Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Wie mag naar Jera On Air? + Siberian Meat Grinder verplettert!

Wie mag naar Jera On Air? + Siberian Meat Grinder verplettert!
Guido Segers

Gisterenavond stond Siberian Meat Grinder in de kelder van Dynamo met hun vette thrashcore, maar tevens organiseert Jera On Air vandaag een feestje met hun jaarlijkse ‘Guts & Glory’ band battle. We waren erbij om Maagzuur, Athena’s Word, Pelgrim en A Hero Build te zien strijden.

Tekst: Guido Segers | Foto’s: Paul verhagen

De melodische hardcore van Athena’s Word zit goed in elkaar en de band weet een solide set te spelen. Het is wel even minder voor de band dat hun gitarist in China zit, dus er moest een vervanger aangesleept worden. De band uit Lelystad heeft een energieke sound die zeker past bij het festival. Serieuze kanshebbers, deze jongens.

Je band Maagzuur noemen, dat is wel een bijzonder vette keuze. De band uit de regio heeft banden met de Metal Factory en speelt muziek die klinkt alsof je met je poten in een gehaktmolen vast bent geraakt. Noem het grindcore, d-beat of crust, het klinkt vies, hard en aggressief en dat is altijd fijn om te horen.

Pelgrim-1

Pelgrim gooit hoge ogen met hun technische metalcore, die ze zelf omschrijven als progcore. De hectische, maar gepolijste sound van de band uit Tilburg legt het gewicht op de stompende breaks en gebrulde vocalen. Wellicht niet het meest unieke geluid, het raakt je wel tot in je maa gmet de heftige bassen. Je moet er van houden, maar het vijftal doet wat het doet bijzonder sterk.

A Hero Build-3

Aan de Belgische kust bestaat het nog, authentieke, schreeuwerige punkrock. A Hero Build heeft die voortjakkerende gitaarloopjes, meezing stukjes en klinkt behoorlijk catchy. Denk aan bands als Satanic Surfers en Strung Out (ja, dat is even terug in de tijd) en je hebt de sound van deze boys te pakken. Fijn om te weten dat die skatepunk van vruuger niet dood is.

Het zal even wachten zijn wie er op het festival mag spelen. In de tussentijd gaan we luisteren naar een bijzonder gave band. In Rusland is de politiek links georienteerde punkrock scene nauw verweven met de hardcore, thrash, oi en ook hiphop scene. Niet voor niets hebben de mannen van Siberian Meat Grinder merch bij van gelieerde bands, zoals Moscow Death Brigade. Na wat technische issues trapt de band af, het duurt even een nummertje of twee om de sound in balans te krijgen, maar dan heb je ook wat.

Siberian Meat Grinder-8

SMG speelt vuige thrash, die je ergens doet denken aan Municipal Waste meets Sheer Terror. De mix is er eentje die het wat uitgemolken thrash metal genre wat nieuwe impuls geef. Ook de dubbele vocalen zijn interessant en laten de hiphop-link van de band zien, vooral de manier hoe de twee elkaar afwisselen, aanvullen en versterken. Voeg daar nog wat meebrul refreintjes aan toe en je hebt ook de Oi! invloed te pakken. Heerlijke thrash crossover uit het land waar alles kan.

Siberian Meat Grinder-2

Het publiek gaat ook compleet los voor het podium tijdens de set van de band. Er zit ook een vuur en passie in het geluid van de mannen dat stilstaan eigenlijk onmogelijk maakt. Je wil gewoon rammen en beuken en dat gebeurt dus volop met de opzwepende muziek terwijl vlijmscherpe riffs je om de oren vliegen. De band speelt alvast wat nummers van het verwachte nieuwe album ‘Face The Clan’, maar natuurlijk ook de hitje als ‘Walking Tall’ en natuurlijk ‘Hail to the Csar’ (vergeet niet die vette video’s te checken.

Terijl het publiek zich opraapt na de verpulverende show van de Russen, wodt ook even aangekondigt dat het Pelgrim is dat op Jera On Air mag spelen. Geen zorgen, alle andere bands krijgen ook kaartjes. Dat belooft een mooi feestje te worden. Onze felicitaties aan de Tilburgers!