Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 9 december 2022

Scroll to top

Top

Fabrik Royale: na 13 jaar weer oergevoel op plaat

Fabrik Royale: na 13 jaar weer oergevoel op plaat
Guido Segers

Deze zaterdag staat Fabrik Royale na lange tijd weer op het podium van Altstadt. De band liet 13 jaar geleden wat van zich horen, maar heeft sindsdien rustig aan gedaan. Eerder las je al op Eindhoven Rockcity over het nieuwe album (of EP) ‘The Same Machine’, maar we besloten de heren ook even aan de tand te voelen.

Lees hier over die fijne release van de heren. We spraken over de lange tijd die de band al actief is, het voordeel van een eigen studio en repetitieruimte en wat de heren van plan zijn in de komende tijd. Zet zeker die release show met Cannonball Cletus in je agenda!

 

Wie zijn Fabrik Royale en hoe zijn jullie als band samengekomen?

Gitarist Loek en drummer Vaas ontmoetten elkaar in de kortdurende begeleidingsband van een artiest uit midden Limburg. De vibe zat meteen goed tussen de twee en al snel werd besloten een eigen project te beginnen. Dat project werd Fabrik Royale. Na wat bezettingswisselingen belandden uiteindelijk zanger brownr en bassist Deef bij de band. Er hebben erg toffe muzikanten in Fabrik Royale gespeeld, maar de bezetting brownr, Loek, Deef, Vaas voelt toch het meeste als wat deze band moet zijn. De bandnaam heeft trouwens niks met sjiek of elitair willen doen te maken, we vonden het gewoon lekker klinken.

Hoe lang zijn jullie al bezig?

De band is opgericht eind 2000 en heeft destijds bestaan tot 2004. We deden toen onder andere shows met Borehole en Lawn, openden voor Mother Tongue en stonden in Paradiso, dus vooral niet mopperen. Na een lange pauze hebben we in de zomer van 2014 de draad heel langzaam weer opgepakt met het opnemen van een vijftal songs die al die tijd op de plank waren blijven liggen. Deze opnames resulteerden uiteindelijk in “The Same Machine”. Vaas had intussen zijn eigen home studio dus we konden alles op ons gemak doen, zodat de EP uiteindelijk pas afgelopen februari uit kwam. We waren zo enthousiast over de plaat dat we besloten Fabrik Royale weer mee het podium op te nemen.

Wat zijn jullie invloeden? Ik hoor duidelijk de grunge invloeden terug, maar er zit ook een soort proto-doom gevoel in de muziek en een stukje prog, klopt dat?

Zeker, dat en nog veel meer. We kunnen je verzekeren dat de inhoud van onze platenkasten zo ontzettend divers is dat het onbegonnen werk is al onze muzikale invloeden te benoemen. Daarnaast worden we ook sterk beïnvloed door non-muzikale dingen zoals films, boeken, poëzie, foto’s, nieuwsberichten, ontmoetingen met mensen, tarotkaarten die we trokken, noem het maar op. Bewust of onbewust wordt uit al die verschillende elementen de muziek, teksten, filosofie en visuele uitstraling van Fabrik Royale samengesmeed.

Vertel eens wat meer over die nieuwe ep van jullie, wat is het verhaal dat er op verteld wordt?

Er worden een aantal thema’s aangesneden op “The Same Machine”, namelijk groei, contact en conflict, en dan zowel binnen jezelf als in relatie tot anderen. We kwamen er tijdens de opnames achter dat de thematiek van de songs, die dus minstens tien jaar eerder geschreven werden, nog steeds net zo actueel zijn nu we allemaal wat ouder zijn. We stellen onszelf nog steeds vragen, zoeken de goede richting, zijn nog steeds op avontuur.
Daarnaast is een overkoepelend thema van de plaat het idee dat we leven in een door externe machten geconstrueerde wereld, waarin alle mensen kleine radertjes van een grote constructie vormen. Alle radertjes zijn hierin belangrijk. Slogan van de EP is daarom ook “Every cog counts”. Je vindt deze slogan en filosofie onder andere terug in het supergaaf album artwork, dat visual artist Bram Knol voor ons maakte.

Kunnen jullie wat meer over het proces van opnemen en schrijven?

Wat vooral opvalt is dat we tegenwoordig geen haast hebben. We hebben allemaal drukke agenda’s en sommigen van ons een gezin met kindjes. Opnemen, repeteren en componeren gebeurt daarom ook wanneer het iedereen uitkomt. Deze band is tijdens onze eerste bestaansperiode onder andere uit elkaar gevallen vanwege de werkdruk die we onszelf oplegden. Nu doen we alles wat meer beheerst en overwogen. Komt erop neer dat we gemiddeld zo’n 1x in de drie weken samen komen om te repeteren en te werken aan nieuwe songs; in de tussentijd knutselt iedereen thuis nog het nodige aan riffs, partijen en arrangementen om mee te nemen het oefenhok in.

Hoe komt het dat er 13 jaar verstreken zijn tussen de nieuwe ep en ‘One Eyed Idiot’?

Kort antwoord: iedereen had in die 13 jaar andere dingen te doen. Een aantal van ons bleven actief in de muziek: Deef speelde gitaar in Envasadora en meer recent in We almost killed the cabin crew, Vaas speelde bas in Svetlana en ging uiteindelijk helemaal loos als producer/sound engineer voor onder andere The Dirty Denims. Uiteindelijk stonden de sterren goed voor een reünie, in eerste instantie puur in de vorm van opnames. Van het een kwam het ander en stonden we eind vorig jaar voor het eerst weer eens met zijn allen in een repetitieruimte te spelen. Na de eerste song hadden we meteen allemaal die gut feeling “Het is er nog!”.

persfoto-2016

Als je één nummer mag uitlichten dat het geluid van Fabrik Royale vertegenwoordigd, welk nummer is het dan en waarom juist dat nummer?

Omdat we elke song weer vanuit een andere ooghoek proberen te benaderen als de song ervoor is het lastig één nummer uit ons oeuvre te kiezen die onze sound vertegenwoordigd. Een journalist schreef ooit dat onze muziek een grote dynamiek herbergt, wat ervoor zorgt dat de band zowel intens als ingetogen klinkt. We houden er inderdaad erg van om binnen songs te spelen met contrast, maar uiteindelijk wordt het meestal heavy en groovend. Er zit een bepaald oergevoel in die heftigheid waar we telkens weer naartoe worden getrokken. Live is ons doel om samen met het publiek dit oergevoel te beleven. Je bent in elk geval uitgenodigd!

Hoe is het om de eigenaar van de opnamestudio en de repetitieruimte in de gelederen te hebben? Werkt het bevrijdend voor jullie creatieve proces.

We zoeken zowel live als in de studio een gezonde balans tussen perfectionisme en de grilligheid van de mens in het moment. Het hebben van een opnamestudio geeft ons de mogelijkheid wat makkelijker toe te geven aan onze perfectionistische neigingen, wat zowel een zegen als een vloek kan zijn. Gelukkig is de chemie binnen de band zodanig dat we elkaar kunnen terugfluiten als we dreigen te verzanden in minuscule details.

Jullie doen op 11 juni de release show in Altstadt met Cannonball Cletus. Wat mogen de mensen verwachten?

Twee hardwerkende bands op één van de langst bestaande podia van Eindhoven, entree gratis. Het is 13 jaar geleden dat we voor het laatst in de Altstadt stonden dus we hebben wat in te halen. We hebben onze show intussen wat meer aangekleed met onder andere interludes tussen de songs en visuele elementen. We gaan dus voor meer dan een setje songs spelen, we streven naar een totaalbeleving…en het samen tappen uit dat oergevoel, weetjenog?

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Momenteel zijn we bezig met het componeren van nieuw materiaal, gelukkig zijn er meer dan genoeg ideeën voor frisse, nieuwe songs. Daarnaast zijn we een aantal shows aan het boeken voor in het najaar. Omdat we niet zo ver vooruit kijken maar voornamelijk onze gut feeling volgen wat betreft de volgende stap is het nog onduidelijk wat het jaar ons verder brengt. Het moet vooral goed voelen voor iedereen in de band, en dat lukt sinds het begin van onze wederopstanding erg goed. We durven echter voorzichtig te beweren dat er genoeg muziek in Fabrik Royale zit voor nieuwe releases in de toekomst.

Als je Fabrik Royale mocht vergelijken met een gerecht, welk gerecht zou het dan zijn en waarom juist dat gerecht?

Die half drop/half winegum dingen van Red Band. Niet alleen omdat we die zelf zo lekker vinden, maar omdat het een mooi gebalanceerde combi is van donker en kleurrijk, van zout en zoet. Met andere woorden, het is het contrast tussen verschillende smaken waardoor een nieuwe smaak ontstaat…en voor je het weet is de hele zak leeg.

Zaterdag is de releaseshow. Die is gratis te bezoeken, klik hier voor het event.