Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

Interview: Areas

Interview: Areas
Roy Verhaegh

Onlangs hadden wij de eer om een recensie te plaatsen over de nieuwe EP ‘Neat’ van de vooralsnog onbekende formatie Areas (zie hier). Op deze EP weten ze 90’s rock met rauwe punk te mixen in een modern jasje. Een interessante combinatie die doet verlangen naar meer informatie over de band. Echter, wie ze in Google probeert op te zoeken, komt op van alles uit behalve deze formatie. Gelukkig kennen wij een mannetje dat weer een mannetje kent dat ons in contact bracht met de mannen om ze zodoende eens wat vragen voor te leggen omtrent deze geheimzinnigheid.

Hieruit blijkt dat niet alles is wat het lijkt. Alles wat er over ze te vinden is, wijkt niet zo veel af van wat er over de band te vertellen is. Alles wat willekeurig lijkt, kent een verbintenis met het uitgebrachte materiaal. Sterker nog, ze gooien er een gratis cassette van hun nieuwe release tegenaan voor wie de samenhang in het groter geheel ziet. Aan het woord zijn de drie muzikanten die Areas rijk is, te weten Michiel, Jacinho en Bob.

Op internet is erg weinig te vinden over jullie. Het dichtste in de buurt van de woordcombinatie ‘Areas’, ‘Rock’ en ‘Eindhoven’ komen we met Area51. Wie zijn de mensen achter het drietal genaamd Areas en wat is jullie muzikale achtergrond?

Michiel: Michiel, Jacinho en Bob. Jacinho drumt en speelt op dit moment ook bij Tarantino en The Patrons. Bob speelt basgitaar en is vooral actief achter de schermen. Ik ben de zanger en gitarist, en speelde basgitaar bij o.a. Restless Youth en The Risque.

Hoe zijn jullie op de bandnaam gekomen?

Jacinho: Een jaar geleden liep ik stage bij Area51 skatepark in Eindhoven. Ik had voor Michiel als stagebegeleider en Bob als collega wat vragen i.v.m. mijn stageopdracht. Dat gesprek veranderde al snel van onderwerp: muziek. We zeiden voor de grap “laten we een band beginnen en onzelf The Areas noemen”. Een week later stonden we in de repetitieruimte. Later is besloten om ‘the’ uit de bandnaam te laten.

Het label waar jullie onder vallen, Satan Records, is net zo mysterieus. Op enkele verslagen over de labelavond in het Stroomhuis na, is hier weinig over te vinden. Kunnen jullie ons iets meer over dit label vertellen en hoe jullie hier terecht zijn gekomen?

Bob: Vrienden van ons begonen het label vlak nadat wij een EP hadden opgenomen. Zij vinden onze muziek cool en wij staan achter hun ideeen. Het is eigenlijk ook meer een collectief dan een label: een groep mensen met dezelfde drijfveer die besluiten elkaar te helpen. Of dat nou gaat om muziek uitbrengen, shows opzetten of simpelweg wat rondhangen.

Het lijkt erop dat jullie bewust de populaire weg der social media vermijden en opzettelijk kiezen voor een pad vol mysterie. In een tijdperk waar Facebook tegenwoordig de graadmeter van populariteit is, is dat een zeker noemenswaardig te noemen. De nieuwe EP ‘Neat’ werd eveneens op het minder populaire platform cassette uitgebracht, maar de EP is wel nog te downloaden via https://areasnl.bandcamp.com/. Geheel afhankelijk van hoeveel de bezoeker er voor wil geven. Wat is de gedachtegang achter deze mysterie?

Allen: Er is gewoon nog weinig over ons te vinden omdat we nog niet lang bestaan. Die content moet nog groeien en we willen geen onzin de wereld in slingeren. We vinden het belangrijk dat men onze muziek kan luisteren en weet wanneer en waar we spelen. Dat kan allemaal via Bandcamp (areasnl.bandcamp.com). Tegenwoordig zijn er bands die al een Facebookpagina hebben voordat er 1 noot gespeeld is. Dat willen we vermijden. We willen ook niet onze muziek te hard pushen. We geven je de mogelijkheid om het te luisteren en daarna mag je beslissen of je het leuk vind. En met de gene die het leuk vinden blijven we graag in contact. En dat doen we via Instagram (@areasnl).

In onze recensie voor ‘Neat’ werd een sterke band met de rockmuziek van de jaren negentig aangehaald, die door jullie in een modern jasje gestoken wordt. Waar komt deze band met dit flitsende tijdperk vandaan?

Bob: We zijn geïnspireerd door bands uit verschillende decennia. Neem bijvoorbeeld Wipers, Lemonheads en Pissed Jeans. Dan heb je het over een tijdsbestek van 40 jaar (jaren ‘70 – nu). Ik denk dat men graag refereert naar het bekende. En dan blijkt Nirvana toch vrij overheersend te zijn. Maar daar zijn we eigenlijk ook best trots op.

Wat is volgens jullie het beste dat de 90’s hebben voortgebracht?

Michiel: MTV’s Headbangers Ball, The Young Ones, Bob en Jacinho.

Areas-Neat

De hoes van de EP staat vol met culturele referenties, variërend van E.T., een ouderwetse trein van de NS, tot aan een foto van de oude cast van GTST. Het heeft veel weg van een willekeurige collage. Wat is het idee hier achter?

Michiel & Bob: In tegendeel, de collage is totaal niet willekeurig. Elke afbeelding staat voor een nummer op de EP. Bij deze beloven we de gene die ze allemaal weet een gratis casette. Tipje van de sluier: NS trein + gebouw (a.k.a. ons huis) horen bij ‘Murphy’. En E.T. staat voor Areas (E.T. -> Alien -> Area51 -> Areas).

Zoals al eerder aangehaald is de nieuwe EP goed ontvangen op onze website. Hoe is deze release tot stand gekomen?

Michiel: Rond de zomer van 2015 hebben we alle nummers geschreven en later in het jaar opgenomen bij Thomas Valkiers (Hightime Studio). Dat is de gitarist van Double Veterans (en vroeger zat ‘ie in X!NK, waar onze drummer als klein jongetje al groot fan van was.) Hij heeft de uitstekende manier van werken die goed bij de band past.

De sound van Areas is een mix van rauwe punk met 90’s rock, maar dan wel anno 2016. Wie (of wat) zijn jullie grote (muzikale) inspiraties hierin?  

Bob: Alle muziek die we luisteren en alle mensen om ons heen.
Michiel: Kurt Cobain, J. Mascis, John Frusciante.

Wat doen jullie anders dan andere bands om ervoor te zorgen dat Eindhoven Rockcity ook daadwerkelijk de titel van Rockcity behoudt?

Bob: Niet te veel achterom kijken en juist bezig zijn met het hier en nu. De term Eindhoven Rockcity is ontstaan tijdens een generatie bands voor ons. Ik heb het idee dat er ook nog altijd naar die tijd wordt gerefereerd. Inmiddels zijn er in Eindhoven veel ‘nieuwe’ bands die heel goed bezig zijn. Denk aan Mozes & The Firstborn, Lookapony, Tamarin Desert, S.T. Cordell, Radar Men From The Moon en Charlie & The Lesbians. Het mooie is dat die groep mensen ook samen dingen oppakken, wat dan weer een bijdrage levert aan het samenhorigheidsgevoel. En dat is geloof ik waar het om gaat.

Het mooie aan deze titel is dat je er als rockband in Eindhoven nooit alleen voor staat. Zo stonden jullie tijdens ‘Night Of Satan’ samen op het podium met Fake O’s, Charlie & The Lesbians en ook het bekendere Lookapony. Welke bands moeten we volgens jullie echt in de gaten gaan houden?

Bob: The Super Soakers uit Oploo, dat is geen Eindhoven maar wel een beetje in de buurt, telt dat ook? Mart is de zanger, saxofonist en grappenmaker van de band. Hij heeft de artwork voor onze singles ‘Murphy’ en ‘Mercury’ getekend.

Wat kunnen we van de aanstaande live-shows verwachten?

Jacinho: Komende zaterdag spelen we op Surf & Turf Outdoor in Breda. Zoals de naam al doet vermoeden is het een buitenfestival. Dat is dan ook meteen de eerste keer dat we buiten spelen, misschien dat Bob zijn blouse dan iets verder openknoopt. Ook spelen we vanaf dan een nieuw nummer, dat is er een van de 2e EP (die we in augustus gaan opnemen).

De EP ‘Neat’ is te beluisteren via bandcamp. Woensdag 6 juli staat de band in Effenaar in het voorprogramma van Tired Lion, samen met Teen Creeps. Of voor hen die niet kunnen wachten, zijn ze aanstaande zaterdag ook te zien op Surf & Turf Outdoor in Breda.