Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 maart 2023

Scroll to top

Top

Heretic – Underdogs of the Underworld

Heretic – Underdogs of the Underworld
Guido Segers

Je hebt vast het nieuws wel gehoord dat de Misfits bij elkaar zijn in originele bezetting. Beach Goth Glenn Danzig en merchandise-meister Jerry Only zijn weer vriendjes en gaan het podium op. Als je het mij vraagt, wordt dat de grootste anticlimax aller tijden. Als je het mij vraagt, kun je beter naar de nieuwe Heretic luisteren.

Er is een link te leggen, de Misfits bestaan namelijk inmiddels 40 jaar (ok, nog 1 jaartje, maar dat gaat wel als de ticketverkoop goed gaat). Sommige mensen vinden hun hardcore periode het beste, maar 20 jaar na de oprichting van de band brachten deze mannen toch hun meesterwerkje ‘American Psycho’ uit. Nu bestaat ook Heretic 20 jaar en komt ‘Underdogs of the Underworlds’ qua look en feel best in die richting van het horrorpunk-opus. Het is, en dat beaamt de band zelf,  verreweg de beste plaat van de satanic sleaze band. Just saying, het is wel heel toevallig, voor de conspiracy liefhebbers onder ons. Oh, lees ook even ons interview met Heretic.

Nu klinkt de band ook net wat meer Misfits, maar altijd met een vleug Venom, een band waarvan je moeilijk kunt zeggen dat er na 20 jaar nog écht iets goeds uit kwam, maar afijn.. De openingstrack doet wel denken aan Venom nummer ‘Long Haired Punks’, maar heeft toch wat meer pit. ‘Black Metal Punks’ zegt veel over het geluid van de band, donker, veel satan en lekker rockend.

Dit is geen album waar je in moet komen, deze pakt je meteen bij de strot met catchy refreintjes en lekkere gitaarlijntjes. Er mag meegezongen worden en als het refrein voor de tweede keer langs komt weet je ook precies wat je dan moet zingen. De gitaar zorgt voor de sfeer, zoals dat fijne loopje op ‘Blitzkrieg in Black’. Het is niet alleen maar kracht natuurlijk.

Je zou denken dat twee bassisten de band misschien net wat topzwaar maken, maar de rammelende baslijntjes en het vunzige getokkel geven de hele sound net wat meer ballen en drive. In de mix zit dat ook in de juiste balans met de drums van Tom Auf Der Axe, die toch vooral de pulserende hartslag vormen van elke van schuimbekkend vuur vervulde nummer. Ook geeft het gewoon extra schwung aan de muziek, wat live vooral te zien is aan de met brandende ogen rondvliegende Jimmy Blitzer op bas.

heretic_uotu_hires_cover

Ondertussen schreeuwt Thomas Goat zijn longen uit het lijf met gepassioneerde halen en zingt hij over de duistere meester en vooral veel schunnig materiaal. Waar nodig gromt bassist Tony Hellfire een stukje mee. Het zijn ten slotte de ‘Overlords Of Sleaze’, wat trouwens ook weer lekker sensueel klinkt met zo’n puik basloopje. Opvallende track is overigens afsluiter ‘This Angel Bleeds Black’, schijnbaar geschreven op de repetitie de avond voor de band de studio in dook. Het nummer kent een hele andere zangstijl, bijna croonend, melodieus en met een episch randje. Het springt er uit maar past ook weer prima binnen het album.

Heretic heeft met ‘Underdogs of the Underworld’ de plaat gemaakt die laat horen dat het een échte band is geworden. Het zijn nummers die door vier bandleden geschreven zijn en geperfectioneerd en dat hoor je terug, ook in de mix. Alles klopt gewoon en deze band is op stoom. Wie weet wat ze nog gaan klaarspelen de komende tijd.

Als ze maar godverdomme niet een lounge album gaan maken.
Je kunt ‘Underdogs of the Underworld’ bestellen via de band of via Ván Records.