Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 28 maart 2024

Scroll to top

Top

Dave Smalley neemt publiek mee door 30 jaar punkrock

Dave Smalley neemt publiek mee door 30 jaar punkrock
Guido Segers

Punkrock-minnend Eindhoven heeft schijnbaar de aankondiging gemist vandaag, maar Dave Smalley stond echt in Dynamo om nummers te spelen uit zijn lange carrière met Dag Nasty, All, Down By Law en DYS. Wij waren er bij en de support kwam van March.

Hoewel de zaal zich niet écht wil vullen, heeft de Dynamo een mooie setting gecreëerd voor een intiemer avondje. Mini-tribunes en hangtafels staan door de zaal heen, zodat het een ontspannen sfeertje geeft. Deze tour is voor Smalley helemaal DIY. Hij treed op samen met bevriende gitarist (overigens niet de aangekondigde Marcelo Pessoa, maar Pablo Magallanes). Dat wordt genieten van akoestische punkrock classics.

Opwarmer is het Bredase March, maar dan in een andere setting dan normaal. De punkers spelen een akoestische set, waar ze zelf een beetje onwennig in zitten. Er wordt wat gegrapt, maar de band komt eigenlijk uitstekend tot zijn recht in deze vorm. Zangeres Fleur van Zuilen heeft een stemgeluid wat in ongepolijste vorm akoestisch prima klinkt en de rauwe zang van gitarist Erik van Haaren doet een beetje aan de Mark Lanegans van deze wereld denken.

smalley-5290

Het debuut van de band is net uit op White Russian Records, getiteld ‘Stay Put’. Daar worden dus ook de meeste songs van gespeeld. Ze zullen het vast niet willen horen, maar in deze setting zou March vaker moeten spelen. De beheerste vorm brengt een kracht naar voren uit de songs, die op de plaat bedolven raakt onder een zee van gitaargeweld (ook niks mis mee). Een voorbeeld is het fijne ‘Sometimes’, wat akoestisch een gehavend en doorleefd liefdesliedje wordt. Het zou mooi zijn.

smalley-5315

De avond wordt snel voortgezet door Dave Smalley, die op een stoel, geflankeerd door Pablo Magallanes verhalen komt vertellen en liedjes gaat spelen. Met een carrière als die van Smalley is er vast genoeg aan anekdotes vergaard om een avond vol te praten. Een geboren verteller is de punkrocker uit Washington niet, maar in de intieme setting verteld hij over zijn leven zonder opschmuck en overbodige bravoure.

smalley-5358

De songs worden vertolkt in hun kale essentie, zoals Dag Nasty favoriet ‘Values Here’, met dat meeslepende refrein. Opvallend is hoe zuiver de zang van Smalley nog altijd is. Hoewel de ritmesectie ontbreekt, mist het nummer niets aan kracht. Zo komen er songs langs van diverse band met bijkomende geschiedenis. Zo komen van All ook de nodige songs langs, waarbij Smalley verteld over zijn tijd met de band in Californië. ‘Wrong Again’ wordt met een wat milder venijn gespeeld, maar voelt nog steeds gemeend.

Met een goede mix van zijn muzikale verleden weet Smalley een fijne avond neer te zetten. Soms gaat het even iets minder soepel, maar de overtuiging zit telkens achter de nummers, zoals het wat moeilijkere ‘Bright Green Globe’ van Down By Law. Dat is één van de weinige momenten dat Smalley toch even hard moet werken om het nummer goed te zingen. Het publiek geniet rustig van de set, maar als de afsluiter ingezet wordt wil men toch wel even klappen. Je kunt ook niet stil zitten op ‘500 Miles’ van The Proclaimers, wat Down By Law eens coverde.

Smalley haast zich naar de merch tafel na de show. DIY touren is namelijk ook zelf je spullen verkopen. Op je 66ste dat gewoon willen doen, dat is punkrock.

smalley-5391