenoten Born From Pain of No Turning Back, maar toch. De potentie en ambitie hebben ze zeker, net als de  energie die zo nu en dan onverwacht aanstekelijk lekker is.

Vrijdag 8 januari is de Colors Dead Bleed te zien tijdens Apenkooien Vol. 4 in het Tuchthuis te Eindhoven, samen met Rave Digger, Superhero Status, Jan Kut en Hammered. Gegarandeerd dat daar enkele van deze nieuwe nummers voorbij zullen komen.