Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

Extremities, nieuw bloed uit Eindhoven

Extremities, nieuw bloed uit Eindhoven
Guido Segers

Nieuw bloed op het podium in Eindhoven, letterlijk bovendien. De eerste keer dat wij Extremities zagen gingen de heren zo te keer dat zanger Thimo bloedend triomf stond te schreeuwen op het einde van de show op de Dynamo Band Battle (lees het hier nog eens rustig na).

Nou moeten wij eerlijk zeggen dat dit de eerste keer was dat we Extremities aan het werk zagen. Die éne keer was indrukwekkend genoeg om wat meer over deze jonges te weten te willen komen. Ten slotte staan ze niet voor niets op Dynamo Metal Fest dit jaar!

Zouden jullie jezelf even voor willen stellen? 
– Wij zijn Thimo Franssen (vocals, ex-Shadowrise), Pim Goverde (drums, ex-Beyond Violet, Godscum, Rage Against the System), Koen Stokman (gitaar), Bart Merkus (bass, ex-Ancient Deity), en David Luiten (gitaar, ex-Blackleaf). Samen zijn wij Extremities.

Hoe is Extremities ontstaan? Ik begrijp dat jullie een Metal Factory band zijn.
Extremities is inderdaad ontstaan op de Metal Factory, en is opgezet door mij (Thimo) en David. Hier kwamen later Pim en Koen bij, en uiteindelijk ons “adoptiekindje” Bart (die als enige niet op MF zit). We zijn Extremities begonnen omdat er een heel erg grote muzikale klik was tussen deze mensen op school, en omdat we allemaal een voorliefde hadden voor progressieve muziek.
We hebben enorm veel kansen en contacten gekregen op Metal Factory waar we dankbaar gebruik van maken, maar we doen en regelen het wel allemaal zelf in de band.

Wat zijn jullie inspiratiebronnen, zowel individueel als voor het geluid van Extremities?
We hebben veel inspiratie gehaald uit bands als Gojira, Textures, Meshuggah, en Monuments, maar we proberen wel een eigen geluid te behouden. Verder zijn er natuurlijk enorm veel individuele inspiratiebronnen, veel te veel om allemaal op te noemen! Een paar voorbeelden zijn Guthrie Govan, Mike Portnoy, Daniel Tompkins, John Myung en Fredrik Thordendal.

We kwamen jullie tegen bij de Dynamo Metal Fest band battle, maar het lijkt er op dat jullie al aardig wat bereikt hebben in jullie korte bestaan. Wat zijn de hoogtepunten tot dusver geweest?
Dat kan je zeker wel stellen! We zijn er zelf eigenlijk ook een beetje ondersteboven van, maar ook enorm dankbaar en blij ermee. Hoogtepunten zijn zeker het winnen van de DMF battle en het gehele proces van de Metal Battle. Daarnaast hebben we dit jaar zelfs de kans gehad om samen met onze vrienden van Facelifter, Sisters of Suffocation en E.S.I. op de Metal Factory showcase op Eurosonic/Noorderslag te staan.

Was Extremities geworden wat het nu is zonder de Metal Factory?
Zeer zeker niet. Metal Factory heeft alle bandleden bij elkaar gebracht en is een enorm vruchtbare omgeving om de band te laten groeien. We hebben hier elke dag veel tijd om (gewoon tijdens school) energie te steken in de band, zowel in het schrijfproces als in het zakelijke aspect ervan.

Kunnen jullie wat meer vertellen over wat het dan betekent om een Metal Factory band te zijn. Ik heb eerder eens begrepen dat er begeleiding is, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken moeten jullie het uiteindelijk allemaal zelf doen. Klopt dat?
Dat klopt zeker. Metal Factory is fantastisch voor mensen die zelf de kansen grijpen die ze worden aangeboden. We krijgen tot op zekere hoogte wel begeleiding in hoe de muziekwereld in elkaar steekt, maar uiteindelijk moeten we het wel allemaal zelf doen. Er is niemand die een ideaal stappenplan voor je band in elkaar zet en je vertelt hoe je alles precies moet doen. Je moet zelf proberen, struikelen, opnieuw opstaan en verdergaan. Natuurlijk helpt de begeleiding die we krijgen daar wel in maar je moet het wel zelf toepassen en kansen aangrijpen.

Hoe schrijven jullie je muziek? Is er een rolverdeling daarin en wat is het proces?
David is de main songwriter in de band. Meestal komt hij met een opzet of met losse ideeën voor nummers, en vervolgens voeg ik lyrics en zangmelodie toe en vormen we het met de hele band tot een complete song, details and all.

zanger Thimo op Dynam Band Battle (Foto: Justina Lukosiute

zanger Thimo op Dynam Band Battle (Foto: Justina Lukosiute

Jullie staan deze zomer op Dynamo Metal Fest, welke bands van de line-up willen jullie zelf zeker zien?
We willen sowieso Textures zien natuurlijk, gezien dit een van onze grote inspiratiebronnen is. Daarnaast zijn Stef en Bart ook bekenden en die supporten we natuurlijk! Naast Textures willen we zeker ook Life of Agony, At The Gates en Anthrax zien.

Inmiddels wonnen jullie ook de Metal Battle en mogen jullie aardig wat festivals spelen. Waar kijken jullie zelf het meest naar uit en wat is nou het geheim van het succes van Extremities?
We kijken uit naar alle festivals! Maar Dynamo Metal Fest is voor ons toch wel het absolute hoogtepunt. De andere festivals zijn ook geweldig, we zullen het podium delen met fantastische bands en met bekenden (Facelifter, Sisters of Suffocation, Apophys, Textures…). DMF heeft voor ons daarnaast natuurlijk “emotionele” waarde gezien het een thuiswedstrijd is in Eindhoven EN we delen het podium met één van de Big Four! We zullen met Skullfest ook onze eerste show in het buitenland draaien, daar zijn we natuurlijk ook heel enthousiast over.

Het “geheim” van Extremities is eigenlijk heel simpel. We oefenen veel en regelmatig, we hebben veel passie en drive voor wat we doen en wat we willen bereiken, we zien elkaar elke dag en we zijn allemaal heel goede vrienden. Alle neuzen staan dezelfde kant op, er is enorm veel vertrouwen binnen de band en iedereen heeft op tijd zijn ” shit voor elkaar”. Alle leden van Extremities vullen elkaar aan, waar David elke dag meerdere ideeën voor nummers heeft en veel schrijft zijn Pim en ik (Thimo) het zakelijke team en hebben Koen en Bart op hun beurt weer hun taken in de band.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Extremities? Wat zijn de plannen?
Op het moment is ons grootste focuspunt onze debuut EP. Deze willen we dit jaar nog uitbrengen, het liefst van de zomer. Daarnaast zijn we natuurlijk altijd bezig met optredens regelen en onze naam verspreiden binnen Nederland (en uiteindelijk ook daarbuiten). Dat we nu opduiken op meerdere grote festival bills helpt daar natuurlijk enorm bij.

Men wil nog wel eens roepen dat Eindhoven Rockcity dood is, welke bands zien jullie om je heen die toch echt het tegendeel bewijzen?
Wij zien enorm veel potentie in Eindhoven als rock/metalstad! We hebben eerder al Facelifter en Sisters of Suffocation genoemd. Deze bands hebben allebei hun roots in Eindhoven en ze doen het beiden ook heel goed in de Nederlandse metalscene. Daarnaast is E.S.I. doorgegaan onder de naam White Boy Wasted, hier zien wij de nieuwe Peter Pan Speedrock in. Ook bands als Komatsu en Sovereign zijn up and coming. Verder hopen wij natuurlijk ook het tegendeel te bewijzen!

Tot slot, als je Extremities zou moeten omschrijven als een gerecht, wat zou het dan zijn en waarom?
Een pizza quattro stagioni! We zijn namelijk heel veelzijdig met onze muziek en laten zowel hard als zacht, ritmisch als melodisch naar voren komen, net als een pizza met meerdere “gezichten”!