Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juni 2024

Scroll to top

Top

Effenaar presenteert magazine met posters jaren 80 in Van Abbemuseum

Effenaar
Redactie

Op donderdag 2 juni wordt in room 6 van het Van Abbemuseum het magazine gepresenteerd waarin de mooiste Effenaarposters zijn verzameld. Dit is onderdeel van Effenaar Revisited, een reizende expo door Eindhoven van Effenaarposters door de jaren heen die vorig jaar op 30 oktober is gestart. Uiteindelijk worden de posters aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven geschonken waar ze vanaf 2 juni ook te zien zullen zijn op een speciaal gedeelte van hun website.

Room 6 is ingeruimd als interactieve mediationroom van de expo met aan de muur hangen de mooiste posters van concerten in de jaren’80 in de Effenaar. Tijdens de presentatie van het magazine wordt de muzikale omlijsting verzorgd door Rik van Iersel, die verantwoordelijk was voor een aantal iconische posters uit die tijd.
De Effenaar heeft zich altijd onderscheiden door veel zorg te besteden aan de vormgeving van de concertposters. Al vanaf midden jaren zeventig vraagt het poppodium verschillende kunstenaars voor in het oog springende en vernieuwende posterontwerpen. Uiteindelijk heeft de Effenaar door de jaren heen een mooie collectie opgebouwd, met kunstwerken van de hand van Geertjan Dusseljee, Rik van Iersel, Jacco van Rooij, Rop van Mierlo, Johan Moorman en vele anderen.

Deze posters mogen niet zomaar in de vergetelheid raken. Ze geven een mooi tijdsbeeld van het veranderende poplandschap door de jaren heen en de rol van de Effenaar hierin.  Vandaar dat de Effenaar op het idee kwam om deze posters “terug te geven aan de stad” en te schenken aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). Daar worden ze in de juiste klimatologische omstandigheden bewaard zodat het publiek kan blijven genieten van deze bijzondere collectie. De affiches zullen vanaf dan te bewonderen zijn via de website van het RHCe.

Maar voordat de posters veilig worden opgeborgen bij het RHCe, gaan ze voor de laatste keer de stad in, daar waar ze vroeger ook hingen. Onder de naam Effenaar Revisited hangen de posters, gegroepeerd per decennium, in een ruimte in Eindhoven.

Het eerste decennium, de posters van de jaren zeventig, hingen eind 2015 en begin 2016 in De Oude Rechtbank. Voor de jaren 80 zijn we uitgeweken naar het Van Abbe Museum, die hun 80ste verjaardag vieren met een expositie over de jaren 80.