Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Zoo Children – Reveries

Zoo Children – Reveries
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Neue Welle!

Verfrissend retro, maar dan anders

Zoo Children is een band uit Eindhoven die zich waagt aan het geluid van de jaren ’80. Net als Lost/ctrl doen ze dat op geheel eigen wijze. Vanavond wordt de eerste EP gepresenteerd in Anker Studio (coole locatie, fijne mensen). Wij waren benieuwd hoe dat dan klonk.

756093Ook wij weten dat jaren ’80 te kort door de bocht is. De band klinkt gewoon vers en eigentijds, maar de inspiratie ligt in het verleden. Vandaar ook dat er gekozen wordt voor een genreterm als new wave en alt-rock. Als we die term van de stijlgenoten, die ook weer helemaal anders klinken, en het nu-wave noemen hebben we wel wat te pakken.

De inspiratie voor de bandnaam is ‘Wir Kindern von Bahnhof Zoo’. Niet alleen qua gevoel, maar ook de soundtrack van de film. Dat de opener ‘Berlin’ heet, mag geen verrassing zijn. De ietwat ontladende gitaarriff zet een ontspannen sfeertje neer. Het geluid voelt wat gelaten, losjes en samen met de vocalen van Dany van Dorst vlak. Het doet de luisteraar ontspannen, wat net wat anders is op ‘Molly Never Fails’. Een punk basloopje leidt het nummer in, maar dan komen die typische repetitieve, mechanische riffs. Heel herkenbaar en precies dat plaatst de band in lijn met een Editors.

Het zijn dat soort elementen die direct te herleiden zijn naar een Joy Division, maar door latere bands ontdaan werd van de scherpe randjes en ongelooflijke spanning. Zoo Children pakt daar een stukje van terug, maar wel geheel op eigen manier. Op ‘Attic’ krijgt de zang net wat meer ruimte en is de muziek een tikje organisch, wat meer doet denken aan Siouxie And The Banshees. Op ‘Afterparty’ klinkt Van Dorst net wat breekbaarder, maar ook minder beklemmend, De stuwende baslijn zorgt ervoor dat de hele song wat meer body krijgt.

Ja, ook The Cure noemt de band zelf in hun bio en dat zit er ook in. Maar maak niet de fout om de band als een soort retro rockgroepje weg te zetten. Zoo Children is zeker te duiden met deze namen, maar heeft een eigen draai er aan gegeven. De band is dansbaar, speels en waarschijnlijk in staat om nog vele podia te gaan veroveren. Aanradertje!

Zoo Children presenteert vandaag in Studio Anker hun EP. Check hier het event