Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Boogiedown viert de urban cultuur op Strijp-S

Boogiedown viert de urban cultuur op Strijp-S
Guido Segers

Een zonovergoten zondag op Strijp-S en een hele dag top acts uit de Nederlandse hiphop scene en ver daarbuiten laten zich horen op Boogiedown. Het festival keerde vorig jaar na afwezigheid van een paar jaar terug met een indoor editie en staat nu weer buiten met acts als EPMD, Fresku, Typhoon en vele anderen.

Foto’s: Elke Teurlinckx | Tekst: Guido Segers

De sfeer is goed in de brandende zon en de drankjes gaan lekker. Vele bezoekers hebben zich extra mooi uitgedost om er vandaag op uit te gaan. Het maakt deel uit van de scene, die dit weekend in het kader van het E-Moves festival door heel Eindhoven te beleven is met graffiti, dans, spoken word en tal van relevante kunstvormen. Check de opnieuw uitgedoste Berenkuil maar eens een keer als je langs fietst.

Tussenacts als Braz en M.E.D. door vindt er ook een breakdance battle plaats op het The Block Party podium. Op het hoofdpodum (Canna Live Stage), waar namen als Akua Naru en Tourist LeMC optreden, staan de WeLoveFunk DJ’s tussendoor sappige plaatjes te draaien. Tegen het einde van de middag zijn bezoekers meer bezig met de schaduw op te zoeken. Gelukkig delen promo meisjes van sponsor Canna zonnebrillen uit die in ieder geval een beetje bescherming bieden.

emoves_zondag_elketeurlinckx-74

We springen er even in bij R.A. The Rugged Man. De rapper van onbekende leeftijd uit New York mag terugkijken op een carrière van bijna 30 jaar, maar dat remt hem in ieder geval niet af op het podium. Hoewel hij een uitstekende rapper is zelf en lyrieke skills meester is, waarin weinig anderen hem overtreffen, gaat R.A. Thorburn vandaag vooral een feestje te bouwen door de groten uit de scene te eren. Hij werkte samen met Notorious B.I.G. en Wu-Tang, waarvan de namen veelvuldig gescandeerd worden. Thorburn zingt voor hij een nummer dropt even het refreintje voor, zodat iedereen mee kan doen, vooral bij de nummers van zijn plaat ‘Legend Never Die’ uit 2013. Hij nodigt mensen uit op het podium en weet zo toch een feestje te bouwen in de steeds verder reikende schaduw.

emoves_zondag_elketeurlinckx-90

Veel minder oldschool en lekker wars van alles is De Likt, wat speelt op het kleinere podium. Jordy Dijkshoorn staat vooraan, gehuld in kniehoge, olijke sokken en een glimmende, leren jas er boven. Met zijn geschoren kop en dunne snor komt hij over als alles wat maar fout kan zijn aan je outfit. Hakkende dansbeats en een venijnige rap maken deel uit van het totaalpakket dat De Likt is. Tussendoor worden door Dijkshoorn en Giorgi Kuiper ook diverse dansjes uitgevoerd. Alles voor het vermaak van het volk, ook die leren jas die uit gaat en het glimmende broekje dat tevoorschijn komt. Het publiek gaat ook lekker los op hitjes als ‘Finidi George’ en ‘Ja dat bedoel ik’. Verwonderd maar vermaakt kijken een aantal artiesten van de zijkant toe. Dat kan ook niet anders met deze vreemde, maar ongelooflijk lekkere act.

“Welkom in mijn stadje!” roept Fresku naar het enthousiaste publiek na de opener ‘Nooit Meer Terug’. De rapper uit Woensel speelt een thuiswedstrijd en heeft ook zijn dochtertje meegenomen. Nog net iets teveel podiumvrees heeft ze, maar het doet iets met het optreden en geeft een ongekende warmte. Ondersteuning komt op het podium van Braz, die eerder op de dag optrad. Fresku praat zijn nummers met veel gemak aan elkaar, door het publiek wat te jennen (“Ik wil bijna wat PSV-grappen vertellen, het is hier zo stil. Ik dacht even dat ik in Amsterdam was.”). Fresku is natuurlijk ergens de clown van de hiphop, maar dan wel de clown met twee gezichten. Fresku wil entertainen maar mensen ook raken en beiden doet hij vandaag. Of het nou ‘Kreeft’ of ‘Zo Doe Je Dat’ is, het publiek doet lekker mee en lacht voluit. Als hij de set afsluit met dochterlief op de arm na ‘Ik Wil’ heeft Fresku een paar minuten later ook gezorgd voor ontroering.

emoves_zondag_elketeurlinckx-114

Met de hoofdacts op het podium is het tussendoor vooral beats en dj’s op het kleine podium, het is namelijk eventjes wachten op Typhoon. Met een stralende glimlach komt de rapper uit ’t Harde het podium op. Onlangs nog om hele andere redenen was Typhoon in het nieuws, maar al die zorgen smelten als sneeuw voor de zon als hij zijn warme, soulvolle songs inzet. Met een band op het podium is dit een hele andere beleving dan de voorgaande acts. De nadruk ligt dan ook écht op het muzikale en de rap is slechts een deeltje van de machine die deze formatie op het podium vormt. Het is ook wel op zijn drukst voor het hoofdpodium tijdens het optreden van Typhoon die blootsvoets de energie er zeker wel in krijgt. Lekker zonnig en ontspannen, tracks als ‘Surfen’ gaan er dan ook in als zoete koek.

Headliner is niemand minder dan EPMD. De groep van Erick Sermon en Parrish Smith heeft toch écht 30 jaar op de teller staan, maar vandaag gewoon in Eindhoven. In plaats van reguliere DJ Scratch heeft het duo een platenspinner uit de vroege jaren bij, namelijk Diamond J. Dat is geen verkeerde keuze geweest. Terwijl een aantal shirts het publiek ingegooid worden, knallen de mannen er een paar klassiekers tegenaan. De bas staat nu echt te stompen en de sfeer zit er ondanks het feit dat een hoop publiek bij het kleine podium is blijven plakken toch lekker in. Meer dan genoeg hits passeren de revue, die toch écht de glorietijd van de hiphop doen herleven. Tussendoor mag Diamond J nog even een kunststukje laten zien achter de draaitafels, waar hij ook even allerlei hiphop klassiekers langs laat komen, waar het publiek juichend op los gaat.

Zo gaat het nog even door met beats en rijms. Een tof feestje dat Boogiedown. Wat ons betreft is hiphop even goed rockend, wat Gene Simmons er ook van mag zeggen.