Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Metal Factory Graduates: Rosewood

Metal Factory Graduates: Rosewood
Guido Segers

Volgende week dinsdag studeren ze af, de eerste lichting studenten van de Metal Factory, de MBO metal opleiding die we in Eindhoven hebben. Zeven bands doen een afstudeerpresentatie in de vorm van een vet optreden. 

Graag stellen we de bands even voor en laten we de studenten wat vertellen over hun unieke opleiding. De eerste in dat rijtje is de band Rosewood.

Vertel eens wie jullie zijn en wat jullie doen?

Wij zijn Rosewood, een 5 koppige grunge/hardrock band met invloeden van o.a. Alice in Chains, Stone Temple Pilots en Pearl Jam. Rosewood is ontstaan onder de naam Rooswoet in April/Mei 2015 als een band-development* project. De band schreef in 10 weken tijd hun 1e 3 songs, die ze vervolgens voor het eerst ten horen brachten op een showcase van de Metal Factory, eind Juni 2015.

Van alle bands die er die showcase speelde kwam Rooswoet als beste uit de bus met het nummer “Better Stay Away” en won hiermee een dagje opnemen in Sandlane Recording Facilities. Aangezien de muziek van Rooswoet door heel veel mensen goed ontvangen werd besloot Rooswoet de naam te veranderen in Rosewood. Op 5 Augustus 2015 bracht Rosewood zijn eerste single + videoclip “Better Stay Away” uit, opgenomen in Sandlane Recording Facilities op 7 Juli 2015. Rosewood is momenteel bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor toekomstige optredens en eventuele opnames.

*band-development is een vak waarin we in random formaties binnen 10 weken tijd 3 nummers moeten schrijven en die vervolgens uit moeten voeren op een showcase avond in de kelder van Dynamo.

Wat zijn de inspiraties voor jullie eigen sound?

Bands en artiesten als Dorje, Nick Johnston en Alice in Chains zijn waarschijnlijk wel ons streven qua sound geweest. Deze artiesten gebruiken veel dynamiek in hun songs, wat ook zeker terug is te horen in Rosewood. We proberen natuurlijk op onze eigen manier uniek te klinken. Zo word er bijvoorbeeld door gitaristen Max en Dave vrij weinig laag gebruikt in de gitaarsound, waardoor de rol van de bassgitaar van Sid goed tot zijn recht komt. Drummer Pim brengt een rote variatie aan klankkleur met zijn drumkit wat een grote bijdrage levert aan de algehele sound van de band, en de rouwe vrouwenstem van Laura is dan als de kers op de taart.

 

Waarom gaan we zeker meer van jullie horen?

Rosewood is qua muziek, sound en precense heel breed en daarom zeer toegankelijk voor een breed scala aan publiek, daarom denken wij dat de muziek bij zowel de metalhead/hardrocker als bij het Pinkpop-volk goed ontvangen zal worden. We zijn ten slotte 5 metal muzikanten die grunge/hardrock maken, dus het zal altijd wel een metal-randje hebben.

Wat hebben jullie vooral geleerd in de jaren aan de Metal Factory?

Zelfstandig ondernemen en netwerken. Veel mensen denken dat de Metal Factory alles voorkauwt, en dat Metal Factory bandjes het daarom vaak zo goed doen. De Metal Factory is wat dat betreft een zeer nuttig hulpmiddel geweest door de vele connecties die je er opbouwt met mensen uit de beroepspraktijk. Het is niet zo dat je aan het begin van de opleiding een word document krijgt met alle de contact gegevens van belangrijke personen uit de muziek business of zo. Deze bouw je geheel zelf op door de jaren heen en daar zal je het mee moeten doen.

Wat hebben jullie tijdens je opleiding gedaan, waar je het meest trots op bent?

De guerrilla acties die de afgelopen 3 jaar meerdere malen gedaan zijn in zowel Eindhoven, als op Fortarock en Dokk’em Open Air is iets waar we met z’n alle graag op terugblikken. Hier ging altijd best veel werk en organisatie aan vooraf, en het was altijd mooi om het resultaat te zien zodra er dan zo’n band op station Eindhoven of op een festival-camping stond te spelen.

Waarom hebben jullie voor de Metal Factory gekozen als opleiding en wat voor advies hebben jullie voor kids die dezelfde koers overwegen?

Denk niet dat je de hele dag alleen maar Metal mag gaan maken, en dat elke dag in het teken staat van Metal. Veel mensen, ook in de 1e lichting, zijn met deze gedachte begonnen aan de opleiding en kwamen er al snel achter dat er eigenlijk veel meer ging gebeuren. Zo duik je bij vakken als band-skills* en history de geschiedenis van de muziek in en ga je ook dingen behandelen als klassieke muziek en nog meer verschillende genres die je misschien minder leuk vind. Het hoort er allemaal bij! Je gaat gegarandeerd dingen tegenkomen die je geweldig vind om te toen, maar ook dingen je misschien minder leuk vind. Dit ga je ook in de beroepspraktijk tegenkomen, dus ga er zo professioneel mogelijk mee om, ook al is het niet helemaal jou cup of tea.

*band-skills is het vak waarin je bestaande nummers (covers) instudeert en laat zien dat je kunt repeteren en kunt functioneren binnen een band.

Wie was de meest geliefde docent?

We zijn over een paar weken pas afgestudeerd, dus dat houden we nog even voor ons, hahaha (grapjuuuh). Het is 3 jaar geleden dat de Metal Factory geboren werd, en sinds dien is het elke dag een nieuwe dag geweest voor zowel de studenten als docenten. Petje af voor alle docenten die de uitdaging aan zijn gegaan om zo’n geheel nieuwe opleiding te starten.

Wat zijn de toekomstplannen?

Aangezien het leeftijdsverschil in de klas zeer groot is (19-29) zijn er veel verschillende richtingen waar mensen heen gaan. Zo zijn de ‘oudere’ in de klas een beetje klaar met studeren, terwijl voor sommigen de Metal Factory pas hun 1e MBO opleiding ooit was. Terwijl een deel van de studenten besluit door te studeren op bijvoorbeeld de Rockacademie of een conservatorium, zijn er ook al studenten die als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan en zo hun eigen lespraktijk opzetten.

De vragen zijn beantwoord door Max Blok en zijn band Rosewood.
Eindhoven Rockcity wenst alle bands veel succes dinsdag en met hun verdere carrières. 

Link naar het event.

Check ook de andere Metal Factory Graduates : Facelifter, Garibaldi, en Cheesestake Jimmy’s.