Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Metal Factory studenten zwaaien af in stijl

Metal Factory studenten zwaaien af in stijl
Redactie

Na 3 jaar is het tijd geworden voor de 1ste lichting van de Metal Factory om af te studeren in Dynamo. En ze hebben ons één laatste show gegeven voordat ze hun vaarwel zeggen en hun eigen weg op gaan. We laten al deze geweldige muzikanten los op de wereld. Pas op wereld!

Tekst: Remus Stingaciu | Foto’s: Marc Koetse

De band die deze avond start is de progressieve Hillsphere. Dit is de band van de MF gitaar student Elias Mayer. De rest van de bandleden zijn geen MF studenten. Dat zijn Eren Özilhan op gitaar, Tom van Hogen op bas Jorn van der Wal op drums. In deze band speelt Elias beide gitaar en keyboard (niet tegelijkertijd natuurlijk). Hillsphere bezorgt veel sfeer en melodie gedreven nummers met veel dynamiek en mooie spanningsbogen.

Heerlijke lead gitaar stukken maar ook energiekere stukken, en als een verrassing ook een nummer dat op een gegeven moment snelle dubbele bass en blastbeats bevat. Hun muziek is grotendeels instrumentaal op 1 nummer na. Bij dit nummer krijgen we een gast zanger. Niemand anders dan MF student Tim Beimer. Tim voegt veel waarde aan het nummer met zijn dynamische en krachtige clean vocalen. En hij laat zich goed zien als een frontman ook al is hij niet de vaste vocalist van de band. De band liet niet erg veel betrekking met het publiek zien maar Tim fixt dat wel even met zijn wilde stagepresence. Hillsphere start deze avond zeker heel goed.

Hillsphere -Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Hillsphere -Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

De volgende band op het podium is de groovende rock band, Cheesesteak Jimmy’s. Deze band is wel volledig bestaande uit MF studenten. Tim Beimer op zang, Robin de Waij op gitaar, Jaap Didden op bas en 1ste jaars drummer, Rik Haaksman. Hun muziek is catchy, groovend en geeft een heel mooie rock ’n roll feel. Catchy vocalen, sexy solos met een wah pedaal, groovende riffs, groovende bass lijnen en funky drum grooves. Grooves all over.

Ze hebben allemaal een super vette podium presentatie en je kan zien dat ze er allemaal erg van genieten. Headbangen, rondrennen, tegen elkaar aan leunen. Je ziet echt samenhang tussen de leden. Jammer genoeg ging er bij het 5de nummer een gitaar snaar kapot, maar Robin bleef gewoon door gaan met het nummer. Sportiviteit! Cheesesteak Jimmy’s hebben de avond lekker doorgezet.

cheesteak Jimmy's -Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

cheesteak Jimmy’s -Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

De avond gaat verder en we zijn nog niet klaar met grooven. Nou zijn Rosewood aan de beurt. En zijn brengen een super stevige potje grunge rechtstreeks uit jaren 90 Seattle. Denk aan bands zoals Alice in Chains en Soundgarden. De band bevat Max Blok en Dave Meester op gitaar, Sid van Kastel op bas, Laura Guldemond op zang en Pim Geraets op drums. Man man man, wat groovet deze band hard.

Trage en heerlijke grooves gevoed door Laura krachtige vocalen en Pim’s energieke drumpartijen. Je kan het genot zien als je naar Sid’s “groove face” kijkt. Puur genot. Max en Dave spelen super vette solos samen door af te wisselen met elkaar. Laura stapt dan ook netjes aan de kant om hun alle aandacht te geven. Rosewood was zeker een van de toppers van de avond.

Rosewood -Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Rosewood -Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Nu is het tijd om de avond op standje bruut te zetten. Deathgrind band Garibaldi staat klaar om onze koppen eraf te blazen. Garibaldi bevat alweer Tim Beimer op zang (deze man heeft een drukke avond gehad), Johan Girard en Simone van Straten op gitaar, Yordi Florax op bas en Bastiaan Koster op drums. Deze band is hard, bruut en slopend.

Tim doet nu natuurlijk heel andere vocalen. Gestoorde hoge screams, brute lage grunts en vieze pig squeals en gutturals. Bastiaan ramt door met veel dubbele bass en blastbeats. De muziek zit ook vol met snelle death en grind riffs maar ook slomere slam stukken waar alles kapot hoort te gaan. En zoals we an grind ook zijn gewend, zijn de nummers aan de kortere kant. De band gaat natuurlijk los en Tim springt alle kanten op. Garibaldi heeft ons even flink wakker gemaakt.

Garibaldi -Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Garibaldi -Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Nu is het weer tijd om terug naar progressieve kant te gaan. Maar wel een stuk harder. Salument! Hier hebben we Els Prins op zang, Kevin van der Reijnst op bas, Robin Waij gitaar, Pim Geraets op drums en ook 1ste jaars gitarist Remco Schouten. Salument weet goed hoe ze een mooie dynamiek kunnen maken tussen rustgevend en heavy. Niet alleen qua instrumenten maar ook vocalen. Els wisselt namelijk heel mooi tussen haar harde death metal grunts en haar prachtige clean vocalen.

De muziek kan behoorlijk heavy zijn met rare maatsoorten, harde chuggy gitaarpartijen en complexe drumpartijen. Robin en Remco doen beide vette solos waarbij zij ook afwisselen met elkaar. De rustige stukken in hun nummers zijn heel rustgevend en de clean vocalen van Els maken dat alleen maar beter. De band staat er ook lekker bij te headbangen en Els kijkt of boos als ze grunt of danst heel vrouwelijk als ze clean vocalen doet. De prog fans in de zaal hebben zeker genoten van Salument.

salument - Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

salument – Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

De avond is bijna voorbij dus het is een mooi moment om eindelijk te gaan moshen. Oh ja, Facelifter! Meeste mensen zullen ze nou al wel kennen. Heel heavy en unieke moderne death metal. Ze hebben vorig jaar Dynamo Metal Fest geopend en kort geleden ook gespeeld bij Haagse metal festival Metalcon, met bands zoals Bodyfarm en Korpse. Facelifter bevat Mike van der Heuvel op zang, Dave Meester en Johan Girard op gitaar, Sid van Kastel op bas en Bastiaan Koster op drums.

Facelifter is altijd thuis in Eindhoven en dat is deze keer niet anders. Natuurlijk gaan mensen snel moshen en keihard headbangen. De band gaat helemaal los op het podium. Hard headbangen en windmillen en in Mike’s geval, hilarische dansjes doen. Facelifter blijft bewijzen dat hun toekomst veelbelovend is en dat ze ook één van de sterkste nieuwe bands zijn in Nederland. Zoals altijd, stelt Facelifter ons zeker niet teleur.

Facelifter - Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Facelifter – Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

En we zijn bij de laatste band aangekomen. De female fronted symfonische power metal band, Shadowrise! Shadowrise bevat Laura Guldemond op zang, Daniël Boomsma en Roman Potasse op gitaar, Yordi Florax op bas en Joris Sevat op drums. Shadowrise is natuurlijk de meest epische band van de avond. Mooie mix tussen melodie, symfonie en heaviness. Laura’s vocalen zijn natuurlijk zo goed als altijd, ook doet ze een aantal vette screams hier en daar. Roman doet zelf ook grunts en clean vocalen, wat een goede toevoeging is aan hun muziek. De drums zijn grotendeels heel snel met veel blastbeats, de gitaren heel melodisch met veel lead partijen.

Shadowrise - Metal Masters graduation event Metal Factory - Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Shadowrise – Metal Masters graduation event Metal Factory – Dynamo (Eindhoven) 24/05/2016

Op de backing track staan de epische symfonieën die de muziek heel mooi opvullen. De band staat er zelf goed bij, Laura heeft ook hele outfit aangetrokken, wat heel vaak gezien wordt bij symfonische female fronted bands. Ook een mic stand versiert als een soort staf. De enige dingen die tegen vielen waren dat Laura een beetje te vaak “hey hey hey” roept en het publiek niet altijd meekrijgt, de bas sprong boven de gitaren uit en de snare had ook niet echt een prettig geluid. Maar behalve dat heeft Shadowrise de avond goed afgesloten.

De 3de jaars studenten hebben ons een goede laatste show gegeven. We wensen ze allemaal veel succes in hun muzikale carriëres en we zullen ze missen. Maar natuurlijk, ze hebben allemaal bands die buiten de MF nog door gaan dus dan kunnen we ze nog altijd live zien. Bands zoals Facelifter, Shadowrise en Sisters of Suffocation.