Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

Boogiedown met Typhoon gedroomde afsluiter EMOVES weekend

Boogiedown met Typhoon gedroomde afsluiter EMOVES weekend
Redactie

Boogiedown is op zondag 5 juni met een toonaangevend programma de gedroomde afsluiter van het EMOVES Urban Culture Weekend.  Met Typhoon, Fresku, Tourist LeMC & Woodie Smalls wordt in één klap de Nederlandse en Belgische top naar Eindhoven gehaald. Door de komst van het New Yorkse rapduo EPMD en internationale artiesten als R.A. The Rugged Man, Akua Naru & Verbal Kent worden ook de echte hiphopliefhebbers ruimschoots op hun wenken bediend. De beats & modern bass fans worden met optredens van producers GANZ, Jarreau Vandal & Jengi Beats eveneens rijkelijk beloond. Boogiedown brengt hiermee een zeer divers en enorm smaakvol muzikaal programma naar het creatieve hart van de lichtstad.

Top Nederlandse en Belgische hiphop aanwezig
Typhoon is op zondagavond de afsluiter van Boogiedown Festival op het Ketelhuisplein tijdens alweer de vijfde editie van het EMOVES Urban Culture Weekend. De winnaar van de 3FM Award in de categorie Beste Hiphop won dit jaar voor de tweede keer op rij deze toonaangevende muziekprijs. Waar Typhoon de week erop vier opeenvolgende dagen het voorprogramma van de Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis in het Philips Stadion verzorgt, keert hij op zondag 5 juni met een bijzonder optreden juist terug naar zijn roots. De uit Zwolle afkomstige artiest stond namelijk in 2008 reeds op het podium tijdens de eerste editie van Boogiedown Festival in Breda. In de tussentijd is het hard gegaan met Typhoon en heeft hij fenomenale optredens gegeven op festivals als Lowlands, Pinkpop & North Sea Jazz. Daarnaast won hij vorig jaar twee prestigieuze Edisons, schreef Typhoon de theme song voor Serious Request en sloot hij het jaar feestelijk af met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

Naast Typhoon staat met artiesten als Fresku, Tourist LeMC en Woodie Smalls de gehele hedendaagse Nederlandse en Belgische hiphop top op het podium tijdens Boogiedown. De multi-getalenteerde Eindhovenaar Fresku is met zijn charismatisch voorkomen een graag geziene gast op Boogiedown met drie opeenvolgende festivaloptredens in 2010, 2011 en 2012 en meerdere spetterende shows op Paaspop. Naast de Neerlandse hiphopgrootheden zijn ook de Belgische artiesten dit jaar goed vertegenwoordigd op Boogiedown. De uit Antwerpen afkomstige troubadour Tourist LeMC tourt momenteel langs diverse Nederlandse podia en zorgt niet alleen voor uitverkochte zalen in het clubcircuit, maar staat in augustus eveneens op Lowlands. Samen met de Engelstalige rapper Woodie Smalls, die net terug is uit de Verenigde Staten van een optreden op ’s werelds grootste muziekconferentiefestival SXSW, zorgen zij beiden voor een bourgondische hiphopinbreng van onze zuiderburen.

Internationale rapsterren naar Eindhoven

Hiphop kent zijn oorsprong als culturele beweging die is ontstaan in de jaren zeventig in New York. In de Verenigde Staten domineren rapartiesten al langer de muzikale hitlijsten, maar ook in Nederland zet de groei van deze populaire muziekstroming zich onverminderd voort. Zo ging de jaarlijkse popprijs dit jaar opnieuw naar een hiphopcollectief en zorgen hiphopartiesten zowel in eigen land als over de hele wereld voor het grootste marktaandeel streamings in de muziekindustrie. Met de komst van rapduo EPMD, bestaande uit Erick Sermon en Parrish Smith, haalt Boogiedown rapgrootheden naar Eindhoven die al drie decennia lang een toonaangevende naam zijn binnen de hiphop scene. Dat EPMD zijn tijd ver voorruit was en van jongs af aan de zakelijke kant van de muziekindustrie al op waarde wist te schatten, blijkt wel uit het feit dat ieder album dat door het duo is uitgebracht het woord ‘business’ in de albumtitel bevat. Van het debuut “Strictly Business” uit 1988 tot het laatste album “We Mean Business”.

De Amerikaanse underground artiesten R.A. The Rugged Man en Verbal Kent zorgen er op hun beurt voor dat ook de die-hard hiphop fans ruimschoots aan hun trekken komen op Boogiedown.

Boogiedown meer dan alleen een hiphopfestival

Boogiedown Festival is van oudsher een hiphopfestival, maar bereikt met haar gevarieerde programma tegenwoordig een veel grotere en bredere groep muziekliefhebbers. Artiesten als Typhoon, Fresku & Tourist LeMC spreken al lang niet meer alleen de hiphopfans aan, maar weten de popliefhebbers in groten getale naar diverse podia en festivals te trekken. Akua Naru is met haar exotische verschijning en warme sound een graag geziene gast bij met name de jazz- en black music liefhebbers. Zo stond zij vorig jaar onder meer op Mundial in Tilburg en Theaterfestival Boulevard in Den Bosch alvorens ze met haar live band op 5 juni ook Eindhoven aandoet.

De organisatoren van Boogiedown Festival draaien inmiddels al wat jaren mee en weten door hun ruime ervaring nog steeds haarfijn de ‘hotste’ hedendaagse hiphop artiesten te scouten. Zo hebben ze voor de komende festivaleditie de Noorderslag-sensatie en eigenzinnige Rotterdamse electronica- en rapformatie De Likt weten te strikken. Daarnaast staat ook de populaire Amsterdamse designer hiphopformatie Yung Internet op Boogiedown.

Om de verbreding van de hiphop sound nog verder door te voeren, komt dit jaar ook de elektronische muziek ruimschoots aan bod in de vorm van een beats & modern bass programma. Hiervoor is een samenwerkingsverband aangegaan met de lokale evenementenorganisator Het Wild. Het Wild organiseert maandelijkse een gelijknamige clubavond in het Stroomhuis die steevast uitverkoopt en presenteert op Boogiedown een programma met de toonaangevende producers GANZ, Jarreau Vandal & Jengi Beats.

Boogiedown staat voor velen bekend als het gezelligste hiphopfestival van Nederland waar veel grote nationale en internationale sterren op het podium staan. Maar aan de andere kant biedt de festivalorganisatie ook jong talent een platform om zich aan een groot publiek te presenteren. Dit jaar is het aan de Grote Prijs van Nederland winnares Nanah Dae, het Brabantse hiphoptalent Braz, de Amsterdamse rapper Jay-Way en de uit Arnhem afkomstige live band Potential Criminal die een mix van funk/rock/soul ten gehore brengt, om te laten zien wat zij daadwerkelijk in hun mars hebben.

Het live programma op Boogiedown wordt muzikaal ondersteund door de Shit is Bangin’ DJ’s DNS & EZD en de mannen van het Eindhovense DJ-collectief weLOVEweFUNK. Het festival wordt gehost door de gastherenMaster Surreal en Kleine Jay.

Buiten alle muzikale optredens vinden er dit jaar op Boogiedown in het kader van de kruisbestuiving met EMOVES ook diverse overige activiteiten plaats. Hierbij wordt het competitie-element binnen de hiphopcultuur nog maar eens benadrukt. Zo zijn er namelijk beat battles voor producers die georganiseerd worden in samenwerking met Beat M Up en vinden er spectaculaire breakdance wedstrijden plaats tussen de beste bboys uit Nederland van onder meer Hustle Kidz en Hidden Artifcats. Daarnaast zijn er prachtige graffitischilderingen te aanschouwen, is er een festivalmarkt met een mini-platenbeurs en een gevarieerde smaakvolle foodmarket.

Deze outdoor editie van Boogiedown Festival wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Canna, de Gemeente Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant. Boogiedown is onderdeel van het EMOVES Urban Culture Weekend. Kaarten voor Boogiedown Festival kosten € 25,00 per stuk en zijn verkrijgbaar via de website www.boogiedown.nu.

[Persbericht]