Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 juli 2024

Scroll to top

Top

John Coffey neemt Area 51 over voor een dagje.

John Coffey neemt Area 51 over voor een dagje.
Guido Segers

Area 51 is op deze zaterdagmiddag toch écht even grondgebied van John Coffey. Vandaag speelt de band uit Utrecht echter geen muziek uit eigen werk, maar de heuse soundtrack van Tony Hawk Pro Skater 2. Een video game uit het verre verleden van 2001.

Foto’s: Willem Wouterse | Tekst: Guido Segers

Midden in de skatehal is een podium opgebouwd en in een ruimte aan de zijde kun je fijne retro games spelen uit de dagen van Tony Hawk 2. Vreemd genoeg staat de Playstation met Tony Hawk Pro Skater2 er even verlaten bij op dat moment. Er is lekker eten en drinken, onder andere het eigen John Coffey biertje, gebrouwen door Jopen.

Waarom doet de band nou eigenlijk deze soundtrack? Ze hebben toch ook net zelf een plaat uit? Nou, gewoon, omdat het kan waarschijnlijk. De biervangers hebben een status bereikt waarop je gave ideeën tot werkelijkheid kan maken en dit is er één van. Bovendien zijn de eerste games van Tony Hawk absolute klassiekers, waarmee een hele generatie weer naar buiten gegaan is om blauwe schenen en botbreuken op te lopen op een skateboard. Dat verdient wel een feestje.

Dat laat zich ook wel zien in het publiek dat inderdaad anderhalf decennium verjaard is sinds die te gekke tienerjaren. Dat weerhoudt echter niet om compleet los te gaan op het moment dat de mannen aftrappen met een vette beat en raps. Je zou denken dat juist die track overgeslagen worden maar met de vlijmscherpe vocalen van Vincent (The Cool Quest), worden ook die nummers gedaan.

DSC_1679

Tussen rondvliegend bier en crowdsurfende (ex-)skaters speelt John Coffey een verdienstelijke en energieke set. Nummers als ‘Blood Brothers’ (Papa Roach) en ‘Bring The Noise’ (Anthrax feat. Chuck D.) worden in eigen stijl neergezet voor een uitzinnig publiek. Vooral de tweede verdient een compliment, het lijkt even alsof het nummer gewoon van plaat gedraaid wordt, maar dan gooit de band zich plots zelf in de wedstrijd samen met rapper Vincent. Welk nummer de band ook inzet, het kan rekenen op een warme ontvangst. Zanger David Van der Molen kan met een grijns een stap terugzetten en genieten van de complete chaos die hij voor het podium gecreëerd heeft.

DSC_1813

Tussendoor volgt er een korte onderbreking, waarbij het publiek naar de skate bowl aan de andere kant van de hal geleid wordt voor een korte demo van de Area 51 skaters. Het geeft net dat moment van rust voor de band om even op te laden, maar ook voor het publiek om te genieten van het geluid van rollende wieltjes en flippende decks. Ook heel cool is dat er in de hal een gouden tape verstopt was, net als in de game. De vinder krijgt ook nog even een applausje vanaf het podium én een skate deck met Kim Holland print.

Het meest spetterende aan dit optreden is de band zelf en het plezier dat de mannen uitstralen. Het is duidelijk dat het allemaal niet vlekkeloos is, maar een nummer als ‘When Worlds Collide’ (Powerman 5000) wordt door gitarist Christoffer van Teijlingen, vandaag even Crucial Chris, vertolkt met een energie die alle oneffenheden wegpoetst. Brullend staat hij op de rand van het podium te springen, wat het publiek nog meer op doet leven. Voordat de band ‘No Cigar’ (Millencolin) in zet, wordt er nog even opgeroepen tot meer chaos en meer crowd surfen. Een korte verhoging voor het podium dient dan ook de komende nummers als een soort vrijwilligersloopplank, die gebruikt wordt om je in het publiek te storten.

Afsluiter is ‘Guerilla Radio’ (Rage Against The Machine) en daarmee komt een slot aan deze tijdreis terug naar de vroege jaren nul. Wat een feest, voor het publiek als voor de band zelf. Vaker doen, Area51?

DSC_1944

 

Meer foto’s? Kijk op willemwouterse.nl