Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Rockcity tipt Eindhoven Psych Lab

Eindhoven Rockcity tipt Eindhoven Psych Lab
Redactie

Misschien ga je dit weekend naar Eindhoven Psych Lab, misschien twijfel je nog. En dat moet je eigenlijk niet doen. Wij zijn in ieder geval van de partij en vertellen je graag wat wij denken dat je moet gaan zien op het jaarlijkse festival in de Effenaar. De tips van onze redactie op een rijtje over een bijzonder festival. Lees vooral even verder.

Tekst: Pernilla Ellens, Justina Lukosiute, Guido Segers, Maurice van der Heijden

 

Pernilla Ellens, Schrijfster

RMFTM

RMFTM, bron Facebook

Voor sommige mensen begint het feest iets eerder dan de rest. Pernilla schreef alvast een stukje voor jullie over de voorbereidingen van Temple Ov BBV en ze is nog steeds excited. Lees dat stuk hier vast even terug na het checken van al onze tips.

1. RMFTM meets GNOD: Temple Ov BBV (Audio Test 005.epl16)
We komen natuurlijk naar Psych Lab voor de psych! Wie kan dat ons beter brengen dan de twee bands die de cult-leiders zijn in het genre, het Eindhovense RMFTM en het Engelse Gnod. De afgelopen week hebben de twee bands hun krachten gebundeld, samen nieuwe trepanerings-muziek gemaakt en meteen een album opgenomen. Ik ben super benieuwd hoe hun nieuwe set gaat klinken op het festival met twee gitaristen, twee drummers, twee zangers, twee bassisten en twee synthesizer/sampler gasten. Een vol podium met krankzinnige muzikanten die op standje dystopie staan, klinkt als een recept voor een hoogtepuntje.

2. Useless Eaters
KAPUT! na hevig psychen, noisen en gazen wil ik ook wel eens de destructie in dansen, en gelukkig is Useless Eaters daar de perfecte band voor. Sowieso ben ik benieuwd naar de bands op het Gruismeel programma. Ik vind het leuk dat er zoveel afwisseling is in de line-up en naast alle intense mind-blowing psych ook ruimte is voor garagerock en fuzz. Dat levert ook weer een ander publiek en een andere sfeer op. Niet headbangen maar crowdsurfen!

3. Skid Audio Plant (by Luk Sponselee/Zesde Kolonne) (Audio Test 007.epl16)
Het mooie aan een festival als Eindhoven Psych lab is dat experiment niet geschuwd word. Ook aandacht voor de lokale scene ontbreekt niet. Luk Sponselee heeft veel gedaan voor de Eindhovense cultuur, dus ik vind het mooi dat hij nu met zijn projecten een podium krijgt op het festival. Ik ben benieuwd wat hij gaat brengen en hoe het publiek erop reageert.

 

Justina Lukosiute, Fotografe

11709710_884163281638930_7921268315574324894_o

Goat, bron Facebook

Eerlijk gezegd, ik weet niet meer precies wat er vorig jaar allemaal op Psych Lab speelde. Wel weet ik dat ik van het begin tot het eind heb genoten, aardoor bandnamen er niet meer toe doen. Ik kijk uit naar het totaal van Psych Lab: het mooie weer, de fijne mensen en ontspannen atmosfeer… Maar vooral de eindeloze goede muziek, zoals deze drie:

 

1. Goat
Deze is een beetje overduidelijk. Ik vind het wereldmuziek gelui ddat ze hebben erg tof en ben benieuwd naar de outfits. Als dit een beetje zo aan gaat voelen als Eindhoven Psych Lab vorig jaar, dan wordt het een donkere, warme zaal met een drankje erbij en je dan helemaal laten hypnotiseren door een band als deze.

2. Papir
Papir is een band die ook al eens op Roadburn stond en dat zegt wat over het contrast in hun geluid. Sommige nummers zijn heel subtiel en luchtig, maar anderen klinken weer intense en grungy. Ik ben dus benieuwd wat dit live te brengen is.

3. Josefin Öhrn + The Liberation
Vooral omdat ze een prachtige stem heeft eigenlijk, maar het is ook veel subtielere muziek, bijna ambient of drone. Het geeft je het gevoel dat je heerlijk verdinkt in een zee van geluid.

 

Maurice van der Heijden, Schrijver

The Oscilliation, bron facebook

The Oscilliation, bron facebook

Bijna weekend, mooi weer en Eindhoven Psych Lab staat op het punt los te barsten. De Effenaar is omgetoverd tot een alchemistenlab, het café is open en chillen kan in de tuin. Wat wil je nog meer, psychedelische tonen binnen en buiten tot rust komen met een biertje of hapje.

1. The Oscillation
Eindhoven Rock City is er klaar voor en dan vooral voor The Oscillation op vrijdag. Twee-en half jaar geleden stonden ze al eens in de Effenaar en met het nieuwe album ‘Monographic’ en de compilatie LP Beyond the Mirror onder de arm staat de Engelse band te popelen om je te dopen in zalvende psychedelica, flarden post punk en fuzzy tonen. Wij zijn benieuwd of ze net als toen wederom de Effenaar overdonderen.

2. Föllakzoid
Dansen op zijn Chileens met Föllakzoid is schudden met die billen en trippen op de Zuid-Amerikaanse krautrock. Het stugge Duitse element wordt vervangen door Salsa waardoor het viertal de hele zaal in mum van tijd doet veranderen in trippende en spacende golven. De leden zijn onderhand vaker in Europa te vinden dan thuis maar dat is geen straf want we hebben deze lieve jongens al lang in onze armen gesloten.

3. Gnod
Gnod
zijn eveneens lievelingen van Eindhoven en omstreken. Afgelopen jaar knalden ze het Stroomhuisje kapot met een oorverdovende set met feedback en sonische Swans nostalgie en wat ze zaterdag gaan doen is een raadsel. Gnod opereert als een kameleon; wie weet opteren ze voor een zwoele dubset of gaan we luisteren naar trippy electronica zoals op het album ‘Infinity Machines’.

 

Guido Segers, Schrijver

12991098_1052350068121558_2448872987284309484_n

Iguana Death Cult, bron Facebook

Psych Lab is weer een weekend lag wegsurfen op muziek, waarbij alles van je af mag vallen. De Effenaar is een haven van weirde muziekmaniakken die met hun tote bags vol vinyl rondsjokken om eigenlijk alles te kunnen ervaren. Het is eigenlijk wel zo’n zelfde eenheidsgevoel als Roadburn aan het worden met meer dan genoeg moois.

 

1. Iguana Death Cult
Met een geluid wat voor mijn gevoel het beste van The Cramps en The Stooges op een hoop gooit, inclusief wilde halen, kekke ritmes en gruizige klanken trek ik dit bijzonder goed. Sowieso alles Gruismeligs is gegarandeerd rock’n’roll die kraakt en piept, maar altijd lekker in het gehoor ligt. Als de Gruismeel sticker er op zit, dan weet je dat het rockt. Benieuwd hoe dit live aanvoelt op Psych Lab.

2. RMFTM meets GNOD: Temple Ov BBV (Audio Test 005.epl16)
Vorig jaar deden de Radar Men From The Moon een experiment met The Cosmic Dead. Dat was een absoluut hoogtepunt, maar liet ook zien dat deze jonge band in staat is om samen te werken en de som van de delen tot meer te maken dan je zou verwachten. Zet daar het geschifte genie van Gnod bij en je kunt haast niet anders dan verrast worden op een vreemde, rare maar vooral overweldigende manier.

3. Statue
Het Belgische Statue speelde vorige jaar een mooi rondje op Sonic Boom in de Popei en dat is wel bijgebleven. Het lijkt er op dat de organisatie van Psych Lab toen ook in de zaal stond, want nu staan ze toch mooi op die poster. Benieuwd hoe dit uitpakt op een groter podium. Deze band hoort hier absoluut thuis.