Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 mei 2024

Scroll to top

Top

Ván brengt eerbetoon aan The Devil’s Blood uit

Guido Segers

Eindhoven heeft vele goede bands voortgebracht, maar er zijn er weinig die wereldwijd zulke faam verworven als The Devil’s Blood. De band is zo’n 3 jaar geleden uit elkaar gegaan, maar de impact blijft. Urfaust nam een tribute op aan de occulte rock band, wat door Ván Records uitgebracht wordt.

De term occulte rock was een term waar frontman Selim Lemouchi een gruwelijke hekel aan had. In december 2013 beantwoorde hij de vraag hoe de band aan dat label kwam alsvolgt:
“Ik heb dat ooit ingevuld op iTunes voor onze muziek. Dat klopte wel bij The Devil’s Blood. Prachtig, al die vakjes invullen met termen en noem maar op. Maar later vroeg men wel eens naar de scene van occult rock. Ik ken die scene niet, is dat een scene?”

Een paar maanden later nam Lemouchi afscheid van het leven. Over dat afscheid publiceerde De Correspondent een prachtig artikel, wat je hier kunt teruglezen. Ik zeg afscheid, omdat het beter de bewuste keuze van de artiest verwoord die kort daarvoor met Selim Lemouchi & his Enemies een meesterwerk afleverde ‘Earth Air Spirit Water Fire’, met een band vol Eindhovens talent.

Urfaust komt net niet uit Eindhoven, maar uit Asten en ging ook de wereld al over met hun unieke black metal sound. Drummer Jim Dokter speelde ooit mee op de debuutsingle van The Devil’s Blood ‘The Graveyard Shuffle’. Voor deze 12″ single coverde de band het nummer ‘Voodoo Dust’, afkomstig van de EP ‘Come Reap’ uit 2008.


Luister hier het origineel.

De andere kant is een ambient track genaamd ‘Kalabhairava’, met vocalen van Farida Lemouchi, zus van Selim Lemouchi en zangeres bij The Devil’s Blood, maar ook Selim Lemouchi & his Enemies. De plaat werd opgenomen door Tom Auf Der Axe en Thomas Goat van HereticDe heren van Heretic namen zelf ook een eerbetoon op met de 7″ flexi disc met een cover van demo nummer ‘It’s On’, ook op Ván records.

“Where one door closes, another will open.” De impact van The Devil’s Blood is nog altijd voelbaar en gelukkig inspireert het artiesten om wonderlijke dingen te maken, zoals deze single. Muziek die iets anders losmaakt en je raakt.

Muziek moet geen massaproduct worden, geen hapsnap muziek die alles al weg heeft gegeven na één keer luisteren. Ik wil muziek maken die je bijblijft. Als ik dat zelf niet ervaar, dan is het niet goed genoeg. – Selim Lemouchi

De single is te koop via Ván Records als pre-order.

Citaten van Selim Lemouchi afkomstig uit Interview 3voor12/eindhoven 2/12/2013