Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Areas – Neat

Areas – Neat
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
8
8

Nostalgisch modern

Areas mixt rauwe punk met 90's rock, anno 2016.

Wie in Google zoekt op de termen “Areas” , “band” of “Eindhoven”, komt enkel uit bij Area51. Hoewel de muziek van Areas zich goed leent voor een rondje door het skatepark, geeft dat nog niet voldoende info over de band zelf. Enig zoekwerk later leert dat ze onderdeel zijn van het net zo mysterieuze Satan Records, eveneens afkomstig uit Eindhoven. Onlangs hielden zij een labelavond, genaamd ‘Night Of Satan’, samen met Fake O’s, Charlie & The Lesbians en het bekendere Lookapony. Areas kreeg hier de gelegenheid om de nieuwe EP genaamd ‘Neat’ officieel de lucht in te slingeren.

EP (officiële afkorting voor ‘extended play’) is de traditionele benaming voor een uitgebreidere 7 inch single op vinyl, maar geldt die term ook als het op cassette is uitgebracht? Natuurlijk, want het nummer ‘Mercury’ werd voorheen al als single uitgebracht en met deze release borduren ze voort op die sound. Ook kan het format van een cassette gezien worden als een eerbetoon aan de hoogtijdagen van de invloeden die doorsijpelen. Denk aan Dinosaur Jr., Lemonheads, maar ook een snufje Nirvana.

Het is nineties rock wat de klok slaat bij Areas, en dat doen ze dan ook netjes, zoals de titel dat al insinueert. Het is rauw, de vocalen kleuren niet geheel binnen de lijntjes en zijn er niet bang voor om muzikaal uit de bocht te vliegen. Bij vlagen is het hoekig en euforisch, maar ze verliezen nergens het liedje zelf uit het oog. Wie reeds kennis gemaakt heeft met ‘Mercury’, heeft volop kennis gemaakt met de sound van het drietal, maar gelukkig hebben ze nog genoeg verrassingen in petto.

Areas-Neat

Vergeleken met de rest van de EP is ‘Mercury’ zelfs braaf te noemen, want opvolgers ‘Cool’ en ‘Genes’ voeren het tempo op, waarbij de zang ook meteen een stuk rauwer wordt. ‘Bake’ maakt plaats voor een portie melodrama, terwijl ‘Harass’ meer ingetogen is en met zijn bijna vier minuten de langste speelduur kent. Het merendeel van de nummers komt niet voorbij de twee minuten. Het moge duidelijk zijn dat vele emoties aan bod komen, waardoor ze dus ook punten voor variatie scoren.

‘Murphy’ heeft iets over zich dat Dave Grohl ook had kunnen schrijven, terwijl ‘Industry’ de punkrocker absoluut tevreden stelt. Afsluiter ‘Simple’ is verre van simpel en zelfs lekker vunzig. Areas heeft een sterke mix gevonden tussen rauwe punk en 90’s rock, en weet in deze marges eveneens een goed eigen geluid neer te zetten. Eentje waarmee ze met gemak begin jaren ’90 hadden overleefd, maar die ook anno 2016 niet misstaat. Dat is toch zeker netjes te noemen.

De EP ‘Neat’ is te beluisteren via bandcamp. Woensdag 6 juli staat de band in Effenaar in het voorprogramma van Tired Lion, samen met Teen Creeps.