Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Interview: Colors Dead Bleed

Interview: Colors Dead Bleed
Roy Verhaegh

Wanneer een deur sluit, gaat een andere deur open. Het is een zegswijze waar de melodische hardcoreband Colors Dead Bleed maar al te bekend mee is. De band is namelijk een samensmelting van de succesvolle hardcorebands Tech-9, Human Demise, The Butcher en Between The Lines. In dit geval gingen er meerdere deuren dicht, maar werd de weg vrij gemaakt voor een flinke bundeling aan ervaring en kunde. Dit heeft er in geresulteerd dat ze nu goed onder de pannen zijn bij White Russian Records, een label dat flink naam aan het maken is met bands als Call It Off en The 101’s.

Afgelopen maandag 11 april brachten ze onder dit label hun tweede EP genaamd ‘Breath Of A Ghost’ uit. Een EP die op onze site goed ontvangen werd en vooral veel lof kreeg om de kracht waarmee de old school hardcore invloeden in een modern jasje gestoken worden. Dit maakte ons nieuwsgierig naar de drijfveren van de mannen en waarom iedere liefhebber van het genre rekening moet gaan houden met deze melodische brok aan energie.

ColorsdeadbleedfotoColors Dead Bleed is een samensmelting van Tech-9, Human Demise, The Butcher en Between The Lines. Kortom, een flinke bundeling van jaren aan ervaring en kunde. Wie komt waar vandaan en wat bracht jullie bij elkaar?
Klopt ja, alle bandleden hebben jaren in verschillende succesvolle hardcore bands gespeeld dus in die zin draaien al wel wat jaartjes mee. Seb (gitaar, België) speelde voorheen bij Between the Lines. Seb en Tom (gitaar, België) maken al jaren muziek met elkaar en hebben Colors Dead Bleed opgestart samen met Maurice (bas gitaar, NL). Maurice is mede oprichter van Tech9 waarbij hij jarenlang speelde. Via Maurice is Polle (vocals, NL) bij Colors Dead Bleed betrokken geraakt. Polle was alle jaren frontman bij The Butcher en heeft begin 2012 bij Colors Dead Bleed de microfoon opgepakt. Paul (drums, NL) drumde bij Human Demise en zit nu op de drum kruk bij Colors Dead Bleed. Al met al is de band in ongeveer een jaar tijd bij elkaar gekomen. Sinds die periode zijn de repetities gestart, de eerste songs geschreven en is Colors Dead Bleed druk met spelen van live shows. Inmiddels hebben we twee releases op onze naam staan. In die zin is het allemaal super snel gegaan en het lijkt wel alsof we in een achtbaan zitten. Het loopt allemaal erg lekker!

Jullie hebben ondertussen samen al aardig wat ervaring opgedaan op de planken en in de studio. Blijkbaar was dit echter niet genoeg voor jullie. Wat doen jullie met Colors Dead Bleed anders om een langere levensduur van de band te garanderen?
In het relatief korte bestaan van de band, hebben we inderdaad al een flink aantal zalen en festivals mogen spelen en behoorlijk wat tijd in de studio doorgebracht samen. Dat maakt de samenhang van de band steeds sterker en aan ervaring dus geen gebrek, zoals je zelf al schrijft. Onze achtergrond als muzikanten helpt daarbij wel natuurlijk. We merken dat de laatste tijd dat onze muziek soms ook wat breder opgepikt lijkt te worden. We voelen ons thuis in de underground scene en zijn super blij met de kansen die ons geboden worden. Daar bovenop is het natuurlijk ook tof dat we regelmatig spelen voor een wat breder publiek. We proberen onszelf niet teveel in te perken maar juist het maximale eruit te halen.

Soms zit er ook wel eens een spanningsveld tussen bijvoorbeeld kansen of verwachtingen van promotors en de mogelijkheden die we als band hebben. En het blijft vaak lastig voor ons om meerdere weken per jaar te touren. Dan zijn wel wel eens op zoek naar een middenweg tussen onze ambities. Het draait erom vooral realistisch te blijven en oneigenlijke verwachtingen bijstellen. Gewoon lekker beide benen op de grond en vooral de muziek maken waar we van houden. Dat was, is en blijft onze uitlaatklep. Geen muziek maken is voor ons geen optie!

Promo individual 04Het mag overigens gezegd worden dat de bandnaam een interessante combinatie van woorden is, waar komt dat vandaan?
Colors Dead Bleed zijn voor ons ten eerste drie krachtige woorden. Daarnaast heeft de band naam betrekking op de voortdurende cyclus van de jaargetijden in de vorm van de ontwikkeling die we doormaken als band. Denk aan de seizoenen met de verkleuring en vallen van de bladeren in de herfst en winter, naar de lente en zomer waarin alles weer groen wordt en tot bloei komt. Met Colors Dead Bleed schrijven we continue nieuwe muziek, spelen zoveel mogelijk shows, brengen video clips uit, gaan de studio in, etc. Dat gaat allemaal vloeiend in elkaar over.

De nieuwe EP ‘Breath Of A Ghost’ werd onlangs goed ontvangen op onze website. Hoe is deze release tot stand gekomen?
Met de ‘Breath of a Ghost’ EP hebben we de lat weer een treetje hoger gelegd voor onszelf. Als band, maar ook als muzikanten, hebben we ons zelf uitgedaagd om onze muziek door te laten groeien met als resultaat een selectie van meerdere nummers die we na de vorige EP hebben gemaakt. We zijn zorgvuldig te werk gegaan in het selecteren van de songs en het schrijven van de teksten om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk bij elkaar passen, echter, zonder de variëteit te verliezen die de band kenmerkt. De ‘Breath of a Ghost’ EP is voor ons dan ook een album met de energieke, harde sound waarvan we houden, die toch voldoende afwisseling biedt in kracht, tempo en melodie. De songs zijn lekker om te draaien en interessant genoeg om na meerdere luisterbeurten overeind te blijven.

CoverHoe komen jullie bij de cover van het album en wat de is link met de titel? Is dat een connectie met de reuzenwolf uit de bekende serie ‘Game Of Thrones’, ook Ghost genaamd? Of is dat ver gezocht?
De titel ‘Breath of a Ghost’ heeft betrekking op het gegeven dat niets in het leven zeker is. We komen allemaal op verschillende punten in ons leven in aanraking met de dood, totdat het ons uiteindelijk zelf raakt. Dat is het concept dat voor de album cover en concept is gebruikt. Overigens met juist een heel positieve boodschap! Het is niet bedoeld om angst in te boezemen maar vooral een constante herinnering om het meeste te halen uit de tijd die we hier hebben. Op de album cover staat inderdaad een dier. Het is alleen geen wolf maar een vos. Die symboliseert de sluipende, sluwe dood die constant op de loer ligt in het leven. Die symboliek is ook terug te zien in onze nieuwste video clip die samen met de ‘Breath of a Ghost’ EP uitkomt.

De titel komt er dus op neer dat je ieder moment het loodje kunt leggen, waardoor je het optimale uit het leven moet halen. Hoe halen jullie het optimale uit de band?
Om het optimale uit de band te halen, proberen we vooral veel plezier te hebben in wat we allemaal doen met onze muziek en live shows. We dagen we elkaar, als muzikanten en als band, voortdurend uit om verder te komen. Dat zit in onze live shows, het schrijven van nummers , met maken van videos, ontwerpen van merchandise etc. Iedereen in de band draagt daar op zijn eigen manier aan bij waardoor er een heel dynamische, energieke en ambitieuze vibe is. Daarnaast komen we ook regelmatig bij elkaar thuis en gaat iedereen echt goed met elkaar om. Colors Dead Bleed is in die zin meer dan alleen maar een band. Het is een vriendschap die ontstaan is rondom onze gezamenlijke passie voor vette muziek.

Om dit waar te maken hebben jullie samengewerkt met Eric Klinger van Noise Factory Studios. Iemand die al zelf met grote bands als Pro-Pain en Spudmonsters heeft gespeeld en ruim 20 jaar ervaring heeft op audio-gebied. Hoe is het om met zo’n ervaren persoon te werken?
Erik is ten eerste een muzikant in hart en nieren. Hij heeft met Spudmonsters en Pro-pain jarenlang de hele wereld rond getourd, ontelbaar shows gespeeld en ook nog eens tientallen albums opgenomen van zijn eigen bands en die van anderen. Het is juist de combinatie van zijn praktijk kennis en ervaring als muzikant en als studio engineer / producer die de samenwerking zo goed maakt. Erik is daardoor in staat om de vibe en sound van Colors Dead Bleed als band optimaal op een album te vangen. Hij combineert het jarenlange ervaring met moderne technieken en invloeden en dat past perfect bij Colors Dead Bleed.

Op de nieuwe EP is heel goed te horen hoe jullie old school hardcore in een modern jasje hebben gestoken. Wat betekent hardcore voor jullie en wie zijn jullie grote (muzikale) inspiraties hierin?
Muziek, en hardcore  / punkrock in het bijzonder, is voor ons allemaal een heel belangrijk onderdeel van ons leven. Hoe kan het ook anders als je er in je jeugd mee opgroeit, al die jaren naar shows gaat en in bands speelt. Deze muziek is voor ons een uitlaatklep en iets wat we delen met elkaar en onze vrienden en gelijkgestemden. We voelen ons daar simpelweg thuis.

Wij zijn allemaal opgegroeid in de hardcore punk scene in de jaren ’80 /’90 en het is de muziek uit die tijd die ons nog steeds kippenvel bezorgd. Door alle jaren heen heeft de scene zich gelukkig verder ontwikkeld en er zijn super veel nieuwe bands en stijlen die we gaaf vinden. Muzikale inspiratie krijgen we van oudere bands als Sick of it All, Snapcase, Comeback Kid, RiseAgainst maar ook van wat meer recentere bands zoals Down To Nothing, Close your Eyes en Stick to Your Guns om er een paar te noemen.

Promo individual 03Ondanks dat we veel nieuwe bands op zien staan in Eindhoven, zien we aan de andere kant ook veel bands die er een punt achter zetten. Wat te denken van Peter Pan Speedrock, Rompeprop en The Dirty Denims. Wat heeft Colors Dead Bleed te bieden om het tij te keren in deze ontwikkelingen?
We hebben dit zelf ook allemaal een keer meegemaakt met onze vorige bands Tech9, The Butcher, Between the Lines en Human Demise. Daarom begrijpen we als geen ander waarom bands er na een lange periode mee stoppen. In muziek maken is muzikale inspiratie en progressie vaak belangrijk. Het is moeilijk om binnen dezelfde stijl jezelf te blijven ontwikkelen. Er lijkt rond de 15 jaar vaak een soort kantelpunt te zijn waarop bands er mee stoppen of juist doorgaan. De bands die dat doorstaan, blijven levenslang bij elkaar. Zij innoveren dan vaak niet meer maar blijven gewoon doen waar ze goed in zijn, niks mis mee.

Aan de andere kant, zie je dat er uit de bands die ermee stoppen ook weer nieuwe bands ontstaan in vaak wat andere samenstelling en stijl. Denk aan Four Headed Dog (met PPSR leden), Hidden Guns (met Tech9 & Discipline leden), Tigre Blanco (ex leden van Beef en Yobbo), Superhero Status (met leden van o.a. MM), Herder (met ex leden van Born From Pain) etc.

Voor Colors Dead Bleed geldt dat we ons goed voelen bij het combineren van onze roots met de nieuwe invloeden die we gaaf vinden. Dat wordt tot dusver heel goed ontvangen. Dat geeft ons ook veel stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Vooralsnog gaat dat echt super goed en kunnen we niet wachten om de komende jaren volle gas muziek te blijven maken en vooral veel live te blijven spelen.

Zijn er nog bands die wij absoluut in de gaten moeten houden?
Er zijn er zoveel maar uit de regio zou iedereen aanraden om in het bijzonder BARK (ex leden van Hard Resistance) uit België eens te checken. We hebben met Colors Dead Bleed al samen met ze gespeeld en dat is echt supervet. Live staat het als een huis dus ga zeker kijken! Ze staan dit jaar o.a. op Graspop.

Promo individual 01Hoe voelt het om als hardcoreband bij White Russian Records te zitten? Een label dat vandaag de dag vooral goed draait op pop-punk van mannen als Call It Off, The 101’s en Note To Amy.
De samenwerking met WhiteRussianRecords loopt echt prima en voelt goed. We hebben goed contact met elkaar en je merkt dat die gasten het hart op de juiste plek hebben voor deze hardcore / punkrock muziek . We zijn inderdaad een wat hardere band op het label en omdat er voldoende afwisseling en melodie in onze sound zit, voelen we ons geen buitenbeentje. Dus, het is op geen enkele wijze een belemmering, sterke nog, we voelen ons thuis en worden super goed ondersteund in alle dingen waarmee we bezig zijn.

Wanneer kunnen we een volledig album verwachten?
´Breath of a Ghost´ is onze tweede EP en de opvolger van de ´Heritage´ EP die we in 2014 hebben gereleased. We besteden veel tijd aan het schrijven van nummers en we willen graag met enige regelmaat een nieuwe release, nummer of videoclip uitbrengen. Of dat in de vorm van een indivudeel nummer, een EP of een Full Length is, maakt voor ons niet zoveel uit. We sluiten niet uit dat de volgende plaat een Full Length zal zijn maar het is geen doel op zich.

Promo individual 02Wat kunnen we van de aanstaande live-shows verwachten?
Live shows spelen vinden we het aller gaafste dat er is. We leggen daar al onze energie in en het is echt te gek als die energie terug komt en versterkt wordt door de reactie van het publiek.  Of mensen nu het liefst achterin staan en rustig kijken of voorin staan en helemaal los gaan met ons. We vinden het te gek om mensen te betrekken in onze show, onze songs te spelen en iedereen te laten voelen waar we voor staan. Daar gaan we altijd vol voor en we nodigen iedereen uit om daar deel van uit te maken!

Wat willen jullie tot slot nog graag mededelen aan de bezoekers van onze site?
Ja, we willen EindhovenRockCity.nl bedanken voor de aandacht die jullie Colors Dead Bleed en onze nieuwe EP ´Breath of a Ghost´ gunnen. We zijn een underground band dus het blijft tof om te zien dat we aandacht en steun krijgen van mensen die dat een warm hart toe dragen. THANKS!

De nieuwe EP ‘Breath Of A Ghost’ is vanaf NU officieel uit op CD via White Russian Records en anders te streamen via diensten als Spotify, Deezer, iTunes en dergelijke. Geef Colors Dead Bleed een dikke like op Facebook via www.facebook.com/colorsdeadbleed of check ze aanstaande zaterdag in de Little Devil te Tilburg.