Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Crowbar doet het op karakter in Dynamo

Crowbar doet het op karakter in Dynamo
Guido Segers

Een tour begint niet helemaal lekker als je co-headliner afhaakt. Kirk Windstein komt ook opgejaagd een paar keer de lobby in lopen. Het start niet allemaal even lekker vandaag voor Crowbar in Dynamo, maar een goede motor moet even opwarmen natuurlijk.

Foto’s: Paul Verhagen | Tekst: Guido Segers

Trouble zal overigens later op de tour aanhaken, maar daar heeft de bezoeker vandaag weinig aan natuurlijk. Het is dan ook erg rustig in Dynamo vroeg op de avond, misschien ook omdat er de nodige onduidelijkheid was over de aanvangstijd.

Op het podium staat het Britse Desert Storm al te spelen. De heren spelen een onvervalste set stoner met ballen, wat doet denken aan een Orange Goblin of Weedeater. Props voor gitarist Ryan Cole die zijn Peter Pan Speedrock shirt heeft aangedaan vandaag. Het is nog een erg lege zaal voor de band, wat af en toe voor wat zenuwen lijkt te zorgen tussen de nummers door. Zodra frontman Matt Ryan zijn teksten weer brult lijkt de band zich telkens te herpakken en zet vol overtuiging hun set neer.

Desert Storm-2

Komatsu is als opwarmer (en als headliner) een solide keuze gebleken in het verleden. Toch staat er vandaag een ander Komatsu op het podium lijkt wel, de band heeft namelijk een nieuwe plaat klaar liggen en lijkt daarmee weer opgeladen met nieuwe energie. Na ‘Manu Armata’ overkwam het gezelschap meer dan genoeg. Bandwissels en natuurlijk de diefstal van… nou ja, alles wat de band bij had op tour in Italië.

Komatsu-4

 

Vandaag is dit geen gehavend gezelschap, maar een band vol overtuiging. Heftig meebewegend lijkt het alsof de band de muziek werkelijk de zaal in staat te pompen, wat zorgt voor een krachtige en overtuigende set. De oude vertrouwde nummers komen langs, maar stiekem ook wat nieuwe pareltjes. Het schijnt zelfs dat iemand van Queens of the Stone Age mee doet op de nieuwe plaat, horen we tijdens de show. Dit Komatsu kan de hele wereld weer aan.

Dan is het tijd voor de sludge helden van Crowbar, die toch onder die naam nu al 25 jaar podia onveilig maken. Dat is niet niks en de band is ook met hernieuwde energie bezig sinds frontman en enig origineel bandlid Kirk Windstein uit Down stapte. De blaasbalgen van de frontman zijn er niet minder om geworden. Hij brult nog altijd de frustratie van zich af met volle kracht.

Crowbar-1

 

Die kracht wordt een beetje teniet gedaan in de mix, waar zowel de gitaar als vocalen niet helemaal lekker naar voren komen in de zaal. Op het podium lijkt het heel anders te klinken. De band staat tussendoor frequent met de ruggen naar de zaal te rommelen met versterkers en gitaren om vervolgens de volgende modderige, stompende track er uit te pompen. Tussendoor wil Kirk nog wel wat zeggen, maar het snelle gebrabbel is zo goed als onverstaanbaar. Maakt ook allemaal niet uit, zolang het publiek maar een beetje mee doet komt het allemaal goed vandaag.

En dan zijn er ook nog wat problemen met de versterker van Kirk zelf, tot het vermaak van zijn bandleden, die allemaal twee koppen groter lijken dan de bebaarde zanger. Zodra dat verholpen is gaat de band nog even helemaal los en de zaal, die inmiddels toch aardig gevuld is laat zich dan ook even gaan op ‘All I Had’. Het is zo’n avond waar het niet vanzelf komt, maar waar Crowbar overwint op karakter.