Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

Ook Van Moll wordt stil van Marco Martens

Ook Van Moll wordt stil van Marco Martens
Guido Segers

Naast bier is Van Moll altijd gevuld met muziek. Of het nou de fijne muziek is in de brew pub of juist die fijne biertjes die men brouwde voor Eindhoven Psych Lab en nu het ‘Langharig Tuig’ voor Dynamo Metal Fest. Dan is het logisch om de muziek ook eens naar binnen te halen.

En dat op een zondagavond, het is dan ook gezellig druk terwijl Marco Martens en band staan op te bouwen en soundchecken. Martens scoorde eind vorig jaar met zijn album ‘Ieder huis is uit vertrekken gebouwd’, een mix van poëzie en hiphop die voor elke plattelandsjongen uit Brabant, maar stiekem uit heel Nederland, wel wat te melden heeft.

Foto’s: Justina Lukosiute | Tekst: Guido Segers

Opwarmen doen we dan ook met poëzie en dat is een aardige opgave. Poetry Circle 040 is een groep mensen, bij wie gevoelens en gegevens in de vorm van inkt van de vingertoppen druppelen op papier, het is poëzie die er uit moest komen. Om dat te delen, live, in een drukke brew pub is een opgave.

Waar de één het met een krachtige stem doet, weet de ander te verrassen met zang en zo de tent tot stilte te manen en aandacht op te eisen. Hulde voor deze club, je moet er maar gaan staan namelijk terwijl het publiek voor je langs loopt en luidruchtig een nieuw drankje bestelt. De dichtkunst is ook niet voor iedereen, maar deze bonte club doet het met skill en passie, waarmee elk applaus verdiend is deze avond.

_MG_3208-2

Dan is het ook tijd voor het optreden van Marco Martens, die energiek aftrapt met nummers van de plaat die lekker in het gehoor liggen, ontroeren en gewoon zo ontzettend herkenbaar zijn. Het geluid is niet helemaal perfect, maar dat maakt eigenlijk niet uit bij een show als deze, zolang de betekenis maar over komt bij de luisteraars. Die lichte galm overleven we wel.

Het is het tweede optreden van het gezelschap deze dag, maar daar valt eigenlijk niets van te merken. Martens grapt wat tussendoor en introduceert de nummers waar nodig. Het verhaal van het album hoeft namelijk niet helemaal in volgorde vertelt te worden, maar het helpt wel. Van het beklijvende ‘Alles Voorbij’ en het zware ‘Tien Tellen’ tot de koddige skits ‘Autobeurs’ en ‘Cafetaria’, het gaat op en neer en blijft vermaken.

Op afsluiter ‘Madam Jeanette’ neemt ook Martens in de slotfase een gitaar ter hand om een extra dikke jam neer te leggen als slot van het optreden. De glazen trillen eventjes bij Van Moll. Alle toehoorders die niet van glas zijn zullen gewoon kippenvel gehad hebben bij deze volle, melancholische tonen.

_MG_3156-2